HISTORISK KOBLING: Professor Harrison Pope mener skandinavisk muskel-dyrking helt tilbake til vikingtiden kan føre til kroppspress blant moderne menn i dag.
HISTORISK KOBLING: Professor Harrison Pope mener skandinavisk muskel-dyrking helt tilbake til vikingtiden kan føre til kroppspress blant moderne menn i dag. Foto: Mårten Eskil Winge ("Tors strid med jotnene")/AFP

– Skandinavia på steroide-toppen:

– «Viking-muskler» gir økt kroppspress

ULLEVAAL STADION (TV 2): En av USAs fremste eksperter på anabole steroider mener skandinaviske menn klamrer seg til kroppsbygging som en siste bastion for maskulinitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke møttes mer enn 400 deltakere fra 40 land hos Antidoping Norge på Ullevaal Stadion for å diskutere doping utenfor idretten som et samfunnsproblem.

Trolig er 80 prosent av de som tar anabole steroider ikke idrettsutøvere, men brukere som utelukkende bygger kropp.

Tall fra Politidirektoratet viser at det ble anmeldt 20 prosent flere dopinglovbrudd i Norge i 2016 enn i 2015. Opptellingen fra alle politidistrikene i landet viser 1798 anmeldte dopinglovbrudd, der halvparten gjelder bruk og besittelse.

All bruk, kjøp, salg og besittelse av dopingmidler ble forbudt ved lov i Norge i 2013.

Muskuløse heltebilder

Fra Harvard-universitetet i USA kom professor Harrison Pope til Oslo for å legge frem sin forskning rundt temaet doping og folkehelse.

Han forteller at mens det i Asia nærmest ikke er bruk av anabole steroider, anses Norge og Skandinava for å være i toppen.

– Ja, Skandinavia ligger i toppen. Noe av dette tror jeg kommer av en «sterk mann»-tradisjon som alltid har eksistert her og som går helt tilbake til vikingtiden, til guden Tor, sier Pope til TV 2.

Han trekker frem at store muskler i vår del av verden alltid har vært et symbol på manndom og maskulinitet, mens det i store deler av Asia ikke er slik. I Skandinavia har vi en «muskel-kultur», mener Pope, som refererer både til reklamebransjen, media og underholdningsbransjen.

EKSPERT: Professor Harrison Pope forsker på bruk av anabole steroider ved Harvard-universitetet.
EKSPERT: Professor Harrison Pope forsker på bruk av anabole steroider ved Harvard-universitetet. Foto: Roar Dalmo Moltubak/TV 2.

– Man får ikke endret den kulturelle bakgrunnen, men jeg mener man må være veldig aktpågivende og opplyse unge menn om det presset de kommer til å oppleve når de vokser opp i et slikt samfunn, sier Pope.

Kobler likestilling og dårlig selvbilde

I det han selv kaller en «annen og mer provoserende» årsaksforklaring trekker han frem at europeiske og skandinaviske land har kommet langt i likestillingen.

– Dette har jeg ikke noe vitenskapelig grunnlag for, men realiteten er at kvinner nå kan gjøre omtrent alt en mann kan gjøre. Kvinner kan fly jagerfly og kvinner kan bli direktører i multinasjonale selskap. Men det er en ting kvinner ikke kan gjøre, og det er å løfte 150 kilo i benkpress, sier Pope.

Higen etter å bli stor og sterk og dermed også viljen til å ty til ulovlige medikamenter for å nå dette målet, mener altså professoren kan kobles til et behov for å forsterke sine maskuline trekk.

– For noen menn tror jeg vektløfting og muskelstyrke er en siste bastion for maskulinitet. Dette er bare en teori, men jeg tror det kan være en motivasjon og en årsak til det kroppspresset unge menn i dag følger, sier professoren.

I en spørreundersøkelse gjennomført av Pope og hans team ved Harvard har de dokumentert at svært mange av de som bruker steroider sliter med dårlig selvbilde.

– Nesten alle de som karakteriseres som tunge brukere svarer ja på spørsmålet om de har følt seg for liten. Halvparten av dem,og dette er veltrente og og muskuløse menn, svarer at de har unngått situasjoner der de må kle av seg på overkroppen - som for eksempel strandturer, forteller Pope.

Skylder på kynisk bransje

Pope legger mye av skylden for at tusenvis av unge menn velger å overskride grenser for å få en stor og sterk kropp på kommersielle aktører som for å tjene penger i følge ham selger et negativt budskap.

– Kommersielle aktører som selger skjønnhet, har visst i flere tiår at de kan tjene penger på å gjøre kvinner usikre på seg selv. Hvis man også kan gjøre menn usikre på utseendet sitt, er det store penger å tjene å å selge fitness-produkter også til dem, sier professoren.

I sin forskning har Pope også sett mye på de fysiske konsekvensene av langvarig bruk av anabole steroider. Han mener man først nå ser de alvorlige konsekvensene for misbrukernes helse, siden denne type doping først ble vanlig på 80-90-tallet.

– Tidligere var veldig lite kjent om langtidsvirkningene, men nå har de eldste steroidebrukerne nådd femtiårene og vi kan se flere vitenskapelige beviser. Vi har sett at flere får alvorlige hjerteproblemer. Av 86 steroidebrukere vi nylig har fulgt med, fikk tre av dem hjerteinfarkt før fylte 45 år. Flere av de andre har også fått alvorlige blokkeringer i arteriene, forteller Pope.

Som TV 2 har fortalt tidligere omsettes ulovlige dopingmidler i stort omfang via rene nettbutikker. I mai i fjor avslørte politiet i Buskerud en stor dopingliga som åpent på internett både formidlet kjøp og salg av steroider og andre medikamenter og rekrutterte nye selgere på flere nettsider.

Kjøperene, flere tusen i tallet, er ofte unge menn som ikke trener til en spesifikk idrett, men driver med kroppsbygging på privaten eller i treningsstudioer.

Norsk hjerneforsker: Steroider kan svekke læring og hukommelse

En av Norges fremste forskere på hva anabole steroider gjør med kroppen, er hjerneforsker Astrid Bjørnebekk.

PRESENTERTE FUNN: Forsker Astrid Bjørnebekk har påvist flere endringer i hjernen blant brukere av anabole androgene steroider (AAS).
PRESENTERTE FUNN: Forsker Astrid Bjørnebekk har påvist flere endringer i hjernen blant brukere av anabole androgene steroider (AAS). Foto: ODD ARNE HARTVIGSEN/TV 2.

Hun har gjennom hjerneskanning, samtaler med brukere og tidligere brukere av anabole steroider slått fast at hjernen blir påvirket av langvarig steroidebruk. Selv om forskningen som er del av Steroideprosjektet ved Ullevål universitetssykehus ikke er fullført, mener Bjørnebekk at man kan se tydelige endringer i hjernen til brukere.

– Vi kan blant annet se en fortynning av hjernebarken. Det vi er redde for er at dette betyr en akselerert aldringsprosess i hjernen til brukere av anabole steroider, sier Bjørnebekk til TV 2.

Mye tyder også på at deler av hjernen til personer som har brukt steroider i mer enn ti år krymper.

– Vi har sammenlignet de som har brukt steroider i kort tid med de som har brukt lengre, og da ser vi at spesielt læring og hukommelse er svekket hos de som har brukt over lengre tid. Dette er en faktor vi tror kan være relatert til steroidebruken, sier Bjørnebekk.

– Et samfunnsproblem

Flere forskningsprosjekter har også slått fast at noen steroidebrukere kan oppleve både depresjoner, svingende humør og avhengighet som kan sammenlignes med bruk av narkotiske stoffer.

En ung kvinne TV 2 møtte i mars i fjor, fortalte om sin nå avdøde ekskjæreste som utøvde grov vold mot henne i perioder hvor han brukte mye dopingmidler i kombinasjon med andre rusmidler.

Tidligere steroidebruker Morten Heierdal, nå ansatt av Antidoping Norge for å drive forebyggende arbeid, fortalte i 2015 om hvordan doping endret livet hans og til slutt førte til at han ble dømt til fengsel for voldsbruk.

– Jeg mistet fullstendig kontrollen, fortalte Heierdal til TV 2 i denne reportasjen.

Ifølge Tolletatens beregninger basert på antallet forsendelser med dopingmidler som har blitt beslaglagt i postsendinger fra utlandet, kan så mange som 30.000 nordmenn ha brukt dopingmidler de siste par årene.

Helse- og omsorgsdepartmentet står på arrangørsiden av den internasjonale konferansen, og helseminister Bent Høie (H) er klar på at doping er et samfunnsproblem i Norge.

– Dopingbruk utenfor idretten er et samfunnsproblem fordi det rammer både den enkelte i form av helseskader, og fordi doping er knyttet opp mot annen type kriminalitet. Dette gjør at doping får en negativ effekt for samfunnet utover den helsemessige for den enkelte brukeren, sier Høie til TV 2.

Les mer om antidoping-arbeidet til Antidoping Norge her.

PS. Ifølge Antidoping Norge er det et faktum at Skandinavia ligger høyt på listen når det gjelder omfang av steroidebruk, men at det er store utfordringer med å måle forekomsten. Dette både på grunn av at det er stor variasjon i hvor mange som oppgir bruk, avhengig av hvilke grupper som er studert og hvilke metoder som er brukt.