Trygve (90) får ønsket sitt oppfylt – men bare i 7 uker

Voss kommune lar Trygve bo på sykehjem i sommer. Men i august må han etter planen hjem igjen. – Det kan jeg ikke tenke meg, sier han.

– Nå håper jeg at jeg kan få bo på sykehjem så lenge jeg lever, sier Trygve Styve til TV 2.

Han har akkurat fått beskjed om at han får flytte til sykehjem for et midlertidig opphold i sommer.

Men i august skal han etter planen ut igjen, til hjemmet der han ikke ønsker å bo lenger.

– Jeg har bodd der i to og et halvt år og stelt meg sjøl, men nå klarer jeg det ikke. Jeg er så svimmel, forklarer han.

Tv 2 besøkte ham hjemme da sønnen Erlend etterlyste sykehjemsplass til faren. Se innslaget øverst i saken.

Det var etter et Facebook-innlegg han skrev i begynnelsen av juni, at folk engasjerte seg i Trygve sin situasjon.

– Må bli hørt

To ganger siden påske har han havnet på sykehus på grunn av fallulykker i hjemmet, men Voss kommune har begge gangene ment han kunne sendes rett hjem. Det synes både 90-åringen og sønnen Erlend at er kritikkverdig, og det var derfor sønnen i fortvilelse publiserte en bønn om sykehjemsplass for faren.

Nå har de vært på møte med tildelingskontoret i kommunen, og har fått ja på søknaden de sendte i mai, om midlertidig plass i sommer.

– Vi hadde håpet på fast plass, men nå kan vi ihvertfall være trygge i sommer, sier Elend Styve. Men han er forvilet over at farens tydelige ønske om å få slippe å bo hjemme, ikke blir innfridd.

– De gamle må få ha en medbestemmelsesrett, det er jeg veldig opptatt av oppi dette, forklarer Erlend Styve.

– Mange vil jo bo hjemme, og det ville faren min også, men nå føler han ikke at det går lenger. Da må kommunen lytte til de som er hovedpersonen. Vi kan ikke ha det sånn at de ikke blir hørt, sier han.

Trygve Styve og sønnen Erlend håper den midlertidige plassen blir permanent. Foto: TV 2
Trygve Styve og sønnen Erlend håper den midlertidige plassen blir permanent. Foto: TV 2

Kun for de aller sykeste

Kommunalsjef for helse og omsorg i Voss kommune, Kjersti Nordanger, sier de følger en strategi som er politisk bestemt i kommunen. Den handler om å vri tjenesten fra institusjonsbasert til hjemmebasert.

– I 2015 vedtok Voss kommune at vi skal vri tjenestene våre til mer hjemmebasert tilbud. Vi skal ha flere med mer pleiebehov boende i hjemmene, forklarer hun.

Hun erkjenner at det innebærer at pårørende i noen tilfeller opplever at deres ønsker ikke står i stil med hva kommunen ønsker å tilby.

– Både brukeren sin røst og pårørende sin røst er satt veldig høyt på dagsorden. Det er kjempeviktig å høre hva de vil, men det er samtidig viktig å ta innover seg at det er veldig mange som har behov.

Hun ber folk ta innover seg at stadig flere må ta til takke med besøk av hjemmesykepleie istedenfor plass på sykehjem. Det handler om prioriteringer, forklarer hun.

– Det er kun de aller sykeste som skal få plass på sykehjem. De som ikke er i stand til å ta vare på seg selv, forklarer Nordanger.

Samtidig forklarer hun at Trygves behov vil bli vurdert mot slutten av sommeren.

Håper de ser behovet

Trygve har et håp om at de ansatte på sykehjemmet innser at han ikke kan sendes hjem igjen etter sommeren.

– Jeg får ikke gjort noe uten å risikere å falle. Jeg er så svimmel hele tiden, forklarer han. Han sier han står opp hver morgen og tenker at han ikke klarer seg å stelle seg selv.

Både han og sønnen ser fram til at Trygve og kona, som er rammet av slag, gjenforenes på sykehjemmet i noen uker i sommer. Men i august mener tildelingskontoret i kommunen at han skal hjem igjen, med daglig besøk fra hjemmesykepleien.

– Det kan jeg ikke tenke meg, sier 90-åringen.

Velkjent problemstilling

Sykepleierforbundet er godt kjent med utrygge eldre som ikke får sykehjemsplass. Mette Mikkelsen, fylkesleder i Hordaland sier at de ofte får tilbakemeldinger fra ansatte i hjemmesykepleien som synes det er vanskelig å reise fra dårlige eldre etter et kort besøk.

– Vi opplever at det er en alvorlig ekstrabelastning for de ansatte i hjemmesykepleien, sier hun.

Mikkelsen presiserer at hun snakker generelt om problemet, og at hun ikke kjenner til Trygves situasjon. Hun sier mange ansatte har erfarer at de reiser fra folk som de selv mener er for syke til å bo i hjemmene sine.

– Det er ingen tvil om at mange eldre kjenner på en utrygghet og en usikkerhet, og da er det ikke nok for dem at noen kommer innom en kort tur, sier hun.

Kjenner du til lignende tilfeller? Ta kontakt med TV2s journalist her.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook