FIS nekter å begrunne hvorfor de vil utestenge Johaug fra OL

Mannen som felte Lance Armstrong mener det er skivebom å kreve såpass streng straff for den norske langrennsløperen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Travis Tygart er antidoping-sjef i USA og kjent som mannen som avslørte syklisten Lance Armstrong.

Han er sterkt kritisk til Det internasjonale skiforbundet (FIS) sin innstilling på 16-20 måneders utestengelse for Therese Johaug.

Sterkt kritisk til FIS

Får FIS gjennomslag vil det bety at Johaug mister OL i februar.

– OL er den største konkurransen som finnes, og det blir for dumt hvis hun mister OL på grunn av en sånn sak. Penger og ressurser burde bli brukt på å avdekke de som jukser med vilje, og systematisk doping. Som vi for eksempel har sett i Russland, der de har avdekket hundrevis av positive prøver, sier Tygart til TV 2.

– Hvordan reagerte du da du fikk høre at FIS anket saken til Johaug?

– Jeg har sett internasjonale forbund gjøre uforklarlige ting før. Det er særlig opprørende når du ser at et statlig dopingsystem som vi så i Russland ikke blir straffet. Da blir det forvirring, og mange spørsmål. I Thereses sak mener jeg at 13 måneder i utgangspunktet er en for streng straff for en utøver som beviselig ikke har dopet seg med vilje, ikke prøver å skjule noe og som stolte på legen sin, mener Tygart.

Vil ikke kommentere innstillingen på 16-20 måneder

TV 2 sendte en mail til generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, med følgende spørsmål:

  • Hva er deres tilsvar på Travis Tygarts kritikk av FIS sin anke i Johaug-saken?
  • Hvorfor er ikke 13 måneders utestengelse streng nok straff for FIS?
  • Dere innstilte på 16-20 måneders utestengelse for Johaug i CAS. Noe som betyr at hun vil miste OL i februar. Dersom det ikke var OL i 2018, ville dere innstilt på det samme?
  • Har Johaug-saken blitt en sak der FIS ønsker å statuere et eksempel?

Tidlig torsdag morgen kom det en mail tilbake fra Lewis, der hun skriver at FIS ikke kan kommentere Johaug-saken direkte mens den pågår.

– Spørsmålene dere stiller om FIS sin innstilling av straffens lengde, kan vi ikke svare på. Det er en sak for CAS sine dommere. FIS stiller seg bak deres avgjørelse. Vår motivasjon for anken er å ha et uavhengig sommerpanel til å vurdere saken, mener Lewis.

Hun er ikke spesielt bekymret for kritikken fra Tygart.

– Travis Tygart har allerede informert oss om at han i utgangspunktet ikke ønsket å kommentere Johaug-saken direkte, siden han ikke er direkte involvert. Når det gjelder hans bekymringer rundt systematisk doping er det vanskelig, for de nåværende dopingreglene fokuserer på den individuelle utøver. Legg likevel merke til at FIS er det eneste internasjonale forbundet som har tatt sakene mot russere til CAS, sier Lewis.