PÅ HISTORISK GRUNN: Her passerer Lionel Messi den nigerianske motstpilleren Sani Kaita på Stadion Galgenwaardi Utrecht under U20-VM-finalen i 2005.
PÅ HISTORISK GRUNN: Her passerer Lionel Messi den nigerianske motstpilleren Sani Kaita på Stadion Galgenwaardi Utrecht under U20-VM-finalen i 2005. Foto: Fred Ernst

De norske fotballjentene EM-åpner på arenaen der Messi fikk sitt gjennombrudd

– Vi får håpe på at vi klarer å skape ny historie, sier Caroline Graham Hansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EM starter 16. juli. Se oversikt over alle kampene her!

Apeldoorn (TV 2 Sporten:)

Søndag kveld er det duket for åpningskamp i EM når de norske jentene skal opp mot vertsnasjonen Nederland.

VINNER: 18 år gamle Lionel Messi viser frem trofeet som bevis på at hans Argentina vant U20-VM. 
VINNER: 18 år gamle Lionel Messi viser frem trofeet som bevis på at hans Argentina vant U20-VM.  Foto: Aris Messinis

Oppgjøret spilles på Stadion Galgenwaard i Utrecht, en arena som faktisk har en meget spesiell historie for spesielt én av verdens mest kjente mannlige fotballspillere.

Stadionet er nemlig blitt brukt i mesterskapssammenheng en gang tidligere, og det var her - i finalen i U20-VM for tolv år siden - Lionel Messi virkelig viste seg fram for en hel fotballverden for første gang.

2. juli 2005 scoret Barcelona-unggutten begge målene, en drøy uke etter sin 18-årsdag, da Argentina slo Nigeria 2-1 i finalen foran 24,500 tilskuere. Daværende Lyn-spiller Chinedu Ogbuke Obasi, bedre kjent som Edu, scoret for øvrig Nigerias mål.

PRØVDE BANEN: De norske jentene fikk trene på stadionanlegget i Utrecht lørdag. Søndag braker det løs.
PRØVDE BANEN: De norske jentene fikk trene på stadionanlegget i Utrecht lørdag. Søndag braker det løs. Foto: Roald, Berit

Caroline Graham Hansen, en annen tidligere Lyn-spiller, er tidligere blitt nevnt i samme åndedrag som nettopp Messi når man snakker kvinnefotball, men vil ikke dra den sammenligningen på ny forut for en kamp der det nærmest bokstavelig talt går an å trå i argentinerens fotspor.

– Jeg tror ikke at man skal sammenligne seg med Messi, men vi får håpe på at vi klarer å skape ny historie, klarer å få et fantastisk resultat på søndag og tråkker oss vei mot videre spill i EM. Det hadde vært veldig gøy, sier Wolfsburg-stjernen til TV 2.

– Kanskje noen kan få sitt gjennombrudd og score to mål for oss denne gangen
Før kampen i Utrecht i 2005 fikk Messi Gullballen som beviset på at han var turneringens beste spiller, og selv om han på dette tidspunktet allerede hadde rukket å spille sju kamper i La Liga for Barcelona, var det først her mange virkelig fikk øynene opp for «den nye Maradona».

Det var også Messis første trofé på landslagsnivå - på europeisk jord - og i den norske troppen finnes det spillere som husker tilbake til den unge argentiners herjinger. Andrine Stolsmo Hegerberg, som selv har en venstrefot å være stolt av, fulgte nemlig spent med som 12-årig TV-seer den gangen.

– Jeg husker at jeg så det mesterskapet og at han var med. Kanskje noen kan få sitt gjennombrudd og score to mål for oss denne gangen. Det hadde vært okei.

– Kanskje en som har en like god venstrefot som Messi?

– Det ville vært noe. Hehe. Det var dine ord, ikke mine, sier hun til TV 2.

– Opp til oss å levere som ham
Lillesøster Ada Stolsmo Hegerberg innrømmer at hun ikke var klar over at Messi hadde en historie å vise til på Stadion Galgenwaard i Utrecht, men har en oppfordring å komme med.

– Nå er det opp til oss å levere som ham, sier Lyon-stjernen som selv er kåret til både Europas og verdens beste fotballspiller.

KAN TRÅ I MESSIS FOTSPOR: Søstrene Andrine og Ada Stolsmo Hegerberg er klar for EM-innsats.
KAN TRÅ I MESSIS FOTSPOR: Søstrene Andrine og Ada Stolsmo Hegerberg er klar for EM-innsats. Foto: Pedersen, Terje

Her er noen flere fakta om Stadion Galgenwaard, som du kanskje ikke visste:

  • Lionel Messi, som ble toppscorer i turneringen i 2005 med totalt seks mål, scoret også på anlegget i semifinalen i mesterskapet, da han og lagkamerat Pablo Zabaleta nettet en gang hver i den prestisjetunge 2-1-semifinaleseireren mot erkerivalene Brasil. Manchester City-legenden Zabaleta ble da matchvinner med en scoring i det 93. minutt.
  • Det er til vanlig hjemmebanen til FC Utrecht, som endte på 4. plass i nederlandsk æresdivisjon denne sesongen. Anlegget har vært klubbens hjemmebane siden 1970.
  • De norske jentene blir ikke de første nordmennene som får Utrecht-gresset under beina i obligatoriske kamper. Flere av våre Nederland-proffer har spilt bortekamper der, naturlig nok, og i tillegg hadde Erik «Myggen» Mykland arenaen som hjemmebane da han var utlånt til FC Utrecht i en kort periode i 1995.
  • Som om ikke det var nok: I den mye omtalte «Messi-finalen» i 2005, var det den nåværende norske dommersjefen Terje Hauge som dømte.
  • Det nederlandske herrelandslaget har spilt sju landskamper på arenaen, med den første spilt i 1983 og den til nå siste i 2004. For 13 år siden vant de 3-0 over Liechteinstein etter scoringer av Mark van Bommel, André Ooijer og Denny Landzaat.
  • Arenaen er også brukt til VM i landhockey, da Nederland beseiret Spania 3-2 i finalen der i 1998.
  • Kapasiteten til anlegget er 23 750, og søndagens kamp er utsolgt. Det blir med andre ord en fantastisk ramme for EM-start.

Norges kamper i gruppespillet:

16/7: Nederland – Norge (NRK)

20/7: Norge – Belgia (TV 2)

24/7: Norge – Danmark (TV 2)