KRUTTSTERK: Dragon's Breath er navnet på denne chilien, som trolig blir registrert som verden sterkeste. 
KRUTTSTERK: Dragon's Breath er navnet på denne chilien, som trolig blir registrert som verden sterkeste.  Foto: Mike Smith

Spiser du én av denne, dør du trolig av sjokk

Grønnsaksbonde dyrket frem rekordsterk hissigpropp ved en tilfeldighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den walisiske grønnsaksbonden Mike Smith (53) har dyrket frem verdens sterkeste chili ved en tilfeldighet, skriver The Telegraph.

Tidligere er det kruttsterke Carolina Reaper som har hatt tittelen som den aller sterkeste chilien i verden.

Carolina Reaper er nesten på samme nivå som pepperspray utviklet av det amerikanske militæret, og måler hele 2,2 millioner poeng på den såkalte Scovilleskalaen.

Smith, som bor i Denbigshire nord i Wales, har i samarbeid med Nottingham Trent University dyrket frem en chili som scorer hele 2,5 millioner poeng på skalaen.

Han har gitt chilien navnet Dragon's Breath.

– Jeg ble ganske overrasket over at den er sterkere enn Carolina Reaper, sier han til nettstedet.

Må holdes i spesiallaget boks

Dragon's Breath er såpass sterk, at ingen har fått spise den.

Den er nemlig livsfarlig, og må oppbevares i en spesiallaget boks.

Spiser man denne chilien, er det høy risiko for at man får anafylaktisk sjokk, skriver Live Science. Dette er en livstruende tilstand som krever umiddelbar behandling.

– Den har ikke blitt spist oralt. Jeg har prøvd den på tungespissen, og det bare brant og brant. Jeg spyttet den ut etter rundt ti sekunder. Varmeintensiteten bare øker, sier Smith.

Dragon's Breath er faktisk ikke laget for å spises, men for å bli brukt innen alternativ smertebehandling.

Enkelte er allergiske mot tradisjonelle bedøvelsesmidler, og sterk chili kan faktisk brukes som bedøvelse, da capsaicinet i den bedøver nerveceller.

Capsaicin er svært irriterende på slimhinner og hud hos mennesker og andre pattedyr, der det binder seg til smertereseptorer som normalt reagerer på varme.

I slike tilfeller kan sterk chili faktisk fungere som bedøvelse, da capsaicinet fra chilien faktisk kan bedøve nerveceller.

Venter på Guinness-registrering

Nettstedet skriver at Dragon's Breath er såpass sterk, at bare én dråpe av dens capsaicinolje vil være sporbar i over to millioner dråper vann.

Smith har nå kontaktet Guinness World Records, og venter på en offisiell bekreftelse på at Dragon's Breath er verdens sterkeste chili.