AKutt mangel på fosterhjem:

309 barn står i kø: – Ikke en bra situasjon

309 barn står i fosterhjemkø, og bydeler sliter med akutt mangel på beredskapshjem.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I overkant av 11.500 barn og unge bor i dag i fosterhjem i Norge. Og behovet for fosterhjem øker stadig.

Tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som TV 2 har fått tilgang på, viser at 309 barn og ungdom venter på fosterhjemplass.

– Dette er ikke en situasjon vi er glad for. Vi bruker mye tid til å skaffe flere aktuelle familier og hjem for fosterbarn, sier seksjonssjef for fosterhjemsseksjonen i Bufdir, Unni Nygaard, til TV 2.

Noen av disse ressursene har Bufdir brukt på kampanjevideoen «Matboksen», som har vært en gigantsuksess, og er sett over 250 millioner ganger etter at den spredde seg viralt.

TILGJENGELIG: Mette Papas har stilt seg tilgjengelig til å være beredskapshjem. Foto: Privat.
TILGJENGELIG: Mette Papas har stilt seg tilgjengelig til å være beredskapshjem. Foto: Privat.

Du kan se videoen øverst i videovinduet.

– Vi bruker mye ressurser på kampanjer, og har én større kampanje i året, i tillegg til flere kampanjer lokalt. Det jobbes intenst og systematisk med å skaffe flere fosterhjemfamilier, sier Nygaard.

Barnevernet har fått massiv kritikk de siste årene, og det har vært et stort press på institusjonen. Spesielt østover i Europa får Barnevernet stor oppmerksomhet, og det har vært flere aksjoner mot politikken som drives.

TV 2 har hatt flere saker på Barnevernet hvor de ikke har gjort en grundig nok jobb.

– Kan all den negativiteten som har vært mot Barnevernet ha påvirket inn på antallet familier som ønsker å stille opp?

– Dårlig reklame er aldri bra for noen. Når det er sagt: så tenker jeg at familier som har et genuint interesse for barn generelt, de tror jeg ser forbi det, og er mer opptatt av hva disse barna har behov for, og hvilken hjelp de kan yte som eventuelle fosterforeldre, sier hun.

– Gledelig
Bufdir ønsker nå å komme i kontakt med flest mulig som vil være fosterhjem, spesielt ser de etter som kan gi omsorg i barnas nettverk og nærmiljø.

En av de som har takket ja til dette, er Mette Papas (50). Hun jobber til vanlig i en barnehage på Hamar, og er utdannet førskolelærer.

Hjemmet deres er et såkalt beredskapshjem. Beredskapshjem er fosterhjem som på kort varsel kan ta imot barn og unge som er i en akutt situasjon.

Som beredskapshjem stiller en familie seg disponible for omsorgen til et barn, inntil en annen og mer varig løsning i fosterhjem eller institusjon er funnet, eller til barnet flytter tilbake til foreldrene sine.

Sammen med familien på fire, tok hun i mars mot to små jenter på fire og seks år, da Barnevernet akutt måtte finne et nytt sted til dem.

– Det var en spesiell opplevelse. Følelsemessig var det tøft, men det gikk veldig fint, sier Papas til TV 2.

Nytt liv
Mye forandret seg da familien plutselig gikk fra å være fire til seks personer.

– Vi hadde dem hos oss i syv uker, og vi øste på med kjærlighet og kos. Det var en veldig overveldende øvelse når man er vant med barn som har det fint. Jeg var mye lei meg på deres vegne, selv om de så ut til å ta det bra, sier Papas.

– Vi ønsket at de skulle føle seg elsket og bra nok som de er, og at det ikke var deres feil at de var i denne situasjonen, sier hun.

De neste ukene brukte familien mye tid til å snakke om følelser og bearbeide dem.

– De to tenåringene mine i huset var en veldig stor del av dette, og det var positivt for oss alle. Tror det ga dem et nytt perspektiv på livet etterpå, sier Papas.

Ny familie
Etter syv uker bar det videre til ny fosterfamilie permanent.

– Vi visste jo før eller siden at vi måtte si adjø. Vi ble spurt om vi kunne ha dem videre, men det er et livslangt valg, og vi er ikke klar for det akkurat nå, sier hun.

Men familien fikk være med i prosessen med å finne et nytt hjem til dem.

– Vi har jevnlig kontakt med dem, og passer fortsatt på dem i perioder som en overgangsfase til de blir vant til deres nye familie, sier hun.

Ønsker flere
Bufdir forteller at selv om man ikke har mulighet til å stille som fosterhjem, finnes det muligheter som beredskapshjem, som går over kortere perioder.

– Vi trenger alltid flere beredskapshjem og fosterforeldre, sier Nygaard.

Størst er kanskje behovet i Asker og Bærum, hvor det i dag mangler 30 beredskapshjem og 30 fosterhjem, skriver Budstikka.

Om du er interessert kan du gjøre det på denne måten:

– Dersom du er nysgjerrig og ønsker å stille som fosterforeldre, tar du kontakt med barnevernstjenesten i din kommune eller på barnevernet.no, og deretter kan du gå gjennom kurs og opplæring for å se om dette er noe for deg, sier hun.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook