Kristoffer Vassbakk Ajer ble utvist mot Spania for G19-landslaget, men sonet aldri karantene.
Kristoffer Vassbakk Ajer ble utvist mot Spania for G19-landslaget, men sonet aldri karantene. Foto: TV 2

Ajer: – Jeg føler ikke skyld

Kristoffer Vassbakk Ajer (19) hevder han ga beskjed. – At det da ikke går opp for noen av de altfor mange som er ansatt i NFF, er sjokkerende og totalt uholdbart, mener Jesper Mathisen.

Norges Fotballforbund (NFF) forventer at U21-landslaget mister alle tre poengene fra EM-kvalifiseringsåpningen mot Kosovo, etter at Kristoffer Vassbakk Ajer spilte kampen. Midtstopperen skulle sonet karantene for utvisningen i G19-landskampen mot Spania 27. mars.

– Jeg spurte noen som var med på turen om det ville ha noen konsekvenser for fremtidige kvalikkamper, og da spesielt U21, som jeg trodde jeg skulle være med. Da fikk jeg beskjed om at det ikke hadde noe å si når det kom til U21-kvaliken, sier Ajer til TV 2 Sporten.

Alf Hansen, direktør i sportsavdelingen i NFF, uttalte onsdag formiddag at Ajers versjon var ny for Fotballforbundet før TV 2s omtale, men at Ajer ble feilinformert etter utvisningen for G19-landslaget.

Celtic-spilleren, som i siste halvdel av sesongen var på lån i Kilmarnock, sier at han ikke undersøkte konsekvensene av røde kortet etter det.

– Nei, jeg skal ta ansvaret for å sjekke, men etter at jeg hadde spurt noen i NFF, var saken over for meg, sier Ajer.

Ajer er klar på at det ikke er hans ansvar at U21-landslagets 5-0-seier trolig snus til 0-3-tap.

– Jeg føler ikke skyld. Jeg ble tatt ut i en tropp og forberedte meg fullt ut til kampen, så jeg føler ikke jeg har noe skyld, sier Rælingen-gutten.

– Jeg føler meg ikke som syndebukk. Dette kunne skjedd alle. Det var en svikt i systemet, og det skal selvfølgelig ikke skje, fortsetter han.

UEFA opplyser til TV 2 Sporten at en disiplinærsak mot Norges Fotballforbund er opprettet. De vil avgjøre hvilke konsekvenser saken får på et møte 20. juli.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen skylder på Norges Fotballforbund.

– Her ligger feilen hundre prosent hos NFF. De som skal ha kontroll på det administrative, skal selvfølgelig ha kontroll på hvilke suspensjoner som gjelder på hvilke lag. Denne feilen er uholdbart og uforståelig, sier han.

– Det skal egentlig ikke være mulig. Ajer spurte om det røde kortet hadde noe å si for fremtidige kamper. At det da ikke går opp for noen av de altfor mange som er ansatt i NFF, er sjokkerende og totalt uholdbart, fortsetter Mathisen.

– Sier seg selv at det blir tøft
Dersom Norge skulle bli fratatt de tre poengene, mener TV 2s ekspert at det blir langt vanskeligere å nå EM-sluttspillet i Italia om to år.

– Det er et utrolig spennende lag med mange veldig gode fotballspillere som fikk en pangstart, og så skjer denne feilen. Da blir veien mye, mye lengre. Det er en gjeng som kunne fått verdifull erfaring av å spille i et mesterskap. Tyskland er de store favorittene i gruppen og nå må Norge kjempe om play-off. Da må de være blant de fire beste toerne og det sier seg selv at det blir tøft.

Ajer, som ble fortalt om feilen av U21-sjef Leif Gunnar Smerud onsdag morgen, har ikke gitt opp å kvalifisere seg til mesterskapet.

– Vi har en veldig god spillergruppe som kan prestere mange gode kamper. Er vi på et like høyt nivå som mot Albania, tar vi flere trepoengere, mener Kristoffer Vassbakk Ajer.

– Utilgivelig
U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud sier glippen er utilgivelig.

– Det er utilgivelig at vi mister en seier på grunn av en administrativ glipp. Det skal ikke skje. Men det har skjedd, så får vi gå videre, sier Smerud til TV 2.

Landslagssjefen forteller at han ikke har snakket med Ajer om det.

– Det er beklagelig om han har spurt og fått beskjed om det ikke ville ha noe å si. Det viser at det har skjedd en glipp i våre rutiner. At det da får en sportslig konsekvens, er bare enda mer tragisk, sier Smerud, som påpeker at ansvaret for karantener og kort ligger hos administrasjonen.