Minst 12 døde i brann, men dødstallene forventes å stige

Storbrann i boligblokk med 120 leiligheter i London. Flere har omkommet.

Minst 12 personer er døde i brannen som rammet høyblokken i London natt til onsdag. Det bekrefter Metropolitan police. Man frykter at dødstallet vil stige.

Mellom 400 og 600 personer bodde i den 24 etasjers bygninge, opplyser Judith Blakeman til Sky News.

79 personer er fraktet til sykehus. 18 av dem er i kritisk tilstand, ifølge London Ambulance Service. I tillegg er mange savnet.

– Jeg er veldig lei meg for at vi kan bekrefte at det har vært flere dødsfall. Jeg kan ikke bekrefte antallet nå på grunn av bygningens størrelse og kompleksitet. Årsaken til brannen er ikke kjent på dette tidspunkt, sier Dany Cotton i London-brannvesenet.

– I mine 29 år i brannvesenet har jeg aldri sett noe lignende. Brannfolkene jobber veldig hardt, fortsatte Cotton.

Brannen i byområdet White City, i nærheten av Notting Hill, var voldsom og spredde seg raskt til hele blokka etter at den oppsto rundt klokken 01.00 natt til onsdag lokal tid.

Onsdag formiddag evakuerer politiet beboere i nabobyggene, samtidig som britiske medier melder at det kan være fare for at blokken kollapser.

DIREKTE: Se livebilder fra brannen her.

The Guardian skrev onsdag morgen at vitner på stedet kunne høre folk rope om hjelp fra bygningen.

Flere vitner har fortalt om desperate mennesker som har ropt og bedt om hjelp fra de øverste etasjene. Det er flere vitneskildringer om barn som har blitt kastet ut av vinduene for å redde dem fra flammene.

Et betydelig antall personer er ikke gjort rede for, melder BBC News.

Øyenvitne: Folk har brent inne

Øyenvitner ved den brannherjede boligblokken i London forteller om folk som ikke klarte å komme seg ut og brant inne.

– Jeg er heldig som er i live. Og mange mennesker har ikke kommet ut av bygningen, sier en beboer til avisa The Guardian.

Et øyenvitne med fornavnet Daniel forteller til BBC om mennesker som var innesperret i høyblokken.

– De kunne ikke komme ned, spesielt ikke fra øverste etasje. Folk er blitt brent, sier han.

– Jeg har sett det med mine egne øyne. Og jeg har sett folk hoppe.

50 til sykehus

Minst 50 mennesker er brakt til sykehus etter brannen, ifølge ambulansetjenesten i London. Hvor mange som har omkommet, er ikke kjent, men politiet opplyser at de er i gang med å kontakte pårørende.

Flere britiske medier melder at det er fare for at blokken kollapser, og videobilder fra stedet viser at deler av fasaden har løsnet.

Ambulansetjenesten i London meldte tidlig at de hadde sendt mer enn 20 ambulanser til stedet. En pub i nærheten av boligblokken er åpnet for å kunne fungere som improvisert sted for behandling av skadde.

Fabio Bebber, et øyenvitne som har rapportert via Twitter gjennom natten, skriver at vinduer der han tidligere kunne se mennesker rope etter hjelp, nå er overtent.

– Vi kan høre brannmenn svare folk som roper, skriver Bebber onsdag morgen.

INNESTENGT: En person ser ut av vinduet sitt fra blokken som står i full fyr. Deler av de nederste etasjene har unnsluppet flammene og det jobbes på spreng med å få evakuert beboere. Foto: Matt Dunham/AP.
INNESTENGT: En person ser ut av vinduet sitt fra blokken som står i full fyr. Deler av de nederste etasjene har unnsluppet flammene og det jobbes på spreng med å få evakuert beboere. Foto: Matt Dunham/AP.

Vitne: – Brennende mann hoppet fra øverste etasje

Onsdag morgen forteller vitner om svært dramatiske scener gjennom natten. Desperate beboere har ropt forgjeves etter hjelp.

En reporter for avisen The Guardian forteller at han kunne se en mann som vinket med et teppe fra et vindu og ropte om hjelp.

