Huskapper på Nesøya dømt til fire måneders fengsel

Huskapper Arne Vigeland ble fredag dømt til 120 dagers fengsel i Asker og Bærum tingrett for grovt skadeverk. – Resultatet er ganske enkelt hårreisende, sier hans forsvarer til TV 2.

NABOKRANGEL: Nabokrangelen førte til at den ene parten delte uthuset i to da han mente halvparten  av den gamle bygningen var på hans eiendom.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NABOKRANGEL: Nabokrangelen førte til at den ene parten delte uthuset i to da han mente halvparten av den gamle bygningen var på hans eiendom. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Halvparten av straffen på 120 dagers fengsel er gjort betinget, står det i dommen fra Asker og Bærum tingrett.

Aktor ba om 60 dagers fengsel for Arne Vigeland – som sto tiltalt for å ha fått naboens uthus kappet i to på Nesøya i Asker i 2014, men straffen ble altså dobbelt så streng.

I tillegg til fengselsstraffen er han dømt til å betale til sammen 510.000 kroner i erstatning til fire naboer. Han må også ut med 224.223 kroner til forsikringsselskapet If, og 25.000 kroner i sakskostnader.

Nabokrangel

Saken er blitt omtalt som en av Norges villeste nabokrangler og har pågått i flere år. I 2014 nådde den et nytt nivå.

Mens ekteparet Waage var på ferie i Spania, bestilte Vigeland håndverkere til å dele uthuset deres i to, fordi han mente den den ene halvparten lå på hans eiendom.

I Asker og Bærum tingrett var Vigeland tiltalt for å ha delt og fjernet uthuset til ekteparet. Huskapperen var også tiltalt for å ha revet og fjernet en nærmere 70 år gammel røysmur, to frukttrær og noen bærbusker som tilhørte en annen nabo.

Nektet straffskyld

Det var satt av fire dager til straffesaken i Asker og Bærum tingrett.

Vigeland nektet straffskyld og hans forsvarer ba om at klienten ble frifunnet.

– Jeg gjorde dette for å sikre min rett som grunneier. Min advokat sa jeg risikerte rettstap hvis jeg forholdt meg passiv, sa 43-åringen i Asker og Bærum tingrett da saken startet, skrev Budstikka.

Tiltalte hevdet at steinmuren ikke ble revet, bare dekket med matjord, ifølge avisen.

Hendelsene i mars og april 2014 fulgte i kjølvannet av en lengre nabotvist i området ytterst på Nesøya. Vigeland hadde i forkant kjøpt et areal som både utgjorde grunnen under veien til naboenes eiendommer og arealene opp mot naboenes eiendommer.

Tingretten skriver i dommen at de legger til grunn at tiltalte har eiendomsrett til arealene der skadeverket ble utført, men at de fornærmede har eksklusiv bruksrett til de samme områdene. Tiltaltes forsvarer Trygve Staff har anført at Vigeland ikke kjente til avtalen, som er fra 1944.

«Om tiltalte har hatt kunnskap om en avtale fra 1944 eller ei, har slik retten ser det ikke avgjørende betydning. Det er derimot helt sentralt at tiltalte helt fra han kjøpte eiendom på stedet i 2007 har viet egne og naboers rettigheter til de faste eiendommene stor oppmerksomhet.» heter det i dommen.

– Hårreisende

Arne Vigelands forsvarer, Trygve Staff, beskriver dommen som «susende gal» og sier at den ikke er i tråd med gjeldende rett eller bevisene i saken.

– Resultatet er ganske enkelt hårreisende, og vil bli påanket i sin helhet, sier han til TV 2.

Forsvareren er helt klar på at saken ikke ender med dette.

– Domfelte er helt innstilt på å bruke alle lovlige midler på å få denne loven riktig, legger han til.

Da saken var oppe i retten, sa ekteparet Waage at de ikke hadde tro på at dette er siste kapittel i saken.

– Vi tror dette kommer til å holde på en stund til Og vi tenker jo at kanskje etter det, så blir det noe nytt. Vi vet jo ikke når det kommer til å ende, sa Waage til TV 2 den gang.

TV 2/NTB