Så lang tid bruker politiet på å komme frem hvis det skjer et terrorangrep i Oslo

Hvis det skulle skje et alvorlig angrep i Oslo, er responstiden til politiet seks minutter. Men det er ikke sikkert at første patrulje på plass vil ha våpen.

Bare åtte minutter etter at politiet fikk melding om et angrep i London hadde de skutt og drept tre terrorister.

For to måneder siden sa Politiets Sikkerhetstjeneste at det er sannsynlig at også Norge kan bli utsatt for et terrorangrep.

Derfor har spesielt politiet i hovedstaden en ekstra høy beredskap.

Rask responstid

De har også krav til responstid. Det er tiden det tar fra første melding går til operasjonssentralen til første politipatrulje er på plass.

– Hvis det som skjedde i London skulle skje i Oslo. Hva er responstiden?

– Den type hendelser har vi et krav på responstid fra Politidirektoratet på åtte minutter. Det er alarm og prioritet en oppdrag. Der ligger Oslo politidistrikt på drøyt seks minutter, sier Johan Fredriksen, som er leder for felles enhet for operativ tjeneste i Oslo-politiet.

Ubevæpnede patruljer

Ifølge polititoppen er det et konstant fokus på beredskap og sikkerhet for å trygge byens borgere.

– Det vi ser skjer andre steder, kan også skje her. Samtidig må vi holde hodet kaldt og ikke stigmatisere dette slik at vi blir preget av frykt, sier Fredriksen.

Hvor mange patruljer som er ute til enhver tid i hovedstaden er hemmelig. Det varierer også fra hvilken dag og tid det er på døgnet. Men i alle operative politibiler er det våpen. Det kalles fremskutt lagring. Egne utryknings enheter og beredskapstroppen kjører også rundt i Oslo. De har med seg tyngre våpen.

– Hva med de som går til fots eller er på sykkel eller hest?

– De vil i utgangspunktet ikke være bevæpnet og de kan også være patruljer som kommer først til stedet i slike hendelser, sier Johan Fredriksen.

Vil ha bevæpning

For å nøytralisere en trussel raskest mulig er tiden overmoden for å bevæpne norsk politi, mener den erfarne politimannen.

– Vi snakker om generell bevæpning av politiet og det er jeg en tilhenger av. Jeg mener at denne typen situasjoner peker nettopp på det behovet. Vi trenger ikke å få dyrekjøpte erfaringer. Vi har nok erfaringer i så måte. Det er mitt syn.

– Altså våpen på hofta?

– Våpen på hofta. Det vil føre til at man blir mer familiær med å håndtere våpenet. Det vil gi en trygghet for både de ansatte og publikum. Og vi har ikke fått negativ respons fra publikum i de periodene vi har vært bevæpnet, sier Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.