Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kan jo ikke gi noen garantier, men jeg hadde ikke vært her hvis jeg ikke trodde det skulle gå, sier ulvejeger Rasmus Bostrøm fra Sverige.

Han har akkurat ankommet Lygnasæter på Hadeland, der ulv de siste dagene har drept mer enn 100 sau. Med seg har han to hunder av typen American foxhound.

– Hvis de finner spor løper de etter, og det er jo det som er vår oppgave - å finne fram til rett sted, forklarer han.

Det er gitt fellingstillatelse på ulven, og lokale jegere har i flere dager forsøkt å ta den ut, uten hell.

Ulven har herjet i et stort område på Øståsen ved Lygnasæter på Hadeland og opp mot Toten. Fellingsområdet er nå utvidet nordover, slik at det kan jaktes i Gran, Vestre Toten, Søndre Land og Gjøvik kommuner.

Ett døgn siden siste spor

Det er nå ett døgn siden sist det ble funnet sauekadavre. Nå fester de lokale bøndene stor lit til den svenske jegeren.

– Vi må ut å lete etter ferske spor, enten ved avføring eller nye sauekadavre, så får vi jobbe utifra det, forklarer den erfarne jegeren.

Han møter nå lokale jaktledere for å innhente inforamasjon. Statens naturoppsyn har analysert avføringsprøver, og funnet ut at ulven er en streifhund fra Sverige. De mener det dreier seg om minst to stykker. Ingen aner hvor de befinner seg nå, og Bostrøm ber folk være tålmodige.

– Det er ikke lett å jage ulv på barmark, det kan ingen påstå, for da hadde de vært borte allerede, sier han.

Det er statens naturoppsyn som koordinerer jakta, med hjelp fra lokale jegere. De håper nå å kunne plassere jegerne riktig, slik at ulven blir skutt før flere sau blir tatt.

Flere tusen sau på Hadeland blir nå holdt tilbake på gårdene, fordi det er utrygt å sende dem til Øståsen.