Trump vurderer å sparke spesialetterforsker

USAs president Donald Trump vurderer å sparke mannen som undersøker om Russland påvirket fjorårets presidentvalg.

GRANSKER VALGET: Tidligere FBI-sjef Robert Mueller har ansvaret for etterforskningen av Russlands antatte forsøk på å påvirke presidentvalget, men president Trump skal vurdere å fjerne Mueller fra saken. (AP Photo/Susan Walsh)
GRANSKER VALGET: Tidligere FBI-sjef Robert Mueller har ansvaret for etterforskningen av Russlands antatte forsøk på å påvirke presidentvalget, men president Trump skal vurdere å fjerne Mueller fra saken. (AP Photo/Susan Walsh)

Sjefen for Newsmax Media, Christopher Ruddy, uttalte dette i forkant av høringen i Senatets etterretningskomité der justisminister Jeff Sessions skal vitne.

– Jeg tror han kanskje vurderer å avskjedige spesialetterforskeren, sa Ruddy i et intervju på PBS NewsHour.

Gransker russisk innblanding

Tidligere FBI-sjef Robert Mueller ble utpekt til spesialetterforsker med ansvar for hele etterforskningen av Russlands antatte forsøk på å påvirke det amerikanske presidentvalget i fjor.

Men flere av Trumps våpendragere har nå begynt å stille spørsmål om hvorvidt Mueller er upartisk og om han i så fall er egnet til å lede granskingen.

Trump-rådgiver og tidligere leder av Representantenes hus, Newt Gingrich, skrev på Twitter mandag:

– Republikanerne har vrangforestillinger hvis de tror at spesialetterforskeren vil være fair. Se hvem han ansetter.

For noen uker siden uttalte Gingrich at Mueller var et strålende valg som spesialetterforsker. Etter tidligere FBI-sjef James Comeys høring forrige uke har han endret mening.

– Avsporing

Bakgrunnen for den gryende motstanden mot Mueller er angivelig at Trump-leiren er frustrert over utsiktene til en lang og utmattende etterforskning, skriver AP.

De ser etterforskningen som politisk motivert og har som mål å hindre presidenten å gjennomføre sin politikk.

Fra demokratenes side reageres det sterkt på presidentens siste utspill. Adam Schiff, den ledende demokraten i etterretningskomiteen i Representantenes hus, sier dette bare er et forsøk på å ødelegge troverdigheten til en mann som nyter stor respekt i begge de politiske leirene.

– Hvis president Trump sparker Bob Mueller, vil kongressen øyeblikkelig åpne et uavhengig råd og utnevne Bob Mueller. Ikke kast bort tiden vår, tvitrer Schiff.

Sessions forklarer seg for åpne dører

Justisminister Sessions vil tirsdag bli spurt om granskingen som pågår om de påståtte forbindelsene mellom Trump-administrasjonen og Russland. Utspørringen i Senatet vil gå for åpne dører.

Etterretningskomiteens formann, republikaneren Richard Burr, opplyste mandag at høringen vil være offentlig. Det skal ha vært Sessions selv som har bedt om det. Han mener det er viktig at det amerikanske folk får høre sannheten direkte fra ham.

Høringen kommer en uke etter at tidligere FBI-sjef James Comey skal ha sagt i den lukkede delen av sin høring at det skal ha vært et tredje møte mellom Sessions og Russlands ambassadør Sergej Kisljak.

Det forventes også at Sessions blir bedt om å forklare om at han spilte en rolle i sparkingen av Comey.

Møtte Russlands ambassadør

Tidligere i år innrømmet Sessions at han møtte ambassadøren to ganger i fjor. Før dette hadde han hevdet at han aldri møtte russere i løpet av valgkampen fram mot presidentvalget.

Demokrater i Senatets etterretningskomité ønsker å få svar på om det fant sted et tredje møte som Sessions ikke har fortalt om. Tirsdag skal justisministeren møte i komiteen for å besvare senatorenes spørsmål.

(©NTB/TV 2)