IMPONERER: Sander Berge har imponert i sin første sesong for belgiske Genk.
IMPONERER: Sander Berge har imponert i sin første sesong for belgiske Genk. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Sander Berge er ventet å debutere fra start: – Du ser at det er en klassespiller

Norge møter Tsjekkia til VM-kvalikkamp lørdag. På midtbanen starter trolig Sander Berge for første gang på landslaget. Stefan Johansen og Mats Møller Dæhli er svært imponerte over sin unge lagkamerat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en fantastisk førstesesong i belgiske Genk har Berge blitt koblet til en rekke større klubber den siste tiden, og nå er han ventet å bli belønnet av landslagstrener Lars Lagerbäck med sin første kamp fra start i landslagstrøyen.

– En klassespiller

Veteranen Stefan Johansen er full av lovord om sin unge midtbanemakker:

– Sander har vært meget god på trening. Han hadde et positivt innhopp mot Nord-Irland i en kamp hvor det var labert tempo mot slutten, men han kom inn og løftet det litt, sier Johansen til TV 2.

Johansen er imponert over fysikken og kvalitetene til sin unge landsmann.

– Du ser at det er en klassespiller til å være så ung. Han er på et annet nivå enn det jeg var da jeg var 19. Han imponerer meg hver eneste dag jeg ser ham. Han har litt fysikken som gjør at han står imot i duellene, i tillegg til at han har et fantastisk driv med ballen.

– Må bli mer egoistisk

Hovedpersonen selv holder beina trygt plantet på jorden, godt hjulpet av Lars Lagerbäck som brukte litt av pressekonferansen onsdag på å fortelle hva han savner fra Berge.

Lagerbäck sier at han gjerne vil se litt mer offensive bidrag fra deg. At du må bli mer egoistisk. Hva tenker du om det?

– Ja, vi har snakket om det. Vi jobber litt med det i Genk også. Å ta litt mer initiativ og tørre litt mer offensivt noen ganger. Å være en boks-til-boks-spiller, ikke bare spille på det safe, sier den reflekterte unggutten.

– Det handler om å gå ut av seg selv og ta nye steg.

Det ser ut til å bli deg ved siden av Stefan Johansen på lørdag. Hvordan blir det å få debut fra start for A-laget?

– Det er noe man har drømt om veldig lenge, selv om det er veldig uklart hvem som skal spille kampen på lørdag og tirsdag. Vi har jobbet godt sammen, både på og utenfor banen. Det er en jevn og god spillegruppe. Alle kan starte kampen, og det er like fortjent, sier Sander Berge til TV 2.

Berge er klar på at nivået i belgisk serie er høyere enn i Norge. og han er ikke i tvil om at overgangen fra Vålerenga til Genk har fremskyndet utviklingen hans.

– Den belgiske ligaen er et steg opp, hver trening er et nivå opp fra hva jeg var vant til i Norge. Det er høyere tempo. Når du har spilt kvartfinale i Europaligaen mot Celta Vigo, så er det stort. Det er noe du lærer mye av.

– Vi unge må støtte hverandre

Mats Møller Dæhli er en annen unggutt som tok steget ut i internasjonal fotball i svært tidlig alder. Karrieren hans har blitt satt tilbake av mange skader siden den gang, men etter et vellykket låneopphold i FC St. Pauli er han igjen tilbake i landslagsvarmen. Han har også latt seg imponere av Sander Berges utvikling.

– Det er utrolig imponerende at han går rett inn på Genk og spiller fast på et så høyt nivå. Han klarer å prestere over tid. Jeg synes det har vært sterkt gjort. Han er en rolig fyr og tar ikke av. Det ser man også på banen, sier han til TV 2.

Møller Dæhli forteller at de unge spillerne i troppen prater en hel del sammen om livet i utlandet.

– Vi unge som spiller i utlandet har mye til felles og møter på mange av de samme utfordringene. Vi prøver å snakke sammen hele tiden og støtte hverandre og skryte av hverandre når det går bra. Vi unner hverandre suksess. Det er sånn vi kommer til å klare å ta steg. Det er veldig fint at vi kan være så gode venner utenfor, sier Møller Dæhli.