Mobilfri ferie? Dette er ekspertens råd

MYE MOBIL: Både voksne, ungdom og barn bruker mobilen svært mye i hverdagen. I ferien anbefaler ekspertene at vi legger vekk mobilen.
MYE MOBIL: Både voksne, ungdom og barn bruker mobilen svært mye i hverdagen. I ferien anbefaler ekspertene at vi legger vekk mobilen. Foto: Illustrasjonsfoto: Thomas Brun/NTB Scanpix
I hverdagen spiller mobilen en stadig større rolle for både voksne og barn. Men hva bør du gjøre i ferien?
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommerferien nærmer seg med stormskritt. Mange skal ha både tre, fire og fem ukers ferie.

For både voksne og barn er mobilen er stor del av hverdagen. Stadig flere av oss sover med telefonen på puta og bruker den store deler av døgnet.

Men hva bør man gjøre i ferien? Mobilfri, mobilpause eller fortsette som i hverdagen?

Reduserer sosiallivet

Barnepsykolog og professor Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, mener mobilen har blitt en for stor del av familielivet.

– Overdreven mobilbruk påvirker familielivet i veldig stor grad. Det er ingen tvil om at det reduserer det sosiale livet i familien i betydelig grad, sier Mørch til TV 2.

Han er bekymret for at både voksne og barn er avhengig av mobilen i langt større grad enn tidligere, og han tror ikke det endres når familien drar på ferie.

– Jo mer voksne og barn gjør seg avhengig av mobilen, jo mindre tid bruker de på normalt sosialt og fysisk samvær. Det kan i verste fall føre til at man ikke snakker nok med hverandre, som igjen gjør at man ikke forstår hverandre, mistolker og det kan skapes et høyere konfliktnivå, sier Mørch.

Jo yngre barn, jo viktigere er det at voksne er bevisst både egen og barnets skjermbruk.

– I verste fall kan barn slite med å lære å snakke ordentlig, de lærer ikke snakke sammen med andre, lærer ikke diskusjon, å fremme egne meninger eller ta imot kritikk – fordi man ikke lenger er like mye i den sosiale konteksten hvor sånt læres, sier Mørch.

Han sier små barn er helt avhengig av konstant oppmerksomhet fra foreldre.

– En toåring er helt avhengig av foreldrene, med direkte og tett samvær for å å lære sosial adferd og oppførsel, sier Mørch.

Er dere en familie som har laget mobilregler før ferien? Ta kontakt med vår journalist på e-post.

Regler for alle

Han råder voksne og barn til å legge vekk mobilen i ferien.

– En ferie kan bli ødelagt dersom mobilen opptar all oppmerksomhet. Det er én ting å ta bilder av situasjoner, men det å hele tiden være på nett og på skjerm – det vil kunne gå utover andre opplevelser på en ferie.

Nå råder han familier til å snakke om regler knyttet til bruk av mobilen. Han understreker at det er essensielt at mobilregler lages og følges av både voksne og barn.

– Man bør lage felles familieregler om bruk av mobilen i ferien. De voksne er rollemodeller, og hvis de selv bruker mobilen svært mye, gir det barna legitimitet til å bruke det overalt, sier Mørch.

Nytteverktøy

Førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Berit Skog har forsket på mobilbruk.

Hun råder folk til å bruke mobilen, men med måte – når det er ferietid.

– Jeg mener at både barn, unge og voksne bør begrense mobilbruken i ferien. Det bør være et fokus på nye opplevelser og nye sosiale erfaringer. Mindre mobilbruk gjør at man gir hverandre mer oppmerksomhet og man snakker mer med hverandre, sier Skog til TV 2.

Hun mener likevel at mobilen er blitt et så viktig redskap at den har sine viktige funksjoner – også i ferien.

– Verktøy som GPS, kamera og SMS til å varsle familie hvor man er, er blant de tingene man trolig vil bruke mobilen til i ferien. Det er også mange som liker å dele bilder fra ferien sin, og det er helt greit. Det negative er hvis bruken tar overhånd, og man skal dokumentere og synliggjøre alt man gjør til alle andre, sier Skog.

For barn kan ferien bety nye reisemål, opplevelser og kultur. Det mener Skog er viktig.

– Barn og unge spesielt har behov for å oppleve nye ting. Og da må man ikke sitte på en skjerm hele tiden. Man må vie oppmerksomheten mot det man gjør og ser, og ikke på mobilen, sier Skog.

Et totalt mobilforbud mener hun nødvendigvis ikke er nå innføres, men råder familier til å diskutere tema.

– Snakk med barna om mobilbruken i ferien, og bli enige om hvordan man skal gjøre det. Jeg er mot at det kun skal være negativt å bruke mobilen i ferien, men vær bevisst! For voksne er det absolutte rådet å forsøke å koble av jobben for å la jobbhodet hvile, sier Skog.

– Kjeder seg ikke

Leif Gunnar Vestbøstad Vik er daglig leder for Barnevakten, en ideell foreldreorganisasjon som gir råd om barn og medier. Han har inntrykk av at mobilbruken er vel så høy i ferien som ellers i året.

– For veldig mange barn, spesielt fra 2. og 3. klasse-alder og oppover, så er mobilen en stor del av hverdagen. Barna har den stort sett med seg overalt og den brukes gjerne som en del av leken når flere barn er sammen. Vi ser at den også brukes når barn opplever at de kjeder seg. Med en gang det er dødtid så tar de opp mobilen, som er blitt et veldig vanlig tidsfordriv, sier Vik.

Hans inntrykk er at mobilen er blitt en helt naturlig del av familieferien, både for voksne og barn.

– Det er nødvendig å finne den gode balansen mellom skjermbruk, søvn, fysisk aktivitet og spising. Mobilbruken må ikke ta overhånd og det er viktigere enn noen gang å finne balansen. For familier er det å være sammen uten skjerm blitt en knapp ressurs. De gode relasjonene mellom mennesker og innad i familien er like viktig som før, og da er man også avhengig av tid sammen, sier Vik.

Han oppfordrer at man som familie blir enige om skjermfrie soner og tidspunkter i løpet av dagen. Før ferien anbefaler han familier om å snakke om bruken av mobil.

– Et konkret råd er å la måltidene være skjermfrie for både barn og voksne. Legg mobilen et helt annet sted – snakk og vær sammen. Det er viktig at eventuelle regler og begrensninger gjennomføres sammen med barna. La de være med på planleggingen og få komme med sine synspunkter, sier Vik.

Barna må bli sett

For mange, både foreldre og besteforeldre kan det være utfordrende å forstå hva barna gjør på mobilen, hvilke spill og apper de bruker.

– Det er viktig at foreldrene viser interesse og setter seg inn i hva barna gjør, hvilke spill de bruker og hvilke apper de laster ned. Det blir lettere å snakke med barna når man tar deres interesser på alvor. Økt kunnskap og kjennskap gjør det dessuten enklere å sette relevante rammer og forebygge risikoadferd på nett, sier Vik.

Han sier det er vel så viktig at voksne er bevisst egen mobil- og skjermbruk.

– Jo yngre barna er jo viktigere er det at foreldrenes egen skjermtid ikke går på bekostning av rikelig tid i direkte kontakt med barna. De må oppleve å bli sett, og foreldre bør begrense sin mobilbruk for barnas beste. I tillegg til egen skjermtid er vi også forbilder for våre barn i måten vi selv bruker mediene, hva vi deler og hvordan vi kommenterer, sier Vik.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook