Wencke brukte tre uker på å ta valget som vil endre Pers liv for alltid

Etter at Wencke Børresens ektemann fikk nyresvikt, tenkte hun seg om i tre uker før hun tok det store valget: Å gi en av sine egne friske nyrer til ektemannen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Per Arnesen og Wencke Børresen har kjent hverandre siden de som sjuåringer flyttet til Lambertseter i Oslo og ble naboer. De giftet seg etterhvert på hver sin kant og fikk barn, men begge ble skilt.

Årene gikk, og de to fikk mer og mer øynene opp for hverandre. I 1998 giftet de seg.

Ikke som planlagt

Men ekteskapet startet ikke slik de hadde håpet. Per fikk en leversykdom som til slutt resulterte i en transplantasjon.

Men med ny lever smilte igjen livet til de to og de reiste verden rundt og nøt livet og kjærligheten - fram til halvannet år siden.

Nyresvikt

Leversykdommen hadde vært en belastning for Pers nyrer. De ble bare dårligere og dårligere. Han måtte derfor få renset blodet på sjukehus gjennom dialyse.

Denne behandlingen må gjennomføres tre ganger i uka. Det tar fire timer pluss ventetid hver gang, det er svært slitsomt, og du må fortsette resten av livet.

– Du er helt ferdig om kvelden når du har vært i dialyse. Det er tungt, altså, sier Per til TV 2.

Gir bort nyre

Eneste alternativ til et liv som kronisk sykehuspasient var donasjon.

En nyre er relativt lett å få til å fungere i en annen kropp. Giver og mottaker trenger ikke engang ha samme blodtype. Men donasjonskøen er lang.

Da begynte Wencke å gruble. Organer fra levende donor er enda bedre enn fra døde, og nyrer har alle to av. Hun brukte tre uker på å bestemme seg for å gi en av sine friske nyrer til ektemannen.

– Jeg synes det var lite i forhold til det jeg ser han gå i gjennom, sier Wencke.

Operasjonssalen ble klargjort først for Wencke. Å få nyra ut viste seg mer komplisert enn normalt på grunn av sammenvoksninger i buken.

Men etter to og en halv times kikkhullskirurgi var den ene nyra ute og lagt i en plastboks i kjøleskapet. Så ble Per trillet inn.

I BOKS: Wenckes nyre er klargjort og legges i en plasboks før den opereres inn i Pers kropp. Foto: Tom Rune Orset/TV 2
I BOKS: Wenckes nyre er klargjort og legges i en plasboks før den opereres inn i Pers kropp. Foto: Tom Rune Orset/TV 2

Nyra virker fort

Den friske nyra til Wencke ble lagt inn i lysken til Per og blodårene sydd på. De gamle, sjuke nyrene blir ikke fjernet.

Per har nå tre nyrer, men bare én som fungerer.

Men den fungerer til gjengjeld godt. Bare sekunder etter at kirurgene åpnet blodårene så blod strømmet inn i nyra, begynte urin å piple ut gjennom urinlederen.

Lykkelig

Etter operasjonen våknet Wencke og Per på hvert sitt rom. TV 2 var med da en sliten, men lykkelig Wencke ble trillet inn til Per for å hilse på en minst like sliten og lykkelig ektemann.

– Hvordan er det med deg, spør Per fra sjukesenga. – Er du sliten?

– Bra, men litt følelsesmessig nå, svarer Wencke fra senga si.

– Lykkelig, sier hun mens hun tørker en tårer og presiserer:

– Det er bare gledestårer.

Mange sier nei

Wencke og Per er donasjon nummer 35 i år der nyredonor er en levende person. I hele fjor ble det transplantert 47 nyrer fra levende givere.

Flere og flere oppdager at de kan hjelpe sine nærmeste med liten risiko for egen helse.

Ved organdonasjon fra døde mennesker må enten avdøde ha sagt ja til donasjon tidligere eller pårørende må samtykke. De siste årene har flere og flere sagt nei. I fjor opplevde transplantasjonsteamet på Rikshospitalet at 30 prosent av alle mulige donasjoner etter dødsfall ble stoppet av pårørende.

Det til tross for at organene fra én donor kan redde så mange som sju menneskeliv hvis alle organer blir brukt.

Det siste halvåret har derimot dette snudd totalt. Bare 16 prosent sa nei første halvår, det laveste tallet noen sinne. Nå håper kirurgene på landets eneste transplantasjonsavdeling på Rikshospitalet at dette er starten på en ny trend.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook