DREPT: Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) ble knivstukket og drept ved Wilds Minne skole i Kristiansand i desember i fjor.
DREPT: Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) ble knivstukket og drept ved Wilds Minne skole i Kristiansand i desember i fjor. Foto: Politi/Privat

Dobbeltdrapstiltalt var svært opptatt av terror og seriemordere

På tiltaltes PC fant politiet mer enn 1500 søk som blant annet omhandlet seriemordere, terror, nazisme, Baneheia-saken og skolemassakrer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På ettermiddagen den 5. desember i fjor ble 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan og 48 år gamle Tone Ilebekk funnet knivstukket i en skolegård i Kristiansand. Begge døde av skadene.

Politiet satte inn store styrker i jakten på den eller de som sto bak ugjerningen, og dagen etter ble en da 15 år gammel gutt pågrepet og siktet i saken.

– Han erkjente drapene i første avhør, sier guttens forsvarer Svein Kjetil Stallemo til TV 2.

Gjorde funn på PC

Politiet undersøkte den siktede guttens PC. Der fant de 8856 søk som blant annet omhandlet amerikanske seriemordere, terrorhandlinger, nazisme, Baneheia-saken og skolemassakrer i USA.

Under rettssaken understreket en Kripos-etterforsker at 1721 av disse søkene er kategorisert som spesielle og knyttet til nevnte temaer. Resten av søkene er vanlige internettsøk.

Det var også gjort 500 søk på Anders Behring Breivik, og antallet søk på lignende temaer økte fra juli til september i fjor.

– Interessant

TV 2 er kjent med den tiltaltes forklaring til politiet. Da gutten ble spurt om hvorfor han hadde foretatt alle disse søkene, sa han at han syntes det var interessant.

På spørsmål om hvorfor dette var interessant, svarte gutten at han ville finne ut hvorfor de gjorde det.

– Kunne du selv tenkt å utføre slike handlinger?, spurte avhøren.

– Nei, svarte gutten.

– Aldri?, spurte avhøreren igjen,

– Nei, bekreftet den tiltalte gutten, ifølge dokumentene i saken.

Tiltaltes forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, sier til TV 2 at klientens søk på nettet ikke blir noe stort tema når saken starter på mandag.

– Han har forklart seg om søkene, og politiets grundige undersøkelser tilsier at dette ikke blir noe stort tema i retten, sier Stallemo.

Aktor i saken, statsadvokat Jan Tallaksen, sier til TV 2 at han ikke ønsker å kommentere noe før saken behandles i tingretten.

Motiv

Den tiltalte 16-åringen har forklart seg om motivet for drapene. Det første drapet, på 14-åringen Jakob Abdullahi Hassan, skal ha skjedd som følge av en krangel.

Drapet på den 48 år gamle kvinnen var en impulshandling. I avhør har den tiltalte gutten forklart seg i detalj om hva som skjedde den aktuelle ettermiddagen.

Det er satt av tre dager til rettsforhandlingene etter dobbeltdrapet i Kristiansand. Strafferammen for drap begått av personer under 18 år er maks 15 års ubetinget fengsel.