Ung tysker knuste favorittene i spurten – Kristoff bryter rittet

Kristoff var nok en gang sjanseløs i spurten i Criterium du Dauphiné, og står nå av resten av rittet. Unge Phil Bauhaus vant overraskende dagens massespurt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Femte etappe i Criterium du Dauphiné var Alexander Kristoffs siste sjanse for etappeseier før fjellene.

Men den unge tyskeren Phil Bauhaus vant overraskende foran hjemmehåpene Arnaud Démare og Bryan Coquard etter en teknisk krevende spurt.

Se spurten i vinduet øverst

Etter målgang var Alexander Kristoff skuffet over sin sjetteplass.

– Vi kom oss fram, men det var teknisk. Laget gjorde en god jobb igjen, men dessverre er jeg ikke helt der jeg ønsker å være, sa Kristoff til TV 2 etter målgang.

– Jeg mangler de siste wattene i spurten. Jeg hadde vesentlig bedre watt på trening hjemme før dette rittet, sa Kristoff som har slitt med en forkjølelse siden starten av rittet.

Vurderer du å stå av resten av rittet?

– Vi får se. I dag følte jeg meg ikke særlig bra. Vi får se hva doktoren sier.

Kristoff står av

TV 2 har nå fått det bekreftet at Alexander Kristoff står av resten av Criterium du Dauphiné. Kristoff skriver i en SMS til TV 2 at han reiser hjem fredag morgen.

Det mener TV2s sykkelekspert, Mads Kaggestad, er en smart beslutning.

– Det er lurt fordi han er opplagt ikke helt frisk. De skal inn i tre tøffe dager i fjellene, og hvis han fullfører vil han ende opp med å bryte seg snarere enn å bygge seg opp. Målet må jo være å bli frisk.

Tror du han er bekymret over utviklingen?

– Han ville selvsagt fullført hvis han var i form. Det er ikke en ideell utvikling for ham mentalt sett, men Kristoff er veldig erfaren. Dette har de tenkt mye på, og jeg synes det er en fornuftig beslutning.

Kaggestad mener beslutningen ikke vil påvirke oppkjøringen til Tour de France i nevneverdig grad.

– Nå kommer han til å bygge seg opp og bli helt frisk. Så vil han stille i NM som en siste oppladning til Touren, sier Kaggestad til TV 2.

Endelig massespurt

Den 175 kilometer lange etappen fra La Tour-de-Salvagny til Mâcon besto av seks kategoriserte fjell, men ingen av dem bratte nok til å by på ordentlige problemer for sulteforede spurtere.

Dauphiné innledet med tre flate etapper, men før torsdagens etappe hadde kun én etappe blitt avgjort gjennom en massespurt. Den vant hjemmehåpet Arnaud Démare overlegent foran Alexander Kristoff.

Onsdagens tempoetappe hadde endret en god del på sammendraget, men Thomas De Gendt var fortsatt innehaver av ledertrøyen etter en god tempo. Richie Porte kjørte seg inn på andreplass i sammendraget med sin seier.

Fire ryttere i brudd

Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac), Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) og Julien El Farès (Delko Marseille Provence KTM) gikk tidlig i brudd.

Bouwman, lederen av klatretrøyen. sto allerede med en etappeseier i rittet etter hans overraskende bruddseier tirsdag, og etter 25 kilometer slapp han seg tilbake i hovedfeltet for å passe på sin kaptein Stef Clement, som kjørte seg opp på en tredjeplass i sammendraget på gårsdagens tempoetappe.

Sven Erik Bystrøm meldte før start at Katusha skulle ta ansvar i feltet for å sikre at det ble en massespurt.

– Vi må ta mer ansvar litt tidligere enn sist. Vise alle spurtlagene at vi vil ha en samlet spurt, sa han til TV 2.

Det var det tydelig at flere lag også hadde bestemt seg for, og spurtlagene hadde mye bedre kontroll på utbryterne enn tidligere i rittet.

Da det gjensto ti kilometer var Dylan van Baarle eneste rytter igjen av det opprinnelige firemannssterke bruddet.

Dermed var det endelig duket for massespurt igjen.