FAVORITT: Richie Porte er en av favorittene til å vinne Tour de France. Her fra en tempoetappe i Romandiet Rundt.
FAVORITT: Richie Porte er en av favorittene til å vinne Tour de France. Her fra en tempoetappe i Romandiet Rundt. Foto: Jean-christophe Bott

Richie Porte med knallsterk temposeier i Dauphiné

Australske Richie Porte knuste Chris Froome og resten av sammenlagtfavorittene på onsdagens tempoetappe i Criterium du Dauphiné. Thomas De Gendt beholdt sin sammenlagtledelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Richie Porte, som allerede har vunnet Romandiet Rundt tidligere i år, ble den store vinneren etter onsdagens tempoetappe.

Med dagens seier tok han over andreplassen i Criterium du Dauphiné, bak sammenlagtleder Thomas De Gendt.

– Jeg vil vinne dette rittet, sa Porte etter målgang. – Det er et utrolig viktig ritt før Tour de France.

Tony Martin og Alejandro Valverde ble henholdsvis nummer to og nummer tre på dagens etappe.

Froome tapte mye

Dette var den første virkelige sjansen til å skape litt differanse mellom favorittene i sammendraget, og før etappen var det ventet store endringer i sammendraget.

De store sammenlagtkanonene som Alberto Contador, Chris Froome, Alejandro Valverde lå alle 1:09 bak sammenlagtleder Thomas De Gendt før dagens etappe.

Tempomaskin og lagkamerat med Alexander Kristoff, Tony Martin, satte standarden tidlig og tok som ventet ledelsen etter sitt ritt.

Australske Richie Porte lå lenge bak Tony Martin i løypen, men kjørte fantastisk den siste milen og suste inn til ny bestetid. BMC-rytteren viste imponerende form bare uker før Tour de France braker i gang. Spanske Alberto Contador måtte blant annet se seg slått med 35 sekunder.

Chris Froome, som startet senere enn Porte, holdt lenge følge med australieren, og etter 13 kilometer var han kun 10 sekunder bak sin tidligere lagkamerat. I mål var han likevel hele 37 sekunder bak Porte.

Leder av rittet før dagens etappe, Thomas De Gendt gjorde en svært habil tempoetappe, og beholdt sin sammenlagtledelse.

De norske tok det rolig

Edvald Boasson Hagen gjorde selv en helt grei tempoetappe og virket også mellomfornøyd selv.

– Det føltes ikke superbra. Men jeg har ikke sittet så mye på temposykkelen i det siste, så det var heller ikke uventet. En helt grei gjennomkjøring, sa han til TV 2 etter målgang.

Alexander Kristoff kom over fire minutt bak vinneren Richie Porte, og skal blant annet ha hatt tekniske problemer på etappen.