JUBILANT: Det svenske kongehuset har delt flere bilder av kronprinsesse Victoria i anledning hennes 40-årsdag. Foto: Erika Gerdemark/ Kungahuset.se
JUBILANT: Det svenske kongehuset har delt flere bilder av kronprinsesse Victoria i anledning hennes 40-årsdag. Foto: Erika Gerdemark/ Kungahuset.se

Kronprinsesse Victoria fyller 40 år

Marcus & Martinus skal være med å feire Victoriadagen i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 14. juli fyller kronprinsesse Victoria av Sverige 40 år.

Hele denne helgen feirer svenskene sin jubilant.

– Victoria feires stort på 40-årsdagen, men det er lagt opp til en ren svensk feiring uten utenlandske kongelige gjester - til forskjell fra både 18- årsdagen og 25-årsdagen hennes, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland, som skriver Kongebloggen.

Marcus og Martinus synger

Feiringen starter med en gudstjeneste i Slottskirken i Stockholm fredag formiddag, før det blir gaveoverrekkelse på Slottet.

Deretter skal kronprinsessefamilien kjøre med hest og vogn gjennom Stockholms gater.

Bursdagen, som kalles Victoriadagen i Sverige, avsluttes med en konsert på Øland, som sendes direkte på svensk TV. Det er her, hvor kongefamilien har sitt sommersted, at kronprinsessen alltid feirer bursdagen sin.

Hvert år kommer store stjerner til Øland for å opptre for kronprinsessen på hennes store dag. I år er 15-åringene Marcus & Martinus en av artistene.

40 ÅR: Kronprinsesse Victoria Ingrid Alice Désirée har bursdag 14. juli. Foto: Erika Gerdemark/ Kungahuset.se
40 ÅR: Kronprinsesse Victoria Ingrid Alice Désirée har bursdag 14. juli. Foto: Erika Gerdemark/ Kungahuset.se

Feirer alltid på Øland

Feiringen fortsetter på Solliden slott på lørdag, i et arrangement som er åpent for alle.

– Den svenske kongefamilien har i alle år tilbragt mesteparten av sommerferien på sommerslottet Solliden på Øland, sier Totland.

– Victoria var faktisk bare noen dager gammel, da hun kom dit første gang. Og da hun året etter fylte ett år, ba lokale krefter slottet om å få kalle bursdagen 14. Juli for Victoriadagen og markere dette med en festforestilling på Borgholm, sier kongehuseksperten.

Siden den gang har bursdagen hennes blitt markert på Øland.

Tronarving

Kronprinsesse Victoria er tronarving til den svenske tronen, og i 2010 giftet hun seg med Daniel Westling (43).

Deres første barn, prinsesse Estelle (5), ble født to år etter bryllupet, og i fjor fikk de sønnen prins Oscar (1).

I forbindelse med den svenske kronprinsessens 40-årsdag sender TV 2 en dokumentar av svensk TV4, hvor seerne får et innblikk i hennes liv.

I dokumentaren forteller hun om sin ungdomstid hvor hun led av anoreksi, og hun avslører at hun reiste til USA for å få behandling for sykdommen.

Du kan se dokumentaren «Kronprinsesse Victoria 40 år» på TV 2 Sumo.