En mann som ikke ønsker å bli navngitt, forteller om en kvinne med et barn som også ropte på hjelp fra vinduet sitt.

– Det var en kvinne med et barn. Jeg så henne vinke for tretti minutter siden. Hun sa hun hadde et barn, og jeg så brannvesenet sprøyte vann på vinduet hennes, sier mannen.

Øyenvitnet Hadil Alamily forteller til Guardian at hun så «noen hoppe fra øverste etasje.» Hun hadde sett mannen blinke SOS-signal med et lys.

– Han skrek hjelp, hjelp, hjelp, men ingen hjalp. Han kastet så en madrass ut av vinduet. Han brant bokstavelig talt og hoppet, forteller Alamily til avisen.

Et øyenvitne som har snakket med Sky News mener å ha sett minst ti personer hoppe fra blokken for å unngå flammene.

Metropolitan Police bekrefter at beboere klokken 05.00 fortsatt evakueres fra bygget og at flere personer blir behandlet for flere type skader.

Tror kjøleskap-eksplosjon kan ha startet brann

Et øyenvitne Sky News har snakket med, sier en nabo mener en eksplosjon i et kjøleskap kan ha forårsaket brannen. Mahad Egal forteller til Sky at han og familien var våken da en nabo banket på.

Han sier at mannen, som bor i fjerde etasje, sier kjøleskapet hans hadde eksplodert og at han tror det forårsaket brannen.

– Brannen spredde seg ekstremt raskt, forteller Egal, som i all hast fikk med seg familien ut av blokken, til Sky News.

Brannvesenet skriver i en melding på Facebook at årsaken til brannen ikke er bekreftet på det nåværende tidspunkt.

For varmt til å gå inn i blokken

Varmeutviklingen har vært så ekstrem at politiet tidlig onsdag informerte personer på utsiden av blokken om å gi personer de eventuelt har kontakt med på telefon om å ta seg ut selv.

– Gi dem beskjed om å evakuere selv. Ikke vent på brannvesenet, skal politiet ha sagt.

Brannvesenet opplyser at bygningen har 27 etasjer, og at brannen er fra 2. etasje og helt til toppen av bygget. De fikk melding om brannen rundt klokken 1.15 natt til onsdag.

Vitner Sky News har snakket med forteller at brannen startet på den ene siden av bygningen, før den spredde seg til nesten hver eneste etasje.

– Leter etter fem år gammel gutt

Sky News sin reporter på stedet fortalte tidlig onsdag at mange personer på utsiden av bygningen leter etter familiemedlemmer.

– En kvinne sitter i tårer nær meg. Kvinnens fem år gamle sønn er inne i blokken, skriver reporteren på Twitter.

To kvinner som bor på andre siden av gaten for den brennende blokken, forteller til Sky News at de hørte mennesker rope fra innsiden av blokken.

De sier de så personer blinke med mobiltelefoner eller lommelykter for å komme i kontakt med redningsmannskaper.

– Det var to personer fanget i øverste etasje. De hadde mobiltelefoner med lys for å signalisere folk. De kunne ikke nå dem, lysene sluknet, sier vitnet Victoria Goldsmith til Sky News.

London-borgermester Sadiq Khan skriver på Twitter at brannen er å betrakte som en «major incident», altså en alvorlig hendelse.

BBC-reporter: Har hørt eksplosjoner

Assisterende sjef i London-brannvesenet sier brannmenn jobber hardt for å takle brannen.

– Brannmenn med pusteapparater jobber ekstremt hardt i svært vanskelige forhold for å takle denne brannen. Dette er en stor og veldig alvorlig hendelse og vi har tilkalt store ressurser og spesialutstyr, sier Dan Daly.

En BBC-reporter på stedet forteller at politiet onsdag morgen utvider politisperringene og ber folk trekke vekk fra området.

– Vi har sett deler falle fra bygningen, vi har hørt eksplosjoner og vi har hørt lyden av glass som sprekker, forteller reporteren.

DIREKTE: Se direktebilder fra brannen her.

(©NTB/TV 2)