Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En to år gammel jente døde forrige søndag i Indiana i USA, etter at hun ble bitt av flått på en telttur en drøy uke tidligere.

Den lille jenta, Kenley Ratliff, fikk symptomer på sykdom ti dager etter at hun hadde vært på telttur, skriver CBS.

– Hun begynte å få feber og andre symptomer, som utslett, og hun følte seg ikke bra, sier Chandy John, som er lege ved sykehuset Riley Children's Hospital der jenta ble behandlet.

På kort tid forverret tilstanden til toåringen seg, uten at legene klarte å stoppe infeksjonssymptomene, eller kunne peke på hvorfor.

– Etter hvert som infeksjonen utvikler seg, reagerer kroppen veldig aggressivt. Det er mye betennelser og det kan gjøre at organer som hjernen svulmer opp, og gi betennelse i blodårene, forklarer John.

Forrige søndag erklærte legene at hjernen til Kenley hadde svulmet opp så mye at hun ikke lenger hadde hjerneaktivitet, og hun ble koblet fra respiratoren som holdt henne i live.

Sjelden infeksjon

Noen dager etter at lille Kenley døde på sykehuset, kom blodprøvene som bekreftet legenes mistanke. Flåtten var bærer av en sjelden bakterie, Rickettsia rickettsii, som gjorde at toåringen ble smittet av den dødelige infeksjonen.

Fakta om flått

  • Skogflåtten er vanlig langs kysten av Norge opp til Helgeland, og aller vanligst på Sørlandet.
  • Flåtten klatrer opp på gress og lyng og fester seg til dyr eller mennesker.
  • Det finnes flere flåttbårne sykdommer, også i Norge.
  • Borreliose er den vanligste av disse sykdommene i Norge, men det er gode prognoser for å bli helt frisk med antibiotikabehandling.
  • Rundt 300 nordmenn smittes av borreliose årlig.

    Kilder: Folkehelseinstiuttet, Direktoratet for e-helse

Infeksjonen heter Rocky Mountains spotted fever, og er kun utbredt i Nord- og Sør-Amerika, samt Canada og Mexico, ifølge Mayo Clinic.

Ifølge CBS ble det meldt inn 40 tilfeller av infeksjonen bare i Indiana i fjor, og i hele USA er det ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 3.000 tilfeller årlig.

Infeksjonen kan være dødelig om den ikke behandles raskt med antibiotika.

Vil advare andre

Familien vil nå advare andre om at flåttbitt kan føre til alvorlig sykdom.

– Den lille engelen sprer budskapet, og vil etter hvert opplyse og redde mange liv. Hun var en velsignelse på jorda, og nå er hun en velsignelse i himmelen, skriver familien på en GoFundMe-side, som ble opprettet til å samle inn penger til Kenleys behandling da hun fortsatt lå på sykehus.

– Hun kjempet hardt og lenge, men nå vil hun ikke lide mer, skriver familien.

Til nå er det donert over 80.000 norske kroner, og flere uttrykker sine kondolanser til familien. Mange forteller også at de selv har hatt Rocky Mountais-infeksjonen, og fått livsvarige skader til tross for at de overlevde.

Det finnes flere flåttbårne sykdommer, også i Norge. Borreliose er den vanligste av disse sykdommene i Norge, men det er gode prognoser for å bli helt frisk med antibiotikabehandling.