PÅ HISTORISK GRUNN: Her passerer Lionel Messi den nigerianske motstpilleren Sani Kaita på Stadion Galgenwaardi Utrecht under U20-VM-finalen i 2005.
PÅ HISTORISK GRUNN: Her passerer Lionel Messi den nigerianske motstpilleren Sani Kaita på Stadion Galgenwaardi Utrecht under U20-VM-finalen i 2005. Foto: Fred Ernst

De norske fotballjentene EM-åpner på arenaen der Messi fikk sitt gjennombrudd

– Vi får håpe på at vi klarer å skape ny historie, sier Caroline Graham Hansen.

EM starter 16. juli. Se oversikt over alle kampene her!

Apeldoorn (TV 2 Sporten:)

Søndag kveld er det duket for åpningskamp i EM når de norske jentene skal opp mot vertsnasjonen Nederland.

VINNER: 18 år gamle Lionel Messi viser frem trofeet som bevis på at hans Argentina vant U20-VM. 
VINNER: 18 år gamle Lionel Messi viser frem trofeet som bevis på at hans Argentina vant U20-VM.  Foto: Aris Messinis

Oppgjøret spilles på Stadion Galgenwaard i Utrecht, en arena som faktisk har en meget spesiell historie for spesielt én av verdens mest kjente mannlige fotballspillere.

Stadionet er nemlig blitt brukt i mesterskapssammenheng en gang tidligere, og det var her - i finalen i U20-VM for tolv år siden - Lionel Messi virkelig viste seg fram for en hel fotballverden for første gang.

2. juli 2005 scoret Barcelona-unggutten begge målene, en drøy uke etter sin 18-årsdag, da Argentina slo Nigeria 2-1 i finalen foran 24,500 tilskuere. Daværende Lyn-spiller Chinedu Ogbuke Obasi, bedre kjent som Edu, scoret for øvrig Nigerias mål.

PRØVDE BANEN: De norske jentene fikk trene på stadionanlegget i Utrecht lørdag. Søndag braker det løs.
PRØVDE BANEN: De norske jentene fikk trene på stadionanlegget i Utrecht lørdag. Søndag braker det løs. Foto: Roald, Berit

Caroline Graham Hansen, en annen tidligere Lyn-spiller, er tidligere blitt nevnt i samme åndedrag som nettopp Messi når man snakker kvinnefotball, men vil ikke dra den sammenligningen på ny forut for en kamp der det nærmest bokstavelig talt går an å trå i argentinerens fotspor.

– Jeg tror ikke at man skal sammenligne seg med Messi, men vi får håpe på at vi klarer å skape ny historie, klarer å få et fantastisk resultat på søndag og tråkker oss vei mot videre spill i EM. Det hadde vært veldig gøy, sier Wolfsburg-stjernen til TV 2.

– Kanskje noen kan få sitt gjennombrudd og score to mål for oss denne gangen
Før kampen i Utrecht i 2005 fikk Messi Gullballen som beviset på at han var turneringens beste spiller, og selv om han på dette tidspunktet allerede hadde rukket å spille sju kamper i La Liga for Barcelona, var det først her mange virkelig fikk øynene opp for «den nye Maradona».

Det var også Messis første trofé på landslagsnivå - på europeisk jord - og i den norske troppen finnes det spillere som husker tilbake til den unge argentiners herjinger. Andrine Stolsmo Hegerberg, som selv har en venstrefot å være stolt av, fulgte nemlig spent med som 12-årig TV-seer den gangen.

– Jeg husker at jeg så det mesterskapet og at han var med. Kanskje noen kan få sitt gjennombrudd og score to mål for oss denne gangen. Det hadde vært okei.

– Kanskje en som har en like god venstrefot som Messi?

– Det ville vært noe. Hehe. Det var dine ord, ikke mine, sier hun til TV 2.

– Opp til oss å levere som ham
Lillesøster Ada Stolsmo Hegerberg innrømmer at hun ikke var klar over at Messi hadde en historie å vise til på Stadion Galgenwaard i Utrecht, men har en oppfordring å komme med.

– Nå er det opp til oss å levere som ham, sier Lyon-stjernen som selv er kåret til både Europas og verdens beste fotballspiller.

KAN TRÅ I MESSIS FOTSPOR: Søstrene Andrine og Ada Stolsmo Hegerberg er klar for EM-innsats.
KAN TRÅ I MESSIS FOTSPOR: Søstrene Andrine og Ada Stolsmo Hegerberg er klar for EM-innsats. Foto: Pedersen, Terje

Her er noen flere fakta om Stadion Galgenwaard, som du kanskje ikke visste:

  • Lionel Messi, som ble toppscorer i turneringen i 2005 med totalt seks mål, scoret også på anlegget i semifinalen i mesterskapet, da han og lagkamerat Pablo Zabaleta nettet en gang hver i den prestisjetunge 2-1-semifinaleseireren mot erkerivalene Brasil. Manchester City-legenden Zabaleta ble da matchvinner med en scoring i det 93. minutt.
  • Det er til vanlig hjemmebanen til FC Utrecht, som endte på 4. plass i nederlandsk æresdivisjon denne sesongen. Anlegget har vært klubbens hjemmebane siden 1970.
  • De norske jentene blir ikke de første nordmennene som får Utrecht-gresset under beina i obligatoriske kamper. Flere av våre Nederland-proffer har spilt bortekamper der, naturlig nok, og i tillegg hadde Erik «Myggen» Mykland arenaen som hjemmebane da han var utlånt til FC Utrecht i en kort periode i 1995.
  • Som om ikke det var nok: I den mye omtalte «Messi-finalen» i 2005, var det den nåværende norske dommersjefen Terje Hauge som dømte.
  • Det nederlandske herrelandslaget har spilt sju landskamper på arenaen, med den første spilt i 1983 og den til nå siste i 2004. For 13 år siden vant de 3-0 over Liechteinstein etter scoringer av Mark van Bommel, André Ooijer og Denny Landzaat.
  • Arenaen er også brukt til VM i landhockey, da Nederland beseiret Spania 3-2 i finalen der i 1998.
  • Kapasiteten til anlegget er 23 750, og søndagens kamp er utsolgt. Det blir med andre ord en fantastisk ramme for EM-start.

Norges kamper i gruppespillet:

16/7: Nederland – Norge (NRK)

20/7: Norge – Belgia (TV 2)

24/7: Norge – Danmark (TV 2)