STORE SUMMER: 100 millioner kroner gikk norsk fotball glipp av siden ingen norske lag klarte å kvalifisere seg til Europa-spill i 2016.
STORE SUMMER: 100 millioner kroner gikk norsk fotball glipp av siden ingen norske lag klarte å kvalifisere seg til Europa-spill i 2016. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix

Norsk fotball gikk glipp av 100 millioner kroner etter Europa-fiasko

Fotball-direktør krever større fokus på norske prestasjoner i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk Toppfotball og Deloitte lanserte torsdag «Eliteseriebarometeret», som viser Eliteserieklubbens finansielle utvikling fra 2014 til 2016.

Et av de største funnene i rapporten er hvor mye Europa-spill utgjør i kroner og øre for norsk fotball.

Krever større Europa-fokus

I rapporten er deltakelse i Europa beskrevet som det største inntektspotensialet for Eliteserien.

I 2015 klarte Molde å vinne deres gruppe i Europaligaen, og fikk med seg omtrent 55 millioner kroner i tilskudd fra UEFA før de røk ut i 16-dels finalen mot Sevilla.

Rosenborg endte sist i sin gruppe, men fikk likevel med seg 38 millioner kroner fra UEFA.

Til sammen løftet Rosenborg- og Moldes Europaliga-deltakelse i 2015 medie- og ligasponsorinntektene til Eliteserien med cirka 100 millioner kroner.

Ingen norske lag klarte å kvalifisere seg til verken Europaligaen eller Mesterligaen i 2016. Det betyr at de 100 millioner kronene forsvant ut vinduet i fjor.

Nå krever Administrerende direktør i Norsk Toppfotball (NTF), Leif Øverland, at klubbene satser hardere på å lykkes i Europa.

– Molde- og Rosenborgs Europa-suksess i 2015 tilførte norsk fotball omtrent 100 millioner kroner. I tillegg til det så ble jo spillerne våre mer attraktive for ligaene der ute. Det er viktig for norsk fotball, og det er viktig for landslaget at vi får flere som får prøvd seg i de store ligaene, sier Øverland til TV 2.

– Burde klubbene satse enda mer på Europa-spill med tanke på det store potensialet som ligger her?

– Ja, og vi prøver jo å være veldig tydelige på det. Vi tror jo på at flere tenker riktig, for å si det på den måten. Tallene her viser jo at det betyr ekstremt mye. Det gjelder ikke bare UEFA-pengene, men det gjør jo også at flere tilskuere kommer på våre stadioner. Det gjør samtidig at sponsorene støtter mer opp om vårt produkt, og som sagt også spillersalget, oppsummerer han.

Sammenligner vi med Malmøs suksess i 2016, da de klarte å kvalifisere seg til Champions League, sitter den svenske toppklubben igjen med hele 192 millioner kroner - når både midler fra UEFA, medieinntekter, markedsinntekter og billettinntekter regnes sammen.

– Det er jo litt spesielt at Malmø sin suksess i Champions League er verdt like mye som årsbudsjettet til Rosenborg. Så vi snakker altså om tett oppunder 200 millioner kroner, understreker Øverland.

Strømsgodset har tjent mest på spillersalg

Resten av rapporten har en gjennomgående positiv tone, og viser en sunn drift i de fleste norske fotballklubber.

Kun Viking og Stabæk har røde tall å vise til fra 2016.

I tillegg er det en økning i antall spillersalg fra norsk liga. I 2016 ble 150 spillere solgt for 251 millioner kroner, sammenlignet med 111 spillere for 156 millioner kroner i 2014.

– Det er veldig, veldig bra at spillerutvikling lønner seg. Vi gjør det bra også i Europeisk sammenheng på å utvikle norske spillere, og vi tjener penger det. Det trenger de norske klubbene, mener Øverland.

Etter overangen til blant annet Martin Ødegaard, er det Strømsgodset som har tjent mest penger på spillersalg de siste tre årene. Alene ga Ødegaards overgang til Real Madrid Drammens-klubben 30 millioner kroner i klubbkassen.

Sarpsborg 08 blir beskrevet i rapporten som den mest effektive Eliteserieklubben i Norge.

De har hatt størst poenguttelling i forhold til personalkostnadene i klubben.