40 evakuert etter oversvømmelse: – Hørte det sa «plopp, plopp» i kloakken

Politiet evakuerte sju hus i Kvål i Melhus kommune i Sør-Trøndelag etter at kraftig regn har ført til skred og skader.

– Det er fælt. Jeg klarer ikke å sette ord på det, sier Kristoffer Svorkås. Han fikk kjelleren fylt av vann søndag kveld.

– Da jeg var oppe en tur, hørte jeg det sa «plopp, plopp» nede i kloakken. Så tok det 5-10 minutter, så rant det opp. Det fosset opp og til slutt kom det opp doen. Etter 10-15 minutter kom det rennende ut døra, forteller han.

Kjelleren var så å si nyoppusset etter forrige gang det samme skjedde for knapt to år siden. Nå venter en ny runde med oppussing.

Trygt å returnere

Mandag morgen melder Melhus kommune at det er trygt for alle de evakuerte å vende hjem.

Geotekniker har vært på stedet og vurdert situasjonen, og har klarert området som trygt. Rudt klokken 04.30 ble det klart at beboere kan flytte hjem igjen, opplyser kommunen på sine nettsider.

Rundt 40 beboere ble evakuert og fikk tilbud om å overnatte på hotell.

Store skader

Den første meldingen om store vannmasser i et område rett sør for Kvål sentrum kom klokka 22.46 søndag kveld, og politiet i Sør-Trøndelag meldte på Twitter kort tid etter at alle nødetater er på vei. Vannmengdene kom brått og uventet.

– Et hus fikk slått inn vinduene i sokkeletasjen av vannmassene, et annet hus er helt vasket ut og det er store skader rundt huset, som kan stå i fare. Vi er på stedet og har evakuert sju hus, og arbeider med å få videre oversikt, sier operasjonsleder Arnt-Harald Aaslund i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Veien borte

En av de evakuerte familiene måtte ifølge avisen hjelpes ut av brannvesenet, etter at vannmengdene feide med seg veien. Andre vitner forteller at et gangfelt er ødelagt og at store mengder grus og pukk er skylt ut på veiene. Fylkesvei 695 på strekningen mellom Stenset og Kvål er sperret.

– Vi har innsatsleder på stedet, og det jobbes nå med å vurdere skadene overflatevannet har gjort utendørs. Veiene anses som utrygge flere steder, sier Aaslund.

KJEMPER MOT VANNMASSENE: Regnværet førte til at flere bekker gikk over sine bredder og ført store vannmasser gjennom et område like sør for Kvål sentrum. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KJEMPER MOT VANNMASSENE: Regnværet førte til at flere bekker gikk over sine bredder og ført store vannmasser gjennom et område like sør for Kvål sentrum. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

En geolog skal se på grunnforholdene i området, der det er mye kvikkleire. Politiet har foreløpig ikke oversikt over hvor mange hus som er berørt, og de har heller ikke vært inne i boligene og vurdert skadene.

Skred

Ifølge Adresseavisen har det gått flere leirskred i området. Anne Beate Ljøkjel forteller at familien ikke fikk med seg det første raset, men da de oppdaget raskanten, kom grunnen sigende. Hun så et 7 til 8 meter bredt leirskred.

Familien stakk fra huset i Losenkrysset i Langdalen, mellom Ler og Hølonda, for å søke ly hos familie lenger oppe, men dit kom de ikke fordi det manglet 3 til 4 meter vei.

Elva Gaula har for lengst gått over sine bredder, og selv med litt opphold natt til mandag ventes det ifølge Yr til dels store nedbørsmengder det kommende døgnet, spesielt i morgentimene mandag.

– Det er alvorlig, og vi har kalt inn de kommunale ressursene vi har til rådighet for å bistå. Blant annet bidrar barnevernsvakta som krisestøtte med å ta hånd om evakuerte, sier Aaslund.

(©NTB/TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook