GULLMEDALJE: Ryan Lochte vant gull på mennenes 4x200-fristil-stafett i Rio-OL før den famøse hendelsen ødela hele hans ettermæle.  
GULLMEDALJE: Ryan Lochte vant gull på mennenes 4x200-fristil-stafett i Rio-OL før den famøse hendelsen ødela hele hans ettermæle.   Foto: Michael Sohn

Svømmestjerne vurderte å ta sitt eget liv etter Rio-skandale

Svømmeren Ryan Lochte skapte skandale i OL da han løy om at han var blitt ranet på en bensinstasjon. Han ble sendt hjem fra Rio i skam. Nå forteller han om selvmordstankene som fulgte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg var trolig den mest forhatte personen i verden etter Rio-OL, sier svømmestjernen i et intervju til amerikanske ESPN, gjengitt av BBC.

Lochte tok på seg hele ansvaret for å ha svertet til det amerikanske svømmelandslagets rykte.

Sammen med tre lagkamerater hadde han løyet om å ha blitt ranet på vei hjem fra en fuktig bytur i Rio de Janeiro.

Det hele viste seg å være en dekkhistorie for å skjule at de fire OL-svømmerne hadde drevet hærverk og havnet i klammeri med sikkerhetsvaktene på en bensinstasjon i beruset tilstand.

Etter hendelsen ble Lochte latterliggjort og hånet på sosiale medier, og fordømt av et samlet pressekorps. Han mistet alle sponsorene sine og ble utestengt fra å konkurrere. I tillegg måtte han beklage seg på brasiliansk TV før han fikk lov til å forlate landet.

– Ryan Lochte er alt verden