Luksusfestival blir kalt «The Hunger Games». Nå saksøkes arrangørene for over 100 millioner

REKLAME: Med lettkledde damer, og lovord som «Det beste innen mat, kunst, musikk og opplevelser», skulle festivalen ta verden med storm. Nå er det storm, men ikke slik arrangørene håpet. 
REKLAME: Med lettkledde damer, og lovord som «Det beste innen mat, kunst, musikk og opplevelser», skulle festivalen ta verden med storm. Nå er det storm, men ikke slik arrangørene håpet.  Foto: Skjermdump promovideo / YouTube.
På en øy i Bahamas skulle en ny luksusfestival springe frem. Slik ble det ikke, og nå raser deltagerne mot arrangørene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Fyre Festival» skulle ta festival-verden med storm. På en fjern øy i Bahamas skulle festivalen feires i sus og dus, og bli «en bedre versjon av Coachella».

Vel, man kan trygt si at det ikke ble slik.

Hvor «Coachella» i California er kjent for å være en av verdens mest attraktive musikkfestivaler, er «Fyre Festival» mer kjent for ligne på filmen «The Hunger Games».

Det er i hvert fall slik flere besøkende har beskrevet det amerikanske medier også kaller «skrekkfestivalen».

Nå har flere e-poster, som skal være sendt mellom festival-ledelsen, lekket ut til pressen, skriver The Independent.

Ifølge nettstedet Mic ble det i e-postene, ytret stor bekymring for manglende overnattingsplasser. Kun én uke før festivalen skulle starte manglet arrangørene overnattingsplasser til 593 personer, ifølge e-postene.

Ville sparke ansatte
Forslaget var blant annet å leie inn et cruiseskip som skulle legge til ved festivalen, og på den måten huse i overkant av 200 passasjerer. I tillegg var forslaget å sparke 130 ansatte, skriver The Independent.

Det skal også ha vært gjort forsøk på store kutt i omtrent hver eneste sving. Blant annet ble det lagt frem en plan om å kutte i de 125 toalettene som var tiltenkt de vel 2500 påmeldte deltagerne.

«Hva om vi halverer antallet, og så dobler vi bare køene? Jeg ser på noen sider at vi kan slippe unna med 75 toaletter», skal festivalens mediesjef ha skrevet til flere av sine medarbeidere i en av mailene.

Nettstedet Mic skriver at ingen av personene som sendte, eller mottok, mailene har ønsket å svare spørsmål på rundt dette.

Kjente navn
«Luksusfestivalen» Fyre Festival ble trukket i gang av blant annet Ja Rule. Den kjente amerikanske rapperen og skuespilleren lovet at man skulle «Leve som filmstjerner og feste som rockestjerner (...)».

Men da et av de store navnene, Blink 182, trakk seg like i forkant av festivalen, begynte flere å ane konturene av at ikke alt var som det skulle.

Men de færreste hadde sett for seg hva som ventet.

Alt manglet
Festivalen startet 28. april, og skulle vare i to uker. Slik ble det ikke.

«Dette er faktisk Hunger Games 2017 for de rike. Vi trenger kamera på bakken, raskest mulig», skrev en festivaldeltager rett etter at han var på plass.

Billetter til festivalen kostet mellom 4000 og 12 000 dollar, fra 33 000 til 100 000 norske kroner etter dagens kurs, men gjestene fikk tilsynelatende ingenting av det de betalte for.

Ved flyplassen skal gjestene ha blitt møtt med store forsinkelser, og bagasjen deres skal ha blitt dumpet på stranda ved festivalområdet.

Flere fikk ikke noe sted å bo, siden det skal ha vært for få overnattingssteder tilgjengelig.

«Luksuriøse småhytter» skal ha vært byttet ut med såkalte katastrofehjelpstelt, og «gourmetmaten» skal ha vært byttet ut med to loffskiver med ost – for de som fikk mat, viser flere bilder fra festivalområde.

Det var lite tilgang på elektrisitet, søplet fløyt, og det var i tillegg for få toaletter i forhold til antallet gjester.

Saksøkt festivalen
Flere kom til den øde øya etter solnedgang, og uten verken tilholdssted eller tilgang på mat, ble det nærmest en kamp for tilværelsen.

Etter én dag var festivalen over, og nå kommer konsekvensene etter fiaskoen.

Kjendisadvokat Mark Geragos har gått i bresjen på vegne av festivaldeltakerne, og saksøkt festivalen. Kravet er på 100 millioner dollar for brudd på kontrakten, feilaktig fremstilling og bedrageri. Det er forventet at minst 100 personer blir med på søksmålet.

I HARDT VÆR: Rapper Ja Rule etter festivalen som ikke levde opp til kravene.
I HARDT VÆR: Rapper Ja Rule etter festivalen som ikke levde opp til kravene. Foto: Christopher Smith

– Mangelen på mat, vann, ly og medisiner satte i gang en farlig og fortvilende situasjon for deltakerne. De befant seg plutselig på en øde øy uten mat, og dette var mer som å være med på «The Hunger Games», skriver Geragos.

Ja Rule beklager
Ja Rule og medarrangør Billy McFarland har i etterkant gått ut og beklaget.

Ja Rule og McFarland forklarer blant annet at det ble langt større enn de forutså, og at de handlet i såkalt god tro, men at gjennomføringen ikke var bra nok.

«Tusenvis av mennesker ville komme, men så dukket problemene opp. Bussene kunne ikke håndtere lasten, og vinden blåste borte halvparten av teltene samme dag gjestene skulle komme. Det ble en uakseptabel opplevelse, og vi tar det fulle ansvar», skriver arrangørene blant annet på deres nettside.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook