Erna Solberg fulgt av væpnet politi på barnefestival – foreldre reagerer sterkt

– Det er bare helt malplassert. Hvis det er så stor risiko knyttet til henne, mener jeg det er helt feil å møte opp på en barnefestival, sier småbarnsmoren Irene Kosberg Skagestad.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skagestad var på barnemusikkfestivalen Miniøya i Tøyenparken i Oslo, sammen med sine to små barn da væpnet politi kom inn på festivalområdet.

– Jeg satt ute og ammet ved et hip-hop-arrangement da det plutselig kom væpnet politi uten at jeg visste hvorfor, forteller Skagestad til TV 2.

Det var Vårtoslo.no som skrev om saken først.

– Det var guffent, siden det har vært terrorangrep på konserter med barn før, så jeg tenkte at det kunne ha kommet inn trusler, sier Skagestad.

«Mamma, mamma, mannen har pistol»

Heldigvis satt hun sammen med noen som visste at Erna Solberg skulle besøke festivalen.

– Jeg fikk jo raskt forklaring og slapp å bli så engstelig, men jeg mener det var helt malplassert, sier hun til TV 2.

Flere foreldre reagerer sterkt på at barnefestivalen brått var et sted med synlige maskinpistoler og uniformert politi.

– Jeg synes at hvis du trenger bevæpnet politi fordi du er redd for terror, så kan du like godt holde deg unna steder hvor det er mange glade barn, sier Marianne Nilsen Sturmair, som var på festivalen søndag.

Det samme synes Solveig Busk Halvorsen, en annen av mødrene på festivalen.

– Det gikk et gufs nedover ryggen på meg da jeg leste om dette. Hadde jeg vært her med datteren min og sett væpnet politi uten å se Erna Solberg her først, så hadde jeg «frika ut». Da hadde jeg blitt livredd. Hvis det er så risikofylt og trusselbildet er slik, så burde hun holdt seg langt unna her, sier hun

– Jeg hørte barn som ropte «mamma, mamma, mannen har pistol» og da stiller man seg jo spørsmål om det i det hele tatt var en god idé at Solberg kom til festivalen, sier Skagestad.

BESØKTE FESTIVAL: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Tom Rune Orset/TV 2.
BESØKTE FESTIVAL: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Tom Rune Orset/TV 2.

– Hvis det er så stor risiko knyttet til henne at hun må ha tungt bevæpnede vakter, mener jeg det er helt feil å møte opp på en barnefestival, sier Skagestad.

– Fikk panikk

Stine Raastad, en annen mor som var til stede, forteller til Vårtoslo.no at også hun reagerte kraftig på at væpnet politi inntok festivalområdet.

– Jeg fikk helt panikk, de sto på toppen av bakkene med oversikt over hele festivalen. Jeg tenkte det verste, og at vi måtte komme oss bort derfra fort. Resten av dagen fulgte jeg bare med på hvor vaktene befant seg og hvor det var rømningsveier, sier hun til Vårtoslo.no

Miniøya: – Beklager hvis noen følte seg utrygge

Daglig leder Laila Egeberg i Miniøya forteller til TV 2 at de ikke var klar over at Solberg skulle ha med seg bevæpnede vakter på konsertområdet.

– Nei, det er ikke vanlig at arrangør blir opplyst om dette på forhånd, nettopp av sikkerhetsmessige årsaker, sier Egeberg.

Hun sier de som arrangører ikke har fått negative reaksjoner direkte til seg etter Solbergs besøk.

– Vi fikk ikke negative tilbakemeldinger under besøket, og opplevde at statsministerens besøk var til stor begeistring for våre gjester.

– Dersom noen har følt seg utrygge på Miniøya, beklager vi det på det aller sterkeste. Vi håper og tror at små og store hadde en veldig fin opplevelse på Miniøya i dag, også under statsministerens besøk, sier Egeberg.

Solberg: – Politiet vurderer bevæpningen

Statsminister Erna Solberg viser forstålese for at barnefamiliene reagerer, men sier det er viktig at politikere har en nærhet til folket selv om det inkluderer bevæpnede politifolk.

– Jeg forstår at folk kan oppleve det som vanskelig at det er bevæpnet politi på mange arrangementer, sier Solberg til TV 2.

– Men det er jo ikke sånn at jeg har noe med vurderingen om det skal være politifolk eller om de er bevæpnet eller ikke. Dette er en vurdering som gjøres av politiet som har ansvaret for hvor mye, hvem og hva slags bevæpning og tilstedeværelse de har under et arrangement, sier hun videre.

– Kan ikke spille terroristene spill

– Når du vet trusselbildet og situasjonen som har vært med terror på konserter; burde du ha latt være å dra?

– Da synes jeg vi spiller terroristenes spill. Etter 22. juli sa vi at vi skulle ha åpenhet, nærhet. Norske politikere skal fortsatt kunne bevege seg blant folk, være til stede. Hvis vi gjør den type beslutninger om at vi slutter å gjøre ting vi ville gjort ellers, ja da er vi med på terroristenes måte å tenke på, og den frykten de setter inn, svarer Solberg.

– Men forstår du at foreldre og barn kan ha blitt skremte når de ikke visste at de var der på grunn av deg?

– Om de var der bare på grunn av meg eller annet, det er det Oslo politikammer som må gjøre en vurdering av. Jeg var der fordi vi lanserte leselyst, en stor dugnad for at barn skal lese mer og at barn skal leses mer for fra voksne, og det er en del av mitt normale arbeid.

– Og det kan ikke være sånn at en statsminister skal la være å være ute blant folk fordi det er en politivurdering at da må man ha styrkede tiltak. Da er det ikke åpenhet, nærhet, direkte «aksess» til politikerne. Jeg hadde en hyggelig dag på Miniøya i går, sier Solberg.

Det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som vurderer og beslutter det generelle sikkerhetsnivået rundt Norges statsminister.

– Uproblematisk

Blogger Marte Frimand-Anda og ektemannen Sjur Frimand-Anda var også til stede på Miniøya søndag. De mener det er helt greit at Erna Solberg hadde med seg politi med våpen.

– Hun er statslederen vår, og har krav på beskyttelse, mener Sjur.

– Enig, hvis de har vurdert det sånn at hun må ha bevæpnet politi rundt seg, så stoler jeg på den vurderingen, sier Marte.

Også Geir Finstad mener det er uproblematisk med politiets fremtoning.

– Jeg skjønner at folk kan bli skremt, men jeg synes det er viktigere at statsministeren faktisk kommer her, sier han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook