LETTET: Therese Johaug forlot idrettens Voldgiftsrett (CAS) i Lausanne sammen med advokat Christian B. Hjort. Hun ser frem til å få en endelig dom. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LETTET: Therese Johaug forlot idrettens Voldgiftsrett (CAS) i Lausanne sammen med advokat Christian B. Hjort. Hun ser frem til å få en endelig dom. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

– De vil tydeligvis ikke ha med Johaug i OL

FIS vil utestenge Therese Johaug fra OL. Det strider mot TV 2s dopingeksperts rettsoppfatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ettermiddag ble det satt et foreløpig punktum med høringen i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) i Lausanne. Det eneste som gjenstår er den endelige dommen. Det er ennå ikke på noen måte gitt at Johaug blir klarert for OL-deltakelse kommende februar.

Den 13 måneder lange utestengelsen hun fikk av Domsutvalget til Norges Idrettsforbund for den positive testen på det anabole steroidet clostebol, kan bli forlenget av CAS.

Uansett var både Johaug selv og teamet hennes fornøyd med det de fikk sagt overfor det tre mann sterke dommerpanelet de møtte.

Det inntrykket sitter TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad også igjen med.

– Hun virket rolig, og uttrykte underveis at hun synes hun taklet det bedre enn høringen på Ullevaal. Johaug opplevde ikke CAS-høringen som like belastende. Jeg synes også at Bendiksen virket roligere, men likevel oppfattet jeg hele Johaug-leiren som noe mer betenkt enn de var etter høringen på Ullevaal, sier han.

OL kan ryke
Johaugs advokat Christian Hjort opplyste at FIS har uttrykt ønske om en straff på mellom 16 og 20 måneder for langrennsstjernen. Da går i så fall 2018-OL fløyten for Johaug.

– Jeg synes det er for strengt. Det strider mot min rettsoppfatning i lys av at de tror på hendelsesforløpet og tror at den positive testen stammer fra Trofodermin. De tror også at det ikke har hatt prestasjonsfremmende effekt, og at hun ikke dopet seg med vilje. Da skjønner jeg ikke hva FIS vil med denne anken, sier Kaggestad, og legger til:

– De vil tydeligvis ikke ha henne med i OL. Jeg tror det er fordi de vil vise at de er konsekvente i lys av alle dopingskandalene vi har hatt i internasjonal idrett den siste tiden. Det er rett og slett gått politikk i det, sier Kaggestad.

Johaug ser frem til å få et endelig svar i dopingsaken som ødela hele 2016/17-sesongen hennes.

– Det er ikke FIS som skal bestemme. Det er dommerne på toppen. Jeg må uansett bare forholde meg til det de bestemmer seg for, sier Johaug.

Gjennom hele dagen i CAS var Johaugs manager Jørn Ernst i jevnlig kontakt med norsk presse. Manageren fikk ikke selv være til stede under selve høringen, men fikk likevel med seg det meste gjennom plasseringen på «gangen».

Skal på ferie
Akkurat nå sitter Team Johaug med følelsen av at det er satt et lite punktum.

– Ja. Det er det. I hvert fall for Therese. Nå er vi ferdig med alt det vi får gjort noe med. Hva det ender med får vi ta som det kommer. For vår del har vi fått satt en strek.

– Hvordan har de siste åtte månedene vært?

– I hvert fall de første fem av dem var veldige heftige, og så har det vært litt roligere den siste tiden. De siste 14 dagene har vært hektiske. Det har vært en heftig tid. Vi skal ikke legge skjul på det.

– Hva har vært det mest utfordrende?

– Uvissheten som hele tiden har ligget der. Hva skjer nå? Vi har ikke hatt noen faste holdepunkter, og så har det vært et voldsomt medietrykk som har måttet håndteres. Det har egentlig gått greit. Nå nærmer det seg heldigvis slutten på den epoken.

– Hva har vært det verste?

– Det har vært å se Therese oppe i alt dette, fra de første ukene da alt var bare kaos, der vi så en knust jente som bare var bunn fortvilet. Det var det verste. Det var noe jeg aldri trodde at jeg skulle få oppleve. Vi har vært igjennom mye, men alt hadde bare vært positive ting fram til dette. De første ukene der var de aller verste, da vi så henne helt knust følelsesmessig. Det vi opplevde der var voldsomt for oss alle, sa Jørn Ernst.

– Først skal jeg ha litt ferie, og så skal jeg på Sognefjellet for å gå på ski. Jeg skal trene og kose meg og bruke tid på familie og venner, sa Johaug til NTB etter tirsdagens CAS-høring. (©NTB/TV 2)