Dette er Norges vakreste strand

Verden bugner av vakre og eksotiske strender. Men hvilken er den aller beste stranda i Norge? Vi utfordret reiseekspert Torild Moland til å lage en topp-5-liste, men endte opp med sju.

Vi trenger ikke reise til Syden i sommer for å bade. Norge er fylt med de vakreste og mest badevennlige sandstrendene. Fra Jæren i syd til Sommarøy i nord. Her er magasinet Reiselyst sine lett tilgjengelige strandfavoritter.

Drøbak, Østlandets svar på Sørlandet

Oslo har mange badeplasser, men hva med å ta en utflukt til Drøbak isteden?

Norges nordligste sørlandsby, ligger kun 40 minutter med buss fra Oslo! Her finnes flere strender, som Skiphellestranden og Torkildstranda.

– Men den aller mest populære er Badeparken og Parrstranda, som ligger i Drøbak sentrum, sier Torild Moland, ansvarlig redaktør i magasinet Reiselyst. Dette er en av Indre Oslofjords fineste badeplasser, med hoppetårn, strandvolleyballbane, flytebrygger og lekeplasser.

Bystranda, Kristiansand

Sørlandsstrendene er kanskje ikke like billedvakre som strendene på Jæren og i Nord-Norge, men de har en annen veldig stor fordel: varmt vann! Og mange av dem er også rett så fine.

Bystranda i Kristiansand. 
Bystranda i Kristiansand. 

Nettopp derfor er det vanskelig å velge en favoritt. Men vi plukker til slutt Bystranda i Kristiansand. Det er kanskje ikke den aller fineste stranda, men den er jo så utrolig tilgjengelig - snakk om by og strand i ett. Her er klatrenett, bordtennisbord, badebrygge, solterrasse, sittegrupper - skikkelig urban beachstemning! Bystranda og Hamresanden i Kristiansand var blant landets første strender som fikk Blått flagg, og er rene, barnevennlige alternativ med alle fasiliteter.

Andre favoritter er Sjøsanden i Mandal - en langgrunn strand med fin sand og brukerne av TripAdvisor sin favoritt. Storesand utenfor Grimstad er også fin og barnevennlig, og veldig populær om sommeren.

Jæren , et stykke Danmark.

Et lite stykke Danmark - i Norge! Evige sanddyner, vaiende strå og bølgende hav så langt man kan se - Orrestranda på Jæren har absolutt alt. Kanskje med unntak av varmt vann. Og så blåser det jo litt friskt her, noe som også gjør Orrestranda til et av landets mest populære surfe- og kitesteder. Men på en stille solskinnsdag er det kanskje ingen som slår Orrestranda, som også er en av Norges lengste sandstrender. I begynnelsen av juni 2017 fikk den utmerkelsen Blått Flagg, som viser til god vannkvalitet og rene omgivelser.

Orrestranda, Jæren. Foto: Helge Høifødt
Orrestranda, Jæren. Foto: Helge Høifødt

Borestranda er en nesten tilsvarende strand like ved, og nærmere Stavanger ligger Solastrand, som også er kåret til en av Norges vakreste. Altså har Jæren nok av fine strender å by på!

Hoddevika

Hoddevika en av verdens beste surfestrender.

Stad er ikke bare et punkt på værmeldingen, dette er Norges Surfers Paradise. Ytterst på halvøya Stad ligger en vakker bukt med kritthvit sand, omkranset av høye fjell og grønt gress. Vinden blåser jevnt og gjerne hardt fra vest, og nettopp derfor er Hoddevik en favoritt blant norske (og etterhvert internasjonale) bølgesurfere. Surfeskolen Lapoint Surf Camp har base her, og man kan kjøre helt frem til stranda.

Hoddevika. Foto: Visit Norway
Hoddevika. Foto: Visit Norway

Stokkøya

En arkitektonisk bombe - med fancy strandcafe.

Spenstig arkitektur med fargerike, stramme bygninger midt på stranda. Noe så unorsk - og likevel rotnorskt - finner du på Stokkøya bare et par timer nord for Trondheim. Stokkøya Sjøsenter har også masse aktiviteter, fra skikkelig St.Hansfeiring til konserter og vannsport.

Stokkøya. Foto: Tom Gustavsen/Trondelag.com
Stokkøya. Foto: Tom Gustavsen/Trondelag.com

Du trenger ikke bo på Sjøsenteret for å være på stranda, her er også en kul strandbar med alle fasiliteter. Lei kajakk og se deg om! Omgivelsene og naturen er vill og uberørt, og her møter man ikke naboen på tur.

Det går buss helt fra Trondheim til Stokkøya, og derfra er det lett å komme seg til stranda.

Unstad i Lofoten

Lenger nord blir sandstrendene bare finere og finere på grunn av skjell og koraller.

– Unstad er lett tilgjengelig og ser ut som Maldivene, sier Moland.

Hav mer turkist enn på Mallorca, solgyllen sand og irrgrønne åssider som stuper bratt ned i vannet - det er en grunn til at Lofoten kommer på så mange «verdens beste»-kåringer. Øyriket har en mengde skjulte perler, men en av de mer tilgjengelige strendene er Unstad, hvor du kan kjøre bil helt frem. Derfor er det også blitt et av de mest populære hotspotene i Lofoten, og et samlingssted for ivrige surfere.

Unstad i Lofoten.
Unstad i Lofoten.

Sommarøy

Tromsøs vestkant, tromsøværingene bruker den som sin nærstrand.

– Det er ofte lite som minner om sommer i denne delen av landet, så hvor navnet kommer fra kan man jo spørre seg, sier Moland.

Øya har en liten bebyggelse og ligger bare en drøy halvtime utenfor Tromsø, som gjør den til en populær dagstur både for lokale og turister. Så populær, at den har fått tilnavnet "Tromsøs vestkant". Her er også masse aktiviteter, som SUP, kajakk og seilyak - en slags dobbelt kajakk med seil. Er du heldig ser du hval eler spekkhogger, for her er det liv i vannet.

Sommarøy, Troms. Foto: visitnorway.com
Sommarøy, Troms. Foto: visitnorway.com

Hva er din favorittstand i Norge? Sjekk God morgen Norges Facebooksider.