Magnus Carlsen sliter i Norway Chess. Her fra lynsjakkturneringen i forrige uke.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Magnus Carlsen sliter i Norway Chess. Her fra lynsjakkturneringen i forrige uke. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: Bøe, Torstein

Carlsen sliter i Norway Chess: – Jeg må prøve å ta meg sammen

Norway Chess-toget er i ferd med å gå for verdensmesteren etter ny remis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg må prøve å ta meg sammen. Det er ikke noe jeg kan si nå som gjør at jeg kan spille veldig mye bedre i de siste rundene, sier en skuffet 26-åring etter en ny remis Norway Chess.

Nordmannen fikk ingenting til med hvite brikker mot Maxime Vachier-Lagrave (26), hans egen hjelper i VM-matchen mot Sergej Karjakin, og det endte med remis etter to og en halv times spill.

Den regjerende verdensmesteren er fortsatt uten seier med fem remiser og ett tap når tre runder gjenstår i Stavanger.

Etter gårsdagens parti mot Anish Giri, forklarte Carlsen at han følte seg tung i hodet. Det fortsatte også i dag.

– Jeg følte meg veldig bra da jeg startet. Så ble jeg bare tung i hodet utover i partiet. Det var ikke noe å gi i dag heller. Jeg følte at jeg tok flere rare beslutninger. Jeg sitter og prøver å finne noe som ikke er der. Det funker ikke i det hele tatt. Det er pinlig hva jeg har fått ut av de to hvite partiene som har vært nå, sukker Carlsen.

Nordmannen startet med å overraske sin franske VM-medhjelper allerede i det andre trekket. Mens Vachier-Lagrave gikk i tenkeboksen, dro Carlsen selv i skrifteboden.

– Jeg glemte brillene i dag. Jeg prøvde å spille Italiensk, men det gikk jo helt feil, spøkte 26-åringen med et stort glis om munnen.

Med hvite brikker forsøkte han å få en rolig stilling, men franskmannen hadde god kontroll. Etter en rekke avbytter i midtspillet sto bare kongene igjen, og partiet endte med remis etter 44 trekk.

Vachier-Lagrave var kritisk til motstanderens spill i åpningen og mente at han fikk fordel.

– Så raskt Magnus ga meg sjansen til å spille normalt, så tok jeg den. Men jeg føler at jeg lot ham slippe unna. Kanskje hvis jeg hadde spilt presist, så hadde jeg kunne klart å legge press på ham.

– Vi må berømme Vachier-Lagrave for å ha spilt et godt posisjonelt parti. Magnus fikk ikke mye hjelp i dag, konkluderer Hans Olav Lahlum i TV 2-studio.

Carlsen har tidligere i turneringen spilt remiser mot Wesley So, Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura og Anish Giri. I femte runde ble han utspilt av Levon Aronian.

Det er fortsatt tre runder igjen i Stavanger, men Carlsen skal ha svart i to av disse.

– Jeg kan ikke kjempe om turneringsseierne, men jeg kan prøve å få så mye til i de partiene som mulig. Jeg må prøve å få tilbake godfølelsen til neste turnering. Det har bare gått på tverke. Det er ikke noe annet å si enn det, avslutter 26-åringen.

Levon Aronian slo Vladimir Kramnik og deler ledelsen i Norway Chess sammen med Hikaru Nakamura. Duoen har fire poeng, mens Carlsen er halvannet poeng bak.

Tirsdag er det fridag i Norway Chess. Carlsen spiller med svarte brikker mot Vladimir Kramnik onsdag. Nordmannen avslutter med hvit mot Sergej Karjakin og svart mot Viswanathan Anand.

Stillingen i Norway Chess etter seks av ni runder:

1-2: Levon Aronian, Armenia og Hikaru Nakamura, USA 4 poeng
3-4: Vladimir Kramnik, Russland, og Sergej Karjakin, Russland 3 poeng
5-10: Fabiano Caruana, USA, Anish Giri, Nederland, Magnus Carlsen, Norge, Viswanathan Anand, India, Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike og Wesley So, USA 2,5 poeng