Aghdas fikk nei fra NOAS – nå tar Kristoffer Joner saksomkostningene

NOAS' samarbeidspartnere Kristoffer Joner og Torgeir Vierdal i reklamebyrået Anorak tar kostnadene for familien Moussavis kamp mot UNE i tingretten.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er veldig snilt, jeg er veldig glad. Det betyr mer enn man kan tro, sier Aghdas Mousavi (19), og tørker en gledeståre.

Etter at NOAS brukte tvangsutsendelsen av Aghdas sju år gamle lillebror Masoud som symbol på innvandringsminister Sylvi Listhaugs strenge asylpolitikk i en innsamlingskampanje, fikk familien nytt håp for sin egen sak.

– Jeg tenkte at de ville hjelpe noen, først og fremst oss, fortalte Aghdas til TV 2.

I kampanjen deltok også skuespiller Kristoffer Joner, som gikk hardt ut mot Listhaug.

NOAS avslo

Men NOAS avslo å ta saksomkostningene på 98.000 kroner som familien ble idømt etter å ha tapt i tingretten, og da familien ba organisasjonen om fri rettshjelp til ankesak, fikk de avslag på nytt.

Nå stiller NOAS samarbeidspartnere i kampanjen, Kristoffer Joner og lederen i reklamebyrået Anorak, Torgeir Vierdal, opp for Aghdas og familien Mousavi.

– Det er en familie som har hatt det røft. Det er en tøff historie. Nå sliter de med advokathonorarer, og helt personlig for min del, der har jeg lyst til å bistå og hjelpe, sier Kristoffer Joner til TV 2.

Joner: – Ikke meningen å utnytte

Joner sier han og kameraten Torgeir Vierdal har blitt enige om å dele kostnadene, og at de ikke har snakket med NOAS om dette.

– Det er meg og Torgeir som sier, vet du hva, vi skipper inn der, vi fikser dette her! Sånn er det, sier Joner.

Skuespilleren er lei seg for at Aghdas Mousavis familie føler seg brukt i kampanjen, etter at NOAS tok inn fire millioner kroner, og deretter avslo å hjelpe dem med å vinne fram i retten mot UNE.

– Det var aldri meningen å utnytte denne familien. Det eneste vi har prøvd å gjøre er å hjelpe en organisasjon, som prøver å hjelpe disse menneskene. Men jeg tviler ikke på følelsene deres. Hvis de føler det slik, så er det reelt, sier Joner.

I etterkant av kampanjen fikk NOAS kritikk for ikke å ha opplyst bedre om at de sto bak innsamlingskampanjen, som ble presentert gjennom Joner.

– Jeg er ikke advokat

På bare noen timer fikk NOAS inn 2,6 millioner kroner på kampanjen. Totalt ble inntektene over fire millioner kroner, og det ble innsamlingsrekord for organisasjonen.

– Det var NOAS som fikk inn de fire millioner kronene. Hadde det ikke vært mer naturlig at de hadde tatt regningen?

– Hvilke retningslinjer de har, eller hvordan de driver sin organisasjon kan ikke jeg blande meg inn i. Jeg er en lokalpolitiker, jeg er en skuespiller. Jeg er ingen advokat, og kan ikke deres jobb.

Joner vil ikke kritisere NOAS, og sier han ville ha stilt opp på nytt hvis NOAS hadde bedt ham bidra i en ny kampanje.

– Jeg støtter NOAS, det gjør jeg. Det har jeg ingen problemer med, men at jeg føler med familien, det er helt klart.

Sjokkert og lettet

Joner påpeker at det var innvandringsminister Sylvi Listhaug som først brakte familien på banen, da hun jublet over en New York Times-artikkel om tvangsutsendelsen av 7-åringen Masoud.

– At en minister legger det ut på Facebok, for å «like eller ikke like», det er totalt uakseptabelt. Derfor ble vi sinte og gikk inn i krigen, forklarer han.

For Aghdas kommer støtten til familiens kamp mot UNE i retten fra uventet hold.

– Akkurat nå er jeg litt sjokkert, og veldig lettet. Jeg vil si tusen, tusen takk for at de stiller opp!

Håper brødrene overlever

Aghdas understreker at de ventet verken beklagelse eller bidrag til rettssaken fra Joner og Vierdal. 19-åringen støtter innlegget Joner skrev på Facebook fullt ut.

– Det var en veldig god reaksjon på det Listhaug kom med, om artikkelen som handlet om brødrene mine. Selv om vi ikke fikk den hjelpen vi burde ha fått, er jeg fornøyd med måten han reagerte på i innlegget. Jeg tror ikke det er mange mennesker som er like bra som ham, og jeg håper jeg en dag kanskje kan gjør noe for ham, også.

Familien tapte saken mot UNE i Oslo tingrett, men håper ankesaken for lagmannsretten neste år kan bringe søsknene og foreldrene sammen igjen.

– Jeg håper at de kan overleve alle urolighetene som er i Kabul nå, og fram til rettssaken. Det de sier nå, er at vi vet aldri om vi kommer tilbake når vi går ut, og det vet ikke jeg heller. Jeg håper de kan overleve, og hvis vi vinner, så håper jeg de kan komme tilbake.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook