FORSVANT: Amanda Bynes poserer under American Music Awards i 2007. Foto: AP Photo/Matt Sayles
FORSVANT: Amanda Bynes poserer under American Music Awards i 2007. Foto: AP Photo/Matt Sayles

Tenåringsidolet ble arrestert og innlagt – nå er hun på vei tilbake

Tidligere barnestjerne Amanda Bynes (31) forsvant fra rampelyset etter en rekke skandaler. Nå snakker hun ut for første gang på flere år.

Husker du Amanda Bynes? På begynnelsen av 2000-tallet hadde hun det de fleste nok vil betegne som en svært lovende skuespillerkarriere.

Men så gikk det galt.

Den unge Hollywood-stjernen sluttet som skuespiller – og startet å fylle ukebladene og tabloidnettstedene med en lang rekke skandaler.

Deretter forsvant hun fra rampelyset. Sist gang TV2.no skrev om henne var i 2013, men nå vil 31-åringen gjøre comeback.

– Jeg savner skuespill og jeg har en overraskelse å fortelle deg. Jeg skal starte å spille igjen, sier Amanda Bynes til Diana Madison og underholdningsprogrammet Hollyscoop.

PÅ PRISUTDELING: Amanda Bynes poserer under MTV Music Awards i 2003. Foto: AFP/Lee Celano
PÅ PRISUTDELING: Amanda Bynes poserer under MTV Music Awards i 2003. Foto: AFP/Lee Celano

«What I Like About You»-stjernen deler gjerne noen flere detaljer om sine fremtidsplaner:

– Jeg vil gjøre TV. Kanskje noen gjesteopptredener i noen programmer som jeg er fan av, og kanskje et TV-show hvor jeg er stjernen, fortsetter hun.

La opp skuespiller – begynte på skole

Det er neppe tilfeldig at Amanda Bynes ønsker å gjøre comeback i TV-ruta.

Tidlig i karrieren var hun å se i TV-serien «All That», og som 13-åring fikk hun sin egen serie, nemlig «The Amanda Show». I 2002 fulgte Bynes opp med hovedrollen i «What I Like About You», en tv-serie som fikk fire sesonger på skjermen.

I tillegg var hun å se på filmlerretet, først i filmer som «Big Fat Liar» og «What a Girl Wants» tidlig på 2000-tallet, og senere i «She's the Man» og filmmusikalen «Hairspray». Hennes foreløpig siste rolle var i 2010 da hun spilte mot blant annet Emma Stone i filmen «Easy A», ifølge filmdatabasen IMDB.

Etter dette sa Bynes at hun hadde lagt skuespillerkarrieren på hylla, og at hun i stedet skulle bli designer.

– Jeg har pensjonert meg som skuespiller. Jeg flytter til New York for å starte min karriere. Jeg skal lage en kleskolleksjon, sa hun til magasinet People i 2012.

Siden ble det kjent at hun begynte å studere mote ved Fashion Institute of Design & Merchandising i Orange County i California, noe hun tydeligvis fortsatt er opptatt av.

– Jeg har gått på moteskole. Jeg elsker det. Jeg har lært å sy. Jeg lager mønstre. Jeg vil lage en kleskolleksjon i fremtiden, så FIDM (skolen, journ. anm.) har hjulpet til med det, sier hun i Hollyscoop-intervjuet, som er det første på flere år.

KOLLEGER: Her poserer Amanda Bynes sammen med Nikki Blonsky og Zac Efron, som hun spilte mot i filmmusikalen Hairspray. Foto: AP/Stuart Ramson
KOLLEGER: Her poserer Amanda Bynes sammen med Nikki Blonsky og Zac Efron, som hun spilte mot i filmmusikalen Hairspray. Foto: AP/Stuart Ramson

På kant med loven

Det var ikke designerambisjonene som Amanda Bynes fikk mest oppmerksomhet etter at hun sluttet som skuespiller. I stedet fikk hun bred omtale for sine hyppige møter med lovens lange arm.

Kjendisnettstedet TMZ skrev i mars 2012 at hun ble stoppet av politiet etter å ha snakket i en håndholdt telefon. Men før politiet fikk gitt henne boten, tråkket hun inn gassen og kjørte fra stedet. Neste dag dukket hun opp på politistasjonen for å godta boten, skrev nettstedet.

Det gikk ikke stort bedre da Bynes skulle ta en høyresving i West Hollywood den 6. april samme år. Hun kom nemlig borti en politibil, og politikonstabelen mistenkte at stjernen hadde drukket. Dermed ble hun arrestert for å ha kjørt bil i påvirket tilstand, skrev E! News.

MUGSHOT: Amanda Bynes ble arrestert etter at hun krasjet med en politibil i 2012. Foto: Stella Pictures/LAPD
MUGSHOT: Amanda Bynes ble arrestert etter at hun krasjet med en politibil i 2012. Foto: Stella Pictures/LAPD

I september skrev Los Angeles Times at «What a Girl Wants»-stjernen hadde mistet førerkortet og blitt siktet for å ha stukket fra stedet etter to trafikkulykker. I desember fulgte avisen opp med en ny artikkel om at Bynes hadde kommer til enighet med de andre partene. Deler av siktelsen ble dermed frafalt. I september 2012 fikk hun derimot bilen sin inndratt etter å ha kjørt uten førerkort, skrev People.

Høsten 2014 skrev mediene igjen at «Hairspray»-stjernen hadde blitt tatt for kjøring i påvirket tilstand etter at hun kjørte på rødt lys og deretter stoppet mitt i et veikryss. Hun ble tatt med inn til politistasjonen, skrev NY Daily News.

Bongpipe-episode

Skuespilleren fikk imidlertid oppmerksomhet for mer enn fyllekjøring og trafikkulykker etter at skuespillerkarrieren var over.

Våren 2013 prydet hun igjen nettsidene. Årsaken var hun ble sendt til sykehus for en psykiatrisk vurdering og senere arrestert etter at hun angivelig røkte hasj, for så å kaste en bongpipe ut av vinduet i leiligheten i 36. etasje. Denne saken mot Bynes ble frafalt i juni 2014 etter at hun lovte å holde seg på matta, skrev CBS News den gang.

I juli 2013 ble hun innlagt på psykiatrisk sykehus etter at hun startet en liten brann utenfor et hus i Thousand Oaks, en forstad til Los Angeles. Myndighetene opplyste den gang at hun ikke hadde noen tilknytning til huset, skrev Los Angeles Times.

TIL RETTEN: Amanda Bynes på vei til retten i forbindelse med bongpipe-saken. Foto: AP Photo/APTN
TIL RETTEN: Amanda Bynes på vei til retten i forbindelse med bongpipe-saken. Foto: AP Photo/APTN

Twitter-utbrudd

Stjernen ble også innlagt etter at hun mikrobloggtjenesten Twitter i 2014 beskyldte faren for overgrep. Hun trakk senere beskyldningene tilbake, men sa samtidig at de var forårsaket av en mikrochip som hennes far hadde fått implantert i hjernen hennes, skrev Los Angeles Times.

I tillegg til utbruddet mot faren og familien, har Bynes også fått oppmerksomhet for flere av sine andre meldinger i sosiale medier. I 2013 skrev hun «I want @drake to murder my vagina», noe som naturligvis ble lagt merke til.

– Jeg var faktisk ikke uoppriktig. Jeg sa «drep vaginaen min». Jeg var seriøs, men jeg gikk også på dop, så det var min måte å si «la oss gjøre det, mann». Men jeg gikk på dop og prøvde å være morsom, sier hun i Hollyscoop-intervjuet.

PARYKK: Amanda Bynes sammen med advokat Gerald Shargel i forbindelse med et rettsmøte i New York i 2013. I denne perioden fikk hun oppmerksomhet for sine mange parykker. Foto: AP Photo/Bethan McKernan)
PARYKK: Amanda Bynes sammen med advokat Gerald Shargel i forbindelse med et rettsmøte i New York i 2013. I denne perioden fikk hun oppmerksomhet for sine mange parykker. Foto: AP Photo/Bethan McKernan)

– Nykter i tre år

Det amerikanske TV-programmet Good Morning America har sendt deler av intervjuet, som er blitt omtalt i en rekke land denne uken. Til morgen-programmet sier advokat Tamar Arminak at Bynes har tatt sin straff.

– Bynes et takknemlig over at ingen er blitt skadd, og hun er veldig stolt over å ha vært nykter i nesten tre år nå, sier han.

De siste årene har også foreldrene styrt formuen til 31-åringen, men nå har hun igjen overtatt kontrollen fordi det går så mye bedre med henne, ifølge People.

I det første intervjuet på flere år, beskriver Amanda Bynes sin egen hverdag på følgende måte:

– Jeg går på tur, jeg driver med spinning, jeg mater de hjemløse og det har vært veldig interessant og gøy, sier Bynes.