Datteren ble drept i Baneheia – nå vil Ada Sofie Austegard ha 26 års fengsel for grove forbrytelser

Stine Sofies stiftelse har startet underskriftskampanje for å få opposisjonen til å stemme ja til å heve strafferammen til 26 års fengsel for grove forbrytelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På tirsdag skal Stortinget stemme over et forslag fra regjeringen om å heve strafferammen for svært grove forbrytelser. I dag er 21 års fengsel lovens strengeste straff, mens regjeringen vil heve dette til 26 år.

Denne uken ble det klart at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF kommer til å stemme nei til forslaget. Og nå kaster Stine Sofies stiftelse seg inn i debatten.

– Strider med rettsfølelsen

– Det er på høy tid at vi får en endring i strafferammen, sier Ada Sofie Austegard, styreleder i Stine Sofies stiftelse.

Hun har vært svært svært engasjert i ofre og etterlattes rettigheter etter at hennes egen åtte år gamle datter ble drept i Baneheia i Kristiansand i mai 2000.

– Dagens lovverk strider med folks rettsfølelse. Denne lovendringen skal gjelde de aller groveste forbrytelsene, det vil si flere drap eller flere grove overgrep. Jeg er overbevist om at folk flest er enig med oss at det trengs et skille mellom de som begår ett grovt drap og de som begår flere, sier Austegard til TV 2.

– Dårlig utredet

Arbeiderpartiet mener at lovforslaget ikke er godt nok behandlet for å bli vedtatt i Stortinget. Partiet vil heller sette et nytt offentlig utvalg for å se på en mulig lovendring.

– Vi vil sikre en skikkelig og verdig behandling av et så alvorlig forslag, og vi vil forsikre oss om at vi finner det mest rettferdige straffenivået, sier Kari Henriksen (Ap).

Arbeiderpartiet reagerer også på at lovforslaget fra regjeringen ble endret etter at det hadde vært ute på høring. I det opprinnelige lovforslaget hadde Justisdepartementet foreslått maksstraff til 40 års fengsel, men dette ble senket til 26 år da det ble sendt til Stortinget.

– Dette lovforslaget slik det er sendt til oss har ikke vært på høring, og det er dermed ikke godt nok behandlet, sier Henriksen til TV 2.

– På tide å handle

Dette avviser Høyres Peter Frølich.

– Forslaget har hatt noen justeringer etter at det var ute på høring, men det skjer veldig ofte med forslag til lovendringer. Dette er bare en dårlig unnskyldning fra Arbeiderpartiet for å ikke ta stilling til en viktig sak, sier Frølich til TV 2. Han ser heller ingen grunn til å utrede dette mer i et offentlig utvalg.

– Det er veldig lett å nedsette utvalg og å få nye rapporter, bare for å utsette ting. Vi mener det er på tide å handle. Dette er et spørsmål som er blitt debattert i mange, mange år, sier Frølich til TV 2.

– Forunderlig

Heller ikke Ada Sofie Austegard kan forstå behovet for å utrede dette mer.

– Nei, dette synes jeg er helt forunderlig. Jeg lurer på hva de egentlig vil utrede. Vi må ikke glemme at et flertall på Stortinget har sendt signaler til domstolene i over 100 år om at de ønsker en strengere straffeutmåling, spesielt på kriminelle handlinger som omfatter vold og overgrep på barn, sier Ada Sofie Austegard.