Marte (18) holdt tale om tabubelagt tema – rørte dronning Sonja til tårer

Marte (18) bestemte seg for å ta opp et vanskelig tema da hun skulle tale til kongeparet på hagefest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var veldig skummelt, men når jeg kom inn i det gikk det veldig greit. Da var det bare å snakke fra hjertet, forteller hovedtaler Marte Sklet Johansen til TV 2.

Da 18-åringen fikk beskjed om at hun skulle holde hovedtalen for kongeparet og 600 gjester, bestemte hun seg for at det var mental helse den skulle handle om.

Grunnen er at flere ungdom i Lillehammer har tatt livet sitt den siste tiden, og Marte har selv mistet en nær venn.

– Den sorgen man har når man mister noen blir lettere å bære når man er åpen og snakker om det, sier hun til TV 2.

Hun forteller at hun vurderte å droppe å ta det med, men at hun ble overbevist om at det var en god mulighet til å snakke åpent om temaet.

Se klipp fra talen og intervju med Marte i videovinduet øverst.

I talen sa hun blant annet:

«Både foreldre, familie, lærere, venner har alle sine forventninger til oss. Og sist, men ikke minst, er det kanskje våre egne forventninger til oss selv som er de aller største. Og for noen er dette bli så tungt og så krevende at man velger å avslutte livet. Her i Lillehammer har vi opplevd flere unge mennesker og ungdom som har valgt å gjøre akkurat det. Og etter et slikt dødsfall vil man sitte igjen med en dyp sorg og mange ubesvarte spørsmål. Og kanskje det vanskeligste spørsmålet man sitter igjen med er; var det noe jeg kunne ha gjort?»

Hun trakk fram at det er åpenhet som er nøkkelen til å bearbeide dette presset.

«Jeg ønsker meg et samfunn der vi tør å se hverandre inn i øynene og si; her er jeg, og jeg bryr meg om deg. Vi i Norge kan være veldig stolte av et kongepar og et kronprinspar som står frem med disse verdiene.»

Talen beveget også dronningen som tørket tårer.

– Ja, jeg så hun felte noen tårer, og det er veldig godt å se for det viser hvor mye alle bryr seg, sier hun.

Ifølge TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland kan det være en ekstra grunn til at dette temaet går inn på dronning Sonja.

Han forklarer at dronningens søster Gry tok livet sitt i 1970, og at dronningen har fortalt om sine egne følelser rundt det i den siste biografien om henne.

– I ettertid har dronningen fortalt at hun bebreidet seg selv, og som det ble sagt fra scenen så lurte man på hva man kunne ha gjort annerledes selv, sier Kjell Arne Totland.

– Masse folk og god mottakelse

På sin jubileumsreise i Oppland og Hedmark har kongeparet møtt både unge og gamle. I dag var det friluftsmuseet på Maihaugen som har hovedsete for markeringen av at kongeparet er 80 år. 600 gjester er invitert til hagefest.

– Masse folk og god mottakelse overalt.

Slik oppsummerte kongen jubileumsreisen til TV 2s reporter.

Kongeparet og kronprinsparet kom med hest og kjerre, og damene hadde for anledningen på seg bunader. Dronningen bar rondastakk med rutaliv , en tradisjonsrik drakt fra Gudbrandsdalen, mens kronprinsesse Mette-Marit bar hardangerdrakten hun fikk i bryllupsgave.

Fikk hilse på kongeparet

Blant de inviterte var Marcus Bøe Gaarden (16) og Ingrid Tungen (16). Ordføreren i hjemkommunen deres Nord-Fron var også opptatt av at ungdommen er representert på Maihaugen.

– Vi er så stolte av de mange engasjerte ungdommene våre, så vi ville ha dem med hit, sier Rune Støstad (Ap).

Nord-Fron er en såkalt MOT-kommune, som innebærer at de forplikter seg til å skape miljøer for ungdommen som er åpne for alle. Ungdommene arrangerer rusfrie fester, de lover å involvere seg, inkludere alle, ta vare på hverandre og bry seg.

– Jeg er helt sikker på at kongeparet setter stor pris på å møte den flotte ungdommen innenfor MOT-miljøet, sier Støstad.

Og de to ungdommene var av de heldige som fikk håndhilse på kong Harald og dronning Sonja.

Hagefesten på Lillehammer startet med at kongen holdt en tale der han trakk fram vennligheten han møter uansett hvor i landet de kommer.

Ingrid Tungen og Marcus Bøe Gaarden fikk hilse på kongeparet.
Ingrid Tungen og Marcus Bøe Gaarden fikk hilse på kongeparet. Foto: Harald Jacobsen

– Overalt hvor vi kommer i Norge, varslet eller ei, blir vi alltid ønsket velkommen med åpne armer. Det skaper stor takknemlighet hos oss.

– Betyr mye

Han fortsatte med å bedyre at Hedmark og Oppland betyr mye for dronningen og kongen.

– Det var i Støa i Trysil at min mor, mine søstre og jeg måtte flykte hjemmefra til Sverige 10. april 1940. Det er til Sikkilsdalen vi drar når vi trenger å slappe av. Og til Gjørstad her på Maihaugen, drar vi ofte.

Se kongens tale i videovinduet til høyre.

På Maihaugen står også dronningens barndomshjem. Funkisboligen fra 1935 ble hentet fra Vinderen i Oslo, og ble i fjor flyttet i sin helhet til Maihaugen der den inngår i samlingen «Boligfeltet». Det er en samling med eneboliger fra 1900-tallet, der hus, interiør og gjenstander skaper komplette, tidsriktige hjem.

– Mange flytter hjemmefra i ung alder, men dronningen er den eneste jeg kjenner der barndomshjemmet har flyttet etter, sa kongen da han ønsket velkommen.

I morgen avsluttes jubileumsreisen i innlandet med besøk i Nord-Odal og Kongsvinger.