Mahad bom fast i Norge: – Absurd situasjon

Oslo tingrett mener Mahad er fra Djibouti, men politiet etterforsker fortsatt hans identitet, og har foretatt nytt beslag. Samtidig har Mahad fått nye reisedokumenter til Somalia, men han er likevel bom fast i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Norsk myndigheter ønsker å sende ham til Djibouti, men djiboutiske myndigheter ønsker ikke han skal reise dit. Mahad ønsker å reise til Somalia, og somaliske myndigheter ønsker ham velkommen dit, men norske myndigheter ønsker ikke å bidra til at han skal reise til Somalia. Dermed står saken bom fast.

Slik oppsummerer Mahad Mahamuds advokat Arild Humlen status i saken.

– Det er helt absurd, kommenterer Humlen.

Oslo tingrett konkluderte i dommen 12. mars i år at Mahad er fra Djibouti, og ikke Somalia, slik han selv har oppgitt.

Men ifølge Oslo politidistrikt er Mahads identitet fortsatt ikke klarlagt. Det går fram av en beslutning om beslag av Mahads mobiltelefon 2. juni i år.

«Beslaget tas med sikte på å innhente informasjon som kan avklare/bekrefte ovennevntes identitet», heter det i beslutningen til politiadvokat Marianne Aune.

– Politiet usikre

I retten påstod politibetjent Mona Dubland i sitt vitnemål at Mahad har løyet om alder, identitet og hvilket land han kommer fra. Dommeren trodde på UNE og politiet, og fastslo at Mahad er broren til den djiboutiske borgeren Abulkader Abdi Mohamed.

Men Seksjon for utlendingsforvaltning har altså fortsatt ikke oppklart Mahads identitet, ifølge vedtaket om beslag av mobilen, og kan dermed ikke sende ham til Djibouti.

– Seksjon for Utlendingsforvaltning bekrefter at det ble foretatt et intervju 2. juni, og at det jobbes med en returløsning, sier seksjonsleder Fredrik Strøm.

Mahads advokat sier beslaget viser at politiet er usikre på om identiteten de tidligere har lagt til grunn for Mahad virkelig stemmer.

– Det er bare en ting man kan trekke ut av det, og det er at de fortsatt er usikre, og at de fortsatt søker å finne ut hva som er det riktige, sier advokat Arild Humlen.

Han sier at Mahad ikke har noe å skjule for politiet.

– Mahad er ikke engstelig for det i det hele tatt, men det er jo ubehagelig å være gjenstand for en slik type etterforskning kontinuerlig over så lang tid, sier advokaten.

Go-home dokument

TV 2 møter Mahad på Humlens kontor. Han forteller at han håpet politiet ville bidra med retur til Somalia, da han stilte opp til møtet 2. juni, og ble overrasket over at de beslagla mobilen.

– Frykter du for hva de finne på mobilen din?

– Nei, jeg har alltid vært åpen, og har lagt alle kortene på bordet. Det viser at de ikke har konkrete bevis. Dermed tar de gang på gang undersøkelser på telefonen min, og jeg synes det er unødig å bruke så mye krefter på det.

Den somaliske ambassaden i Brüssel har nylig utstedt et såkalt go home-dokument til Mahad. Dette er dokumenter politiet vanligvis godtar når somaliere vil vende hjem fordi asylsøknaden deres er avslått.

Mahad har nå søkt den internasjonale organisasjonen for migrasjon, IOM, om støtte til frivillig retur til Somalia.

– Hvis ikke IOM får problemer med UDI, så kan sannsynligvis IOM returnere deg på bakgrunn av dette dokumentet, sier Humlen til Mahad.

Men han påpeker at det er opp til UDI å avgjøre om de vil godta go home- dokumentet. Tidligere har UDI avslått å gi Mahad reisepass til Brüssel.

– Må leve

Mahad krever at han enten for tillatelse til å reise til Somalia, eller får lov til å jobbe mens han venter på at ankesaken kommer opp om ett og et halvt år.

Han har i likhet med andre som er fratatt norsk statsborgerskap ingen rettigheter, og ingen mulighet til å forsørge seg selv.

– Hverdagene mine går sakte, de er lange og jeg har dårlig økonomi. Jeg kan verken reise ut av landet, eller bidra til samfunnet ved å jobbe. Jeg synes det som hente meg, hører ikke hjemme her i Norge, og jeg håper UDI skjønner noe, og i hvert fall kan tenke at jeg er et menneske. Jeg må jo leve.

Ny analyse fra Nasjonalt ID-senter

Advokat Arild Humlen er nå i dialog med Nasjonalt ID-senter (NID) og Utlendingsnemda om en ny ansiktsgjenkjenningsanalyse. Analyserapporten fra NID viste seg å bli nøkkelbevis i tingretten.

NID sammenlignet et bilde av Mahads bror, som ble tatt da han søkte om familiegjenforening, med et passbilde av den djiboutiske mannen Abdulkader Abdi Mohamed. UNE påstår den djiboutiske mannen er Mahads bror, mens Mahad påstår dette er en venn.

NIDs analyse viste at det var sannynlighetsovervekt for at dette var samme person, men tok forbehold om dårlig billedkvalitet. Retten la likevel avgjørende vekt på billedbeviset, og konkluderte med at det at begge bildene er av den djiboutiske mannen Abulkader Abdi Mohamed.

Retten mente på bakgrunn av NIDs rapport at det var sannsynliggjort at Mahad er fra Djibouti. Advokat Humlen har imidlertid framskaffet nye bilder med høy oppløsning.

– Nå kan de gjennomføre en ny undersøkelse på et mye bedre billedmateriale, og det skulle da kunne bidra til å avgi en sikrere konklusjon i den ene eller den andre retningen, sier han.

UNE positiv

UNE bekrefter at de er positive til en ny ansiktsanalyse.

– Hvis UNE mottar et nytt identitetsdokument med bilde, vil vi sende det videre til Nasjonalt ID-senter for nærmere undersøkelser, opplyser seksjonssjef Georg Magne Rønnevig i UNE.

Seksjonsleder Zybelin Beck ved Nasjonalt ID-senter sier til TV 2 at de er innstilt på å foreta en ny analyse.

– Bedre billedkvalitet gir sikrere resultat. Det er veldig avgjørende at det er høy billedkvalitet i utlendingsforvaltningen, sier hun.

NID tok forbehold i rapporten som ble lagt fram for retten, om at analysen var foretatt av to personer under opplæring.

– Vi er bare ute etter å få en riktig avgjørelse, et riktig bevisgrunnlag og et så sikkert som mulig bevisgrunnlag i vurderingen av identiteten til Mahad. Derfor ønsker vi at de foretar en ny sammenligning med et billedmateriale som er kvalitetsmessig sett er mye bedre, sier Humlen.