Hallo i luken!

Måtte snu åpningen i kiosken på grunn av snøskredfare

ISTERDALEN (TV 2): Denne sommeråpne kiosken har inngangspartiet vendt bort fra turistene på grunn av fare for snøskred. Nå må den i verste fall fjernes av samme årsak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dramaet rundt den smått elleville kioskhistorien utspiller seg i Isterdalen i Rauma kommune, ved inngangen til den nasjonale turistveien over Trollstigen i Møre og Romsdal.

Turistvert Edmund Meyer fortviler over føljetongen rundt hans nyoppsatte kiosk mellom hyttene og kafeen på gjestegården.

– Vi har lagt ned millioner av kroner her og prøver å skape aktivitet. Men nå er jeg i ferd med å miste lysta, sier Meyer til TV 2.

Han søkte kommunen om å få sette opp en ny kiosk på turistanlegget for å kapre kunder som kjører forbi. Men kommunen krevde at åpningen på kiosken ble snudd vekk fra veien hvor 800.000 turister passerer hver sommer.

Årsak: Det er fare for snøskred og trykk fra fonn i et 1000-årsperspektiv.

– Det er jo nokså bakvendt for oss som skal drive med reiseliv å gjemme bort kioskinngangen ned mot en parkeringsplass og ikke vendt mot hovedveien. Vi taper millionbeløp på dette over flere år, sukker Edmund Meyer.

Siden Meyer kun driver om sommeren, valgte altså kommunen å gi dispensasjon til bygging. Turistverten krummet nakken, aksepterte kravet fra kommunen og fikk bygd opp kiosken «feil vei» i rekordfart - for å rekke sesongen. Men historien slutter ikke der.

Skred eller trykk fra dette fonnløpet i løpet av en tusenårsperiode gjør at turistvert Edmund Meyer må flytte eller rive sommerkiosken som ligger langs den nasjonale turistveien til Trollstigen. Foto: Arne Rovick/TV 2. 
Skred eller trykk fra dette fonnløpet i løpet av en tusenårsperiode gjør at turistvert Edmund Meyer må flytte eller rive sommerkiosken som ligger langs den nasjonale turistveien til Trollstigen. Foto: Arne Rovick/TV 2. 

Fylkesmannen anket

Nå har Fylkesmannen i Møre og Romsdal anket avgjørelsen til Rauma kommunen. Fylkesmannen mener det ikke kan gis dispensasjon til kiosken selv om det kun er sommerdrift.

«TEK 10 (byggteknisk forskrift) åpner ikke for organisatoriske tiltak som en fremgangsmåte for å tilfredsstille sikkerhetskravene i forskriften. For å plassere kiosken tilstrekkelig trygt må en derfor enten flytte kiosken til et område med lavere skrefare eller gjennomføre sikringstiltak som skredvoll», heter det i anken.

Det organisatoriske tiltaket her er da sommerdriften.

– Vi har påklaget Rauma kommune sitt vedtak fordi det er skredfare i område. Det er krav i regelverket at det skal være sikker bebyggelse, sier Helge Mogstad, direktør i justis og beredskapsavdelingen hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal,

– Men her er det kun sommerdrift?

– Regelverket er ikke bare satt for å ivareta liv og helse. Det er også satt for å ivareta materielle verdier.

– Mener grunneieren at dere er firkantet?

– Nei, det er vi ikke. Regelverket er litt firkantet og regelverket er strengt, og det er lite rom for skjønnsutdøvelse, svarer direktøren.

– Må Meyer i verste fall måtte flytte eller rive bygningen?

– Det vil jeg ikke forskuttere hva som blir resultatet, men det er en mulighet, sier Helge Mogstad til TV 2.

Edmund Meyer bare rister på hodet.

Snøskred på sommeren?!

– Det går jo ikke snøskred her midt på sommeren! Det forresten ikke gått skred her om vinteren heller som har kommet ned til bebyggelse. Fonnene går på hver side av bebyggelsen her.

Han er oppgitt over anken.

– Du blir maktesløs og forstår ingenting. De må lage regler som følger terrenget og ikke lage fantasiregler. Veien er åpen for alle til Trollstigen, og jeg forstår ikke hvorfor skal dette være så stort risikopunkt, sier Meyer til TV 2.

Han får full støtte av ordføreren i Rauma.

Det viser forskjell mellom vanlig liv og byråkratiet, og virker veldig underlig, Jeg skjønner at det skal være lover og regler, men her kjører det jo nærmere én million mennesker forbi i løpet av sommeren, sier ordfører Lars Olav Hustad (H).

– Står dere på vedtaket om å gi dispensasjon?

Full støtte

– Selvfølgelig, her i Rauma er vi praktiske og tilrettelegger i alle sammenhenger. Vi støtter Meyer 110 prosent. Det går ikke an å ha det slik, sier Hustad.

Formelt skal kommunen behandle anken fra Fylkesmannen. Hvis de opprettholder vedtaket, går striden inn til en settefylkesmann for endelig avgjørelse.

Meyer risikerer i verste fall å måtte fjerne kiosken.

– Da får de komme å rive dem da, sukker Meyer.