Ødegaard og U21-gutta i lekehumør

Norges U21-landslag fikk en drømmestart på EM-kvalifiseringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge U21 - Kosovo U21 5-0

Norges Martin Ødegaard og Kosovos Bersant Celina fikk ikke slått tunneler på hverandre, slik de hadde planer om før kampen, men begge viste seg frem i første kvalifiseringskamp til U21-EM.

Se sammendrag av kampen i videovinduet!

Det var imidlertid Ødegaard som spilte på det beste laget, som vant hele 5-0 over Kosovo på Marienlyst. Tidvis viste Real Madrid-eiendommen hva han kan.

Heerenveen-kompisen Morten Thorsby headet Norge i en tidlig ledelse. Ødegaards hjørnespark midtveis i første omgang ble headet inn av Kristoffer Vassbakk Ajer til 2-0. I andre omgang hadde 18 år gamle Ødegaard et strålende forarbeid som endte med at innbytter Birk Risa satte inn 3-0. Erlend Reitan, ordnet 4-0 med et kanonskudd etter 83 minutters spill.

Ajer var nær ved å bli tomålsscorer med fem minutter igjen å spille. Kosovos målvakt stoppet Celtic-spilleren, men på returen var Andreas Hanche-Olsen, som satte inn 5-0 mot et Kosovo-lag som ble redusert til ti spillere med i etter pause på et omdiskutert rødt kort.

– Det var deilig å få en ordentlig god start. Det trengte vi. Jeg følte vi spilte en stabilt bra kamp, men så er det perioder vi slappet litt av. Jeg synes alle mann er bra i dag, sier Martin Ødegaard til TV 2.

– Vi har hatt en veldig god uke med hele gjengen. Vi skal til EM. Det er det som er målet. Tyskland er et veldig godt lag, men vi skal spille to kamper mot dem. Spiller vi slik vi gjorde i dag, har vi gode sjanser, sier Ajer til TV 2.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen trakk frem to spillere etter kampen.

– Jeg synes det har vært flere i rødt som har vist seg frem på en god måte. Martin Ødegaard er en av dem, men jeg holder Morten Thorsby som Norges beste, sa Jesper Mathisen.

– Jeg synes det var en meget god kamp av en spillesugen Martin Ødegaard, fortsatte Mathisen i oppsummeringen etter kampen.

Martin Ødegaard takket for rosen, men trakk også frem Thorsby.

– Jeg er helt enig i at Morten var helt enorm. Han scoret ett og la opp til ett. Han var helt sjef utpå der, sier Ødegaard til TV 2.

Bersant Celina ble tatt av med et lite kvarter igjen å spille.

– En av de utpå her som har vist mest og best ferdigheter. Det er synd at Bersant Celina ikke er en spiller Lars Lagerbäck og hans arvtagere kan få glede av, mener Jesper Mathisen.

Knapt tre minutter var spilt da Norge fikk en perfekt start på kampen. Julian Ryerson slo et strålende innlegg fra sin høyrekant. Foran mål kunne Morten Thorsby heade Norge i ledelsen.

– Det er perfekt satt inn av Morten Thorsby. Det er en banan som ingen fruktdisk som kan matche det innlegget, kommenterte TV 2s Marius Skjelbæk.

– Det er et eventyr av et innlegg fra Ryerson, og det er jo en lite strålende heading, sa TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Norge fortsatte å ha initiativet på Marienlyst, men Kosovo-kaptein Bersant Celina, som er oppvokst i Drammen, fikk en mulighet etter et kvarter. Manchester City-spilleren viste seg frem med et par overstegsfinter, men avslutningen var for dårlig fra Bersant Celina.

Midtveis i første omgang doblet Kristoffer Vassbakk Ajer ledelsen. Midstopperen, som i siste halvdel av sesongen var på utlån fra Celtic til Kilmarnock, knuste Kosovo-forsvaret i luften og hedet inn 2-0.

– Ajer er en av de spillerne Lars Lagerbäck vurderer, sa TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen, med A-landslagssjefen og assistent Per Joar Hansen på tribunen i Drammen.

Med ti minutter igjen av første omgang fikk Kosovo en brukbar mulighet. Valmir Sulejmani ble satt opp i god posisjon, men Hannover-spillerens avslutning var for svak og ble fanget av Sondre Rossbach.

– Det har vært en veldig solid omgang av Norge. Kosovo har ikke hatt en ordentlig sjanse. Vi ser når Norge skrur opp tempo, er det rimelig stor forskjell på lagene, mente Jesper Mathisen i pausen på 2-0 til Norge.

– Jeg synes resultatet er bedre enn prestasjonen så langt. Tempo må bli bedre, for det stopper opp på 25 meter, var dommen fra toppfotballsjef Nils Johan Semb i pausen.

Kosovo burde redusert halvannet minutt ut i andre omgang. Bersant Celina serverte Sulejmani foran mål, men heldigvis for Norge ble sjansen spolert.

I det 53. spilleminutt vant Martin Samuelsen ballen høyt på banen. Besfort Kolgeci taklet West Ham-spilleren, som gikk over ende. Dommer Alex Troleis valgte å vise ut Kolgeci og gi Norge frispark i god posisjon.

– Han kommer inn med mye kraft i taklingen. Han treffer også ballen, så jeg skjønner at han er frustrert. Så lenge dommeren mener Kogleci tar Samuelsen ureglementert, er det ingen tvil om at han skal av banen, sier Mathisen.

Like etter kom Martin Ødegaard til en god mulighet etter et smart innlegg fra Morten Thorsby, men Kosovo-målvakten reddet. Først på returen var Julian Ryerson, uten at han klarte å komme til avslutning. Minuttet etter prøvde Martin Samuelsen seg, men nok en gang avverget Kosovos keeper.

Bersant Celina, som har valgt å spille for Kosovo i stedet for Norge, viste tidvis at han er en svært spennende spiller.

– Vi ser hva vi har mistet i norsk fotball, sa Marius Skjelbæk.

– Du ser han har noe helt spesielt ved seg. Han har vist seg frem det flere ganger, men har dessverre litt for dårlige lagkamerater, mente Mathisen.

Etter 65 minutters spill viste Martin Ødegaard at han fortsatt kan. Real Madrid-eiendommen utfordret Kosovo-forsvaret, før han slapp perfekt til Morten Thorsby. Heerenveen-spilleren spilte inn foran mål til innbytter Birk Risa, som styrte inn 3-0 for det norske U21-landslaget.

– Akkurat det Ødegaard gjør når han slipper til Morten Thorsby er han så ekstremt god på, kommenterte Jesper Mathisen.

I det 72. spilleminutt lekte Ødegaard med Kosovo-forsvaret. Ballen ble spilt til Henrik Bjørdal, som la fint igjen til Thorsby, men skuddet gikk utenfor.

Etter 83 minutter lekte Rafik Zekhnini seg ned dødlinjen og spilte inn foran mål. Ballen gikk langt bak i 16-meteren til Erlend Reitan, som en suser banket inn 4-0 for Norge. Ajer var nær ved å bli tomålsscorer med fem minutter igjen å spille. Kosovos målvakt stoppet Celtic-spilleren, men på returen var Andreas Hanche-Olsen, som fastsatte resultatet til 5-0.