Sjekk ditt abonnement: Fare for at mobilen din er ubrukelig på ferie i sommer

Sjekk ditt abonnement – nytt vedtak fra EU kan gjøre at mobilabonnementet ditt ikke fungerer i EU- og EØS-land.

Ferien er rett rundt hjørnet, og de færreste av oss drar til utlandet uten mobilen. Et nytt EU-vedtak kan enten gi deg store fordeler eller én skikkelig ulempe i sommer; mobilen din kan bli ubrukelig.

EU har bestemt at fra og med 15. juni kan ikke mobiloperatører lengre ta betalt for roaming, altså databruk, i utlandet.

Gamle abonnement i faresonen

Dersom du ikke har «fri roaming» i ditt abonnement, vil du i verste fall ikke få brukt telefonen din i utlandet.

Teknologiekspert ved Coxit PR, Magnus Brøyn, forklarer at mange gamle abonnement ikke har inkludert tale og trafikk i EU.

– Dersom du ikke har gjort noe med telefonabonnementet ditt på noen år, står du i faresonen for at abonnementet ditt ikke fungerer i utlandet, advarer Brøyn.

Flere teleoperatører har forberedt seg på det nye EU-vedtaket i ett års tid ved lansering av fri roaming-tjeneste. Ifølge Brøyn er disse abonnementene både smidigere og dyrere.

– Mange har nok tenkt at «jeg er ikke så mye i utlandet, så det trenger jeg ikke», men nå risikerer du i verste fall å stå der uten en fungerende telefon.

Fordi vi deler og bruker internett ekstra mye om sommeren, anbefaler Brøyn å undersøke hvor mye data du bruker til vanlig og multiplisere det et par ganger, slik at du ikke får en overraskelse når regninga kommer.

– Og dersom du opplever tregt internett i utlandet, er det av den enkle grunn at utenlandske abonnenter får lavere prioritet hos de operatørene vi bruker nettet hos.

Flere kunder flyttes til nye abonnement

Flere av de store mobiloperatørene i Norge har allerede loset kundene sine inn på abonnement som løser dette problemet, slik at EU-bruk er inkludert i prisen.

Telenor fjernet roamingavgiften i EU- og EØS-land på flere abonnementer allerede ifjor, og de fleste privatkundene er nå over på disse abonnementene. De få kundene som har beholdt sine eldre abonnement uten kostnadsfri roaming vil få en økt månedspris på 30 kroner, melder Adressa.

Telia opplyser til samme avis at rundt 20.000 kunder med veldig gamle abonnement flyttes til nye, slik at roaming er inkludert. Dette vil koste et sted mellom 50 og 100 kroner ekstra i måneden.

OneCall har valgt å inkludere EU-bruk i alle sine abonnementer, uten ekstra kostnader. Det samme gjelder Chess, som fra 2. mai har roaming i EU og EØS-land inkludert i sine løsninger.

Komplett Mobil har ingen abonnement uten EU-bruk inkludert, og deres mobiler vil fungere.

Mobiloperatøren ICE.net sine kunder med abonnement uten EU inkludert, må derimot bytte til et nytt som har EU inkludert. Hvis ikke vil den «rett og slett ikke virke, og du vil ikke kunne ringe, tekste eller bruke mobildata», skriver ICE.net på sine nettsider.

Dersom du er i tvil om ditt mobilabonnement fungerer i utlandet fra i sommer av, bør du ta kontakt med operatøren for å kontrollere.