Sanya Richards-Ross (t.h) etter å ha tatt gull sammen med Francena Mccorory, Allyson Felix og Deedee Trotter under OL i London i 2012.
Sanya Richards-Ross (t.h) etter å ha tatt gull sammen med Francena Mccorory, Allyson Felix og Deedee Trotter under OL i London i 2012. Foto: Franck Fife

Tok abort to uker før hun løp inn til OL-gull

– Jeg vet helt ærlig ikke om en kvinnelige friidrettsutøver som ikke har tatt abort, sier Sanya Richards-Ross.

I en åpen og ærlig bok forteller den amerikanske Sanya Richards-Ross (32) om ukene i forkant av OL i Beijing i 2008 og en hendelse som har merket henne for livet.

I boken «Chasing Grace» skriver Richards-Ross at hun tok abort bare to uker før hun tok gull på 400 meter-stafetten i OL. Inngrepet ble gjort dagen før avreise til Beijing.

– I det øyeblikket virket det ikke som om jeg hadde noe valg i det hele tatt. Debatten om når livet starter svirret rundt i hodet mitt, og tanken om å få barn utenfor ekteskap på toppen av karrieren min virket uutholdelig. Hva ville sponsorene, familien, kirken og fansen tenke om meg?, skriver hun i boken.

Avgjørelsen ble tatt i samråd med samboer og tidligere NFL-spiller Aaron Ross, sier hun.

Under OL i Beijing løp Richards-Ross også inn til bronse på kvinnenes individuelle 400 meter. Nå håper hun at den åpenhjertige avsløringen vil få unge friidrettsutøvere til å lære mer, samtidig som det stimulerer til debatt i miljøet.

32-åringen kan også fortelle at hun er langt fra den eneste i friidrettsmiljøet som har tatt abort.

– Jeg vet ærlig talt ikke om en eneste kvinnelig friidrettsutøver som ikke har tatt abort, og det er trist. Så jeg håper dette åpner noe av diskusjonen - spesielt for å hjelpe unge kvinner som er i min situasjon om ikke å gjøre det samme, sier Richards-Ross i et intervju med Sports Illustrated.

– På det stadiet i livet hvor du er på college, er du ikke komfortabel med å snakke med mor. Så mye av informasjonen kommer fra dine likemenn. Det høres teit ut for noen, men i vårt miljø ønsker ikke folk å ta pillen (p-pille journ.anm) fordi du legger på deg. Og så forteller folk deg at når du er i ekstremt god form, kan du ikke bli gravid fordi syklusene er kortere. Så det er mye feilinformasjon som kommer ut til unge kvinner på college, fordi vi lærer av hverandre.

Richards-Ross har nå lagt opp og venter sammen med Ross parets første barn. Etter en meget innholdsrik karriere står Richards-Ross tilbake med tre OL-gull og fem VM-gull på CV-en.