Grillsnadder for enhver smak

Sommerferien er rett rundt hjørnet. I dag er Wenche og vinekspert Christer Berens  med direkte fra Vollen, utenfor Asker.  De byr på grillbuffet med god drikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grillsnadder uten å stresse.

Hvitvinsdampede blåskjell, en liten forrett.

Forrett: 200 - 250 gram per person.

Hovedrett: 500 gram per person

Brett et stort ark aluminiumsfolie dobbelt og form som en kurv/ båt.

Legg i blåskjellene, tilsett saft av ½ sitron, 1 dl hvitvin (ev. ½ dl eplemost), 100 g mykt smør, 2 fedd finhakket hvitløk ev. noen kvister frisk timian. Pakk sammen, slik at det blir en tett pakke.

Legg på rist over varm grill og damp i 10 -15 min til alle skjellene har åpnet seg.

Server med fersk brød som dyppes i den gode kraften ev hvitløksmajones.

Grillet tomatsalat, passer til alle typer grillmat.

Brett et stort ark aluminiumsfolie dobbelt (som til blåskjellene og form som en kurv/ båt). Legg i 4 tomater i båter, 2 sjalottløk i tynne skiver, 1-2 fedd finhakket hvitløk, 2 stk finhakket vårløk, 2 ss sweet chili, salt, pepper og olivenolje. Pakk sammen og grill i 15 -20 min.

La tomatsalaten hvile i ca. 10 min før den pakkes opp.

Lakseburgere , lett å lage, 4 stk

Tips: smaken kan «utvides» ved å tilsette f.eks. finhakket hvitløk, chili og frisk koriander

  • Ca. 700 g laksefilet (ev ørret) uten skinn og ben
  • 1 ½ ts salt
  • grovmalt pepper
  • 2-3 ss iskaldt vann
  • Olje til steking
  • Laksen bør være kjøleskapskald.

Finhakk laksen og bland den med salt og pepper og iskaldt vann til en jevn masse. Eller kjør den til en grov masse i en foodprosessor sammen med salt, pepper og iskaldt vann.

Form til 4 burgere og sett kaldt i minst 30 min før de grilles.

Pensle med olje før de legges på en ren grillrist og grill i 3-4 min på hver side. Du trenger en stekespade når du skal snu dem.

Grillburgere, lett å lage, 4 stk

Sommermat. Foto: Wenche Andersen
Sommermat. Foto: Wenche Andersen
  • Ca. 700 g grovkvernet storfekjøtt eller karbonadedeig
  • 2 ts salt
  • grovmalt pepper
  • 3 ss finhakket løk
  • Ev 1 ts tørket urtekrydder (valgfritt)
  • 2 ss iskaldt vann

Karbonadedeig eller kvernet kjøtt bør være kjøleskapskalde. Bland sammen alle ingrediensene til en fast deig. Form til 4 karbonader og legg kaldt minst 30 min før de skal grilles.

Pensle med olje og grill på en ren grillrist 3-4 min på hver side.

Grillet lammecarre / lammekoteletter, til 4 -6 personer

  • Ca. 1 kg lammecarre ( ev koteletter)
  • 2 fedd hvitløk
  • Salt, grovmalt pepper
  • 1 ss urtekrydder
  • olje til pensling

Del lammecarren opp mellom bena, slik at du får koteletter. Eller du kan bruke lammekoteletter. Del hvitløk fedd i to og gni snittflaten på hvitløken mot kjøttet. Gni inn kjøttet med salt, pepper og urtekrydder.

Pensle med olje og grill på ren grillrist i 3-4 min på hver side.

La kotelettene hvile i ca. 10 min før de servers.