Det er storavisen The New York Times som skriver at den tidligere FBI-direktøren James B. Comey nærmest ba justisminister i USA, Jeff Sessions, om hjelp.

Dagen etter at president Donald Trump angivelig ba Comey om å stanse etterforskningen av hans tidligere sikkerhetsrådgiver Michael T. Flynn, gikk Comey ifølge avisen til Sessions og sa han ikke ville være alene med Trump igjen.

Ifølge The New York Times håpet Comey at Sessions skulle beskytte FBI og deres arbeid fra å bli påvirket av Trumps og hans team i Det hvite hus.

Møtet mellom Comey og Sessions skjedde i februar.

– Håper du kan gi slipp

Svaret fra justisministeren til Comey skal ha vært at han ikke kunne garantere at presidenten ville forsøke å få Comey på tomannshånd igjen.

James B. Comey reagerte angivelig på kontakten som Trump tok initiativ til, og mente den var upassende.

Comey skal ikke ha gitt Sessions detaljer om hva han og presidenten snakket om på møtet, men ifølge Comeys eget notat etter møtet var president Trump tydelig.

– Jeg håper du kan gi slipp på dette, sa presidenten til Comey, ifølge notatet.

Det hvite hus har hele tiden nektet for å ha bedt Comey avslutte etterforskningen.

Forholdet mellom Trump og Comey har vært preget av stor konflikt etter at Comey i mars offentlig bekreftet at FBI etterforsket koblinger mellom Trumps team i Det hvite hus og Russland. Det avslørte Comey under en høring i Representantenes Hus, og siden har det pågått en etterforskning for å kartlegge om Trumps team hadde kontakt med russisk etterretning under den amerikanske valgkampen.

9. mai ble Comey sparket.

Direktesendt høring

Torsdag møter Comey til høring foran Senatets etteretningskomité. Her skal den sparkede FBI-direktøren forklare seg om kontakten med Trump, og det er forventet at han vil gi ytterligere informasjon om hvorfor han ble sparket av Trump.

Ett av de viktigste spørsmålene til Comey vil være hvorfor han valgte å holde Trumps ønske å om å avslutte etterforskningen av Flynn, hemmelig.

President Donald Trump har gjentatte ganger uttalt at han ved tre anledninger spurte Comey om han var under etterforskning for kontakt med russerne, og ifølge Fox News skal Comey overfor presidenten ha nektet for det.

Comey på sin side, sier Trump ba ham om å stanse all etterforskning om forholdet mellom Russland og Trumps kampanje.

– Du har USAs president som snakker med FBI-direktøren, ikke bare om en hvilken som helst etterforskning, men om en som involverer hans egen valgkamp. Det er så langt fra tradisjoner og regler man kommer, sier tidligere rådgiver i Justisdepartementet under Obama-administrasjonen, Matthew S. Axelrod.

Sessions: – Jeg er inhabil

Det er én måned siden president Donald Trump valgte å sparke Comey fra jobben som FBI-direktør. Trump hevdet han tok beslutningen basert på en klar anbefaling av justisminister Jess Sessions og visejustisminister Rod Rosenstein.

Donald Trump uttalte at han ikke lenger hadde tillit til Comey, og brukte blant annet Comeys håndtering av epost-skandalen med Hillary Clinton som årsak til sparkingen.

Også Jeff Sessions har vært i hardt vær for sin angivelige kontakt med Russland. Under høringen i Senatet, da han skulle bli godkjent som landets nye justisminister, nektet Sessions for at han hadde hatt noen kontakt med russerne under valgkampen.

Kort tid senere avslørte avisen The Washington Post at Sessions ved to anledninger i 2016 hadde kontakt med Russlands ambassadør, Sergej Kisljak.

– Ideen om at jeg var del av en «pågående utveksling av informasjon i løpet av valgkampen» mellom Trump-representanter og representanter for den russiske regjeringen er helt usanne, sa Sessions i mars.

Da den pågående Russland-etterforskningen til FBI ble kjent erklærte Sessions seg inhabil i saken, noe Trump gjentatte ganger har uttrykt misnøye over.

Forholdet mellom Trump og justisminister Sessions har siden det vært anspent, og ifølge CNN har Sessions på et punkt tilbudt seg å si opp dersom Trump ikke ønsket ham lenger.

Politico skriver at Trump avslo Sessions tilbud.

Nåværende direktør i FBI, Andrew G. McGabe har uttalt at det ikke finnes bevis på at noen ville avbryte etterforskningen av Trump og hans forhold til Russland.