En skuffet Magnus Carlsen forlot lokalet uten å snakke med pressen.
En skuffet Magnus Carlsen forlot lokalet uten å snakke med pressen. Foto: TV 2

Nytt Carlsen-tap i Norway Chess: - Et mareritt av en turnering

Norway Chess 2017 kan bli første turnering på ti år hvor Magnus Carlsen ikke klarer å vinne et eneste parti. To runder før slutt ligger verdensmesteren på delt sisteplass.

Onsdag gikk det fryktelig galt for Carlsen mot verdenstoer Vladimir Kramnik i sjuende runde.

Verdensmesteren ga opp etter 40 trekk og like over tre timers spill.

Det er første gang på sju år at Kramnik slår sin 15 år yngre rival.

– Det er klart at Magnus ikke er i god form. Jeg merket også at åpningsforberedelsene hans ikke er bra. Han har problemer med svart, som han hadde mot Aronian. Han må jobbe med åpningene sine. Slikt skjer noen ganger. Det er en sterk turnering og når det først går galt, så går det virkelig galt, sier Kramnik etterpå.

Carlsen var så skuffet at han gikk direkte ut av lokalet uten å snakke med noen fra pressen.

Det er 26-åringens andre tap i Stavanger, etter at det også ble nedtur mot Levon Aronian i fjerde runde. To runder før slutt ligger han på delt sisteplass.

- Dette er tungt. Det er blitt et mareritt av en turnering. Det mest positive vi kan si er at det er lenge til neste VM-kamp, sier Hans Olav Lahlum i TV 2s sjakkstudio.

Etter at sju av ni runder er spilt av superturneringen på hjemmebane, har ikke verdens beste sjakkspiller klart å vinne et eneste parti.

Det er dramatisk for spilleren som har dominert sjakkverdenen de siste åtte årene med seier i 28 superturneringer. Vi må faktisk helt tilbake til 2007 for å finne forrige turnering Carlsen gikk gjennom uten å vinne et eneste parti.

I Dortmund i 2007 endte det med seks remiser og ett tap. Det holdt til sjette plass i turneringen som Kramnik vant.

Dagens tap fører dessuten til at forspranget på verdensrankingen krymper ytterligere. Det skiller nå bare 6,4 poeng ned til Kramnik på andreplass på verdensrankingen, ifølge 2700chess.com.

Førsteplassen kan faktisk ryke allerede torsdag om det blir et nytt nederlag i åttende runde.

Peter Heine Nielsen, Carlsens danske sekundant, er likevel ikke bekymret.

- Jeg kan huske før jeg ble trener av Magnus i 2010 og 2011 hvor han har hatt en dårlig turnering eller to og, ble jeg også spurt om jeg var bekymret. Det var jeg ikke. Så vant han masse etterpå.

- For meg er det ingen tvil om at Magnus Carlsen er den beste sjakkspilleren i verden. Det tror jeg han vil være i en lang periode fremover. Sett fra det perspektivet er det bekymrende, siden han ikke har spilt som den beste og ikke vinner like mange turneringer. Men det kommer han til å gjøre fremover, sier Nielsen.

- I 2017 har han ikke fått fullt utbytte av sitt potensiale, men det kommer. Det er i alle fall planen. Han kommer til å vinne igjen. Jeg er ikke bekymret, sier Nielsen, som har vært sekundant for Carlsen siden 2010.

Det 25. oppgjøret mellom Vladimir Kramnik og Magnus Carlsen ble høydramatisk, men åpnet solid da russeren gikk for Italiensk åpning.

41-åringen var imidlertid godt fornøyd da han gikk inn i skrifteboksen ved trekk 15.

- Første del av partiet er ferdig og jeg fikk en fin fordel etter åpningen. Nå begynner andre del og jeg vil gjøre mitt beste for å spolere fordelen, spøkte 41-åringen.

Få trekk senere var det nettopp det russeren gjorde. Carlsen klarte å utligne hvits fordel med to potensielle fribønder på dronningfløyen. Like etterpå gikk brettet opp i flammer.

Kramnik klinte til med et løperoffer på h6. Da Carlsen med stadig dårligere tid på klokken gjorde et dårlig 25. trekk, gikk det raskt veldig galt for nordmannen.

Den tidligere verdensmesteren skapte mattrusler mot Carlsens konge, noe som ble avgjørende.

- Det er tøft spilt av Kramnik. Det skal han ha ros for, sier Lahlum.

Carlsens resultat i Norway Chess 2017 er dermed i ferd med å bli like katastrofalt som i 2015, da det endte med 3,5 poeng og sjuende plass etter tap for norgestoer Jon Ludvig Hammer i siste runde.

Det er fortsatt to runder igjen i Stavanger. Carlsen skal torsdag spille med hvite brikker mot VM-utfordrer Sergej Karjakin før han avslutter Norway Chess med svart mot Viswanathan Anand fredag.

Det er Levon Aronian som leder i Stavanger etter en ny seier onsdag. Armeneren tok sin tredje seier da han slo Sergej Karjakin og står med fem poeng.

Stillingen i Norway Chess etter sju av ni runder:

1. Levon Aronian, Armenia 5 poeng
2. Hikaru Nakamura, USA 4,5 poeng
3-4: Vladimir Kramnik, Russland og Anish Giri, Nederland 4 poeng
5. Wesley So, USA 3,5 poeng
6-8: Sergej Karjakin, Russland, Fabiano Caruana, USA og Viswanathan Anand, India 3 poeng
9-10: Magnus Carlsen, Norge og Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike 2,5 poeng