Froome dropper Bergen-VM - og det samme gjør flere av verdens beste klatrere

Verken Nairo Quintana, Alberto Contador eller Richie Porte har planer om å besøke Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

MÁCON (TV 2 Sporten): I dag er det bare 100 dager igjen til Sykkel-VM i Bergen.

Arrangøren har designet en spektakulær tempoløype med målgang på Fløyen, men en rundspørring TV 2 gjennomførte i Critérium du Dauphiné ga ikke svarene de fleste i Norge hadde håpet på.

Flere av de beste sammenlagtrytterne og klatrerne i bransjen har nemlig ingen planer om å stille til start.

«Fullstendig uaktuelt» for Froome

Chris Froome vil ikke kommentere det selv, men TV 2 får bekreftet fra flere kilder tett på Froome at det er «fullstendig uaktuelt» å delta i VM.

Grunnen er at Froome i år, som tidligere, skal sykle både Tour de France og Vuelta a España. En tempoløype som i utgangspunktet kunne passe ham har ikke overbevist folket rundt ham om at det er verdt den ekstra belastningen et VM vil representere.

Eventuelle skadeavbrudd eller uforutsette hendelser kan selvsagt forandre planene hans, men Froome har aldri vurdert å legge inn VM i kalenderen.

Heller ikke hans gode venn og Dauphiné- og Tour de France-rival Richie Porte kommer til å dukke opp – etter planen.

– VM har ikke vært et tema for Porte i år, forteller BMC-sportsdirektør Allan Peiper, og legger til at fokuset nå «utelukkende er på Tour de France».

Contador og Quintana

De tre spansktalende sykkelstjernene Alberto Contador, Nairo Quintana og Alejandro Valverde har ulike planer.

De to førstnevnte blir neppe å se i Bergen, men medaljegrossist Valverde «kommer til å stille til start uansett».

– Det er veldig usannsynlig at Quintana kommer til VM. Han har en altfor full rittplan fra før med både Giro d’Italia og Tour de France, sier «Chente» García Acosta, sportsdirektør i Movistar, til TV 2.

Contadors private manager, Jacinto Vidarte, sier til TV 2 at «Contador neppe kommer til å delta», men Contador selv var noe mer diplomatisk da han møtte TV 2 før starten på etappe 5 av Dauphiné torsdag morgen.

– Vi får se. Som du sier, så gjenstår det fortsatt 100 dager. Det er lenge. Ja, tempoen kan kanskje passe meg, men det er fortsatt for tidlig å si, sier Contador.

– Har du sett på profilen? Det er en hard tempo.

– Ja, jeg har sett profilen. Tempoen er hard og ikke lang, men det er vanskelig å si.

Valverde: – Jeg går for gull

En som imidlertid blir å se i Bergen er Alejandro Valverde.

Verdens beste syklist så langt i år har tatt flere medaljer enn noen andre i VM, men ingen av de seks medaljene er laget av gull.

– Ja, planen er å stille til start. Jeg har fortsatt ikke sett løypen, men folk har sagt til meg at den ikke er i overkant hard. Men vi kommer til å stille til start uansett, sier veteranen, og legger til:

– Jeg går selvsagt for gull. Men jeg vet det kommer til å bli veldig vanskelig. Det kommer til å være mange raske menn der.

– Hva med tempoen? Den burde passe deg.

– Folk har sagt til meg at tempoen er hard, men jeg tror vi har folk som er mye sterkere enn meg i den disiplinen, sier han, og tenker sannsynligvis på Jonathan Castroviejo og Ion Izagirre, to av favorittene til å vinne gull på Fløyen.