Magnus Carlsen har ikke fått den starten han skulle ønske seg i Norway Chess i Stavanger. Her fra lynsjakkturneringen mandag.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Magnus Carlsen har ikke fått den starten han skulle ønske seg i Norway Chess i Stavanger. Her fra lynsjakkturneringen mandag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: Bøe, Torstein

Carlsen slakter seg selv etter ny remis: – Helt ræva!

Magnus Carlsen (26) er oppgitt etter nok et parti uten seier i Stavanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdensmesteren begynner å komme i desperat poengnød. Når fem av ni runder er spilt av Norway Chess, har han fortsatt ikke vunnet et parti.

I femte runde søndag ble det remis mot Anish Giri (23), rangert som nummer 12 i verden.

– Det som skjedde i går kan skje. I dag syntes jeg at han ikke spilte så bra. Jeg spilte bare fryktelig dårlig. Helt håpløst, sier en tydelig oppgittt Magnus Carlsen.

26-åringen er oppgitt over å ha ikke utnyttet det han omtaler som slapt spill av sin tre år yngre rival.

– Det var rart hva han gjorde i åpningen. Jeg fikk en veldig komfortabel fordel. Så spilte jeg egentlig fullstendig overfladisk med Le3. Jeg hadde ikke sett hvordan han skulle sette opp brikkene og skape motspill i det hele tatt. Da mistet jeg alt momentum med en gang.

– Vi får se om jeg føler meg litt bedre i morgen. I dag var det helt ræva. Han spiller så dårlig mot meg hver gang og jeg klarer ikke å straffe deg. Jeg irriterer meg over det, sier Carlsen.

Anish Giri var selv godt fornøyd med sin 16. remis mot Carlsen.

– Det var ikke mitt vanskeligste parti mot Magnus. Jeg har slitt i sju timer mot Magnus før, sier Anish Giri.

Nederlenderen er kjent for å være en av Carlsens tøffeste motstandere i sjakkverdenen. 23-åringen er den eneste spilleren i feltet i Stavanger som han ikke har positiv score mot.

Etter fem år uten seier klarte Carlsen for første gang å vinne over den seige nederlenderen i fjor.

I dagens parti spilte verdensmesteren med hvite brikker seg frem til en liten fordel i Italiensk åpning, men Giri hadde god kontroll og forsvarte seg uten problemer.

I sluttspillet forsøkte Carlsen å skape komplikasjoner ved å ofre bonde, men Giri forsvarte seg godt og klarte å få overtaket.

– Jeg følte at jeg hadde noen sjanser. Han overså noen ting og gjorde at jeg fikk fordelen. Men det var vanskelig å gjøre noe med det. Jeg følte at jeg kunne få noe, sier Giri.

Partiet var over etter 41 trekk og like over tre timers spill.

– Hvis motstanderen ikke gjør noen feil, så kan man heller ikke vinne partier. Vi må ha hjelp fra Giri, påpekte Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen i TV 2s sjakkstudio.

Lørdag ble Carlsen fullstendig utspilt i et praktparti av armeneren Levon Aronian.

Carlsen har dessuten remiser mot Wesley So, Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura.

– Han har hatt en stolpe-ut og motbakketurnering til nå, sier Hans Olav Lahlum.

Magnus Carlsen får en ny sjanse til å slå tilbake i møtet med Maxime Vachier-Lagrave med hvite brikker i sjette runde mandag. Carlsen har godt tak på franskmannen med fire seire, ni remiser og ett tap.

Mens lørdag ble et fyrverkeri av en runde, ble søndag langt mer fredelig. Alle de fem partiene endte med poengdeling. Dermed er stillingen uforandret i sammendraget.

– Jeg er ikke håpløst bak. Jeg spiller så dårlig nå, så det er ikke tema en gang. Jeg må spille et godt parti, så kan man kanskje begynne å snakke om å klatre litt, sier Carlsen.

Stillingen i Norway Chess etter fem av ni runder:

1. Nakamura 3,5 poeng
2-3: Aronian, Kramnik 3 poeng
4-7: Caruana, Karjakin, Giri, So 2,5 poeng
8-9: Carlsen, Vachier-Lagrave 2 poeng
10: Anand 1,5 poeng