Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Akkurat nå er bilmarkedet i Norge hetere enn på lenge. Nybilsalget i 2016 var rekordbra – nesten helt på nivå med gullalderen på 80-tallet.

Nå begynner dessuten flere år med høyt nybilsalg å gjøre seg merkbart også i bruktmarkedet.

Resultatet er blant annet at det på nettstedet finn.no er rekordmange biler å velge mellom. Dette er landets største marked for bruktbil.

I skrivende stund ligger det faktisk over 70.000 objekter til salgs her. På autodb.no er det drøyt 13.000.

Denne forsvinner – kan være et kupp på bruktmarkedet

Aldri sett lignende

Det er med andre ord rene bonanza-muligheten for de som skal ha bruktbil.

– Jeg har fulgt bruktbilmarkedet tett i mange år, og har aldri sett så mange biler ute. Det har økt på jevnt og trutt. En stund stoppet det på rundt 60.000, men så har det gått stadig oppover. Jeg har heller ikke tro på at det skal snu med det aller første, sier Brooms redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen.

Noe av forklaringen på det rekordstore bruktbilmarkedet, er svært høyt nybilsalg, mener Brooms redaksjonssjef, Vegard Møller Johnsen.
Noe av forklaringen på det rekordstore bruktbilmarkedet, er svært høyt nybilsalg, mener Brooms redaksjonssjef, Vegard Møller Johnsen.

Han påpeker at med det sterke nybilsalget, og mye import av bruktbil de siste årene, er det en naturlig konsekvens at det renner over på bruktmarkedet.

– I mai hadde vi den beste nybilsalg-måneden siden 1986. Det sier litt om hvordan markedet koker om dagen. Mange av de som kjøper nybil, skal samtidig kvitte seg med en brukt, sier Møller Johnsen videre.

Det er mye å tjene på å selge bilen selv

Gode kort på hånden

Situasjonen er altså svært gunstig for de som er på markedet for å få seg en bruktbil. Hvis du ikke har noen bil å selge selv, og dermed kan kjøpe ”rent”, sitter du med alle kort på hånden.

De som skal selge må konkurrere med rekordmange andre om din gunst. Slikt bør du passe på å utnytte.

Brooms redaksjonssjef er ikke i tvil om at du som kjøper skal benytte deg av situasjonen.

Brooms redaksjonssjef er selv daglig inne og sjekker bruktmarkedet. Og har noen råd også til de som skal selge ...
Brooms redaksjonssjef er selv daglig inne og sjekker bruktmarkedet. Og har noen råd også til de som skal selge ...

– Sjekk mange objekter før du bestemmer deg. Sett ulike biler opp mot hverandre og vent til du får det tilbudet som virkelig sitter. Prut til du blir flau. Det er ikke alle som har det i seg, men det er ofte mye å hente, sier han.

Slik lager du en attraktiv salgsannonse

De som skal selge

– Men hva med de som skal selge. Hvilke råd har du til dem?

– Ja, her er det jo lett å si at du bare må sette ned prisen til det svir. Husk at bilen din ikke er verdt det du selv mener, men snarere hva potensielle kjøpere er villig til å betale. Markedet styrer.

– Men det er naturligvis andre ting du kan gjøre også. Bruk tid på annonsen og bildene. Her handler det om å skille seg ut i mengden. Sjekk hva som er markedspris, og husk at bilene som regel ender opp en del under det som står i annonsene.

Fortell oss hva du synes om bilen din i Brooms bilguide!

DAB viktig

Broom-Vegard har lang erfaring med salg av bruktbil, og har derfor et par andre triks og tips.

– Hvis du mener pris er riktig og annonsen sitter som den skal, så må du sjekke om det for eksempel er noe som mangler på utstyrssiden. Kanskje har du ikke DAB-radio. Det er det mange som etterspør nå. Utslitte dekk eller mangler som ikke er utbedret er også en ”turn off”.

– Fiks det som trengs og ta gjerne en tilstandsrapport også, slik at ny eier kan føle seg litt tryggere. Bilsalg er jo en stor investering for mange. Da gjelder det å ikke gå rundt og være redd for at en har kjøpt katta i sekken, understreker Brooms bilekspert.

Etter fem år skjer det noe med bruktbilprisene