Høie oppfordrer til tidlig vaksinering

Dersom man skal ha med små barn på reise til områder med meslingutbrudd, oppfordrer helseministeren til å fremskynde vaksineringen.

TIDLIG VAKSINE: Helseminister Bent Høie oppfordrer til tidlig MMR-vaksine dersom norske familier skal på reise til rammede land i sommer.  Foto: Pedersen, Terje
TIDLIG VAKSINE: Helseminister Bent Høie oppfordrer til tidlig MMR-vaksine dersom norske familier skal på reise til rammede land i sommer.  Foto: Pedersen, Terje

Oppfordringen kommer etter at det har vært flere meslingutbrudd i blant annet populære ferieland som Italia og Frankrike, skriver VG.

– I disse tider har vi sett at det har vært økende tilfeller av meslingutbrudd i noen av våre vanligste ferieland, og skal du på ferie med et barn mellom 9 og 15 måneder er det lurt å tenke gjennom om du skal fremskynde vaksinen, sier helseminister Bent Høie (H). I tillegg til reisemål, må turens varighet også tas med i betraktningen, sier han.

Dersom mor er vaksinert eller har hatt sykdommen, vil veldig små barn være beskyttet av antistoffer det har tatt til seg i løpet av svangerskapet.

Påvist smitte

Ifølge Folkehelseinstituttet er det vanskelig å si hvor tilstrekkelig og langvarig beskyttelsen er. Antistoffene forsvinner fra barnet tre til ni måneder etter fødselen.

Vaksine mot meslinger er en del av barnevaksinasjonsprogrammet. I Norge gis den vanligvis når barnet er 15 måneder. Den aktuelle vaksinen er kjent som MMR og beskytter også mot kusma og røde hunder.

Oslos helsebyråd, Inga Marte Thorkildsen (SV), gikk onsdag ut med en oppfordring til foreldre om å vaksinere barna sine. En barnehage i byen er ett av to steder på Østlandet der det er påvist meslingsmitte den siste uken.

NTB