Magnus Søndenå viste seg frem under Gjensidige Cup. Nå er han med i troppen til EM-kvalifiseringskampene mot Belgia og Litauen.
Magnus Søndenå viste seg frem under Gjensidige Cup. Nå er han med i troppen til EM-kvalifiseringskampene mot Belgia og Litauen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– Det var ganske surrealistisk. Ordet flytsonen har vel sjelden passet bedre

Magnus Søndenå skjøt Polen i stykker søndag. Nå vil 25-åringen ta opp kampen med Kristian Bjørnsen på landslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Norge valset over Polen søndag kveld, var det full fest på Norges høgrekant. I Kristian Bjørnsens fravær lekte Magnus Søndenå (25) seg med elleve scoringer og fikk sitt gjennombrudd på landslaget.

– Det var ganske surrealistisk. Ordet flytsonen har vel sjelden passet bedre. Det var ordentlig moro, så det gir mersmak, sier Søndenå til TV 2.

– Rekker ikke Bjørnsen til knærne
Mens 25-åringen tar ikke av etter å ha blitt kåret til banens beste i den avsluttende kampen i Gjensidige Cup.

Til uken venter viktige EM-kvalifiseringskamper mot Belgia og Litauen – da forventer Søndenå å spille andrefiolin på høyrekanten.

– Da er Kristian Bjørnsen tilbake, og han er den klare eneren. Vi møter også hvassere motstand. I mitt hode rekker jeg Bjørnsen til knærne, så får jeg heller prøve å jobbe meg opp til hoften denne uken. Jeg skal ta opp konkurransen med ham, men Bjørnsen er Bjørnsen. Dersom jeg får spilletid, så tar jeg det som en bonus, sier Søndenå.

– Hva tenker du om å få gjennombruddet på landslaget i en alder av 25?

– Det er nok flere enn bare meg som har hatt én god kamp, så jeg har ikke lyst til at dette skal være den ene. Jeg skal lande igjen og jobbe videre. Jeg vil jobbe hardt for å bli en fast del av landslaget.

Foreløpig er han godt på vei.

– Magnus har ekstreme ferdigheter. Han er ekstremt hurtig og eksplosiv. Det er godt å se når han får flyt. Han er en veldig anvendelig spiller. Han har spilt mye bak i Haslum og gjort det bra. På det internasjonale nivået er han nok mest aktuell som kant, sier Tor-Eirik Skarpsno til TV 2.

Skarpsno, som gir seg i Haslum, har trent Søndenå de siste sesongene. Fra benken har den kommende TTH Holstebro-assistenten sett det store potensialet til Søndenå.

– Han har ligget i vannskorpen en stund, og jeg tror det handlet mye om at han har fått troen på at han kan spille seg inn på landslaget. Han har fått selvtillit, så er jeg ikke veldig overrasket over at det løsner, sier Skarpsno.

Inn i troppen
Søndenå skulle egentlig ikke vært med i troppen til kampene i EM-kvaliken, men solid innsats både på trening og i kamp har overbevist landslagssjef Christian Berge om at Haslum-spilleren har noe å gjøre i troppen.

– Berge har sagt at han er fornøyd med uken min totalt sett - både treninger og kamper. Jeg skulle jo egentlig ikke være med nå til uken, så dette er en tillitserklæring, sier Søndenå.

– Men jeg har ingen garanti for spilletid, så det forventer jeg heller ikke. Det kommer også an på leggen til Bjørnsen. Kanskje jeg kan ta en avlastningsrolle. Det tar jeg altså.

Søndenå prøver å lære så mye blant rutinerte landslagsspiller når han er med på samling, spesielt fra kantkollega Bjørnsen. Nå tror Skarpsnor at det blir vanskelig å utelate Søndenå fra troppen i tiden fremover.

– Med denne prestasjonen tror jeg trenerne kommer til å ta ham med videre. Jeg tipper han ligger helt i grenseland for å komme med i en mesterskapstropp. Det kommer an på hvordan de prioriterer. Tidligere har man tatt med fire linjespillere. Det kan være at de priorterer tre og tar med Magnus neste gang, sier Skarpsnor.

Ett år gjenstår av kontrakten med Haslum, og Søndenå har ikke lagt skjul på at han drømmer om å ta turen utenlands dersom muligheten byr seg. Den drømmen lever fremdeles i beste velgående. Angivelig skal Søndenå ha takket nei til noen tilbud tidligere i år.

– Jeg håper jo at dette hjelper. Det handler også om at det må være riktig tid og rett sted. Det er også litt tilfeldigheter inne i bildet. Jeg har lyst til å komme meg ut, og jeg føler meg klar både i hodet og kroppen, sier Søndenå.

PS: Norge ligger på tredjeplass i gruppe 7 i EM-kvaliken. Frankrike topper sammen med Litauen på seks poeng. Norge har fire poeng, mens Belgia ligger sist med null poeng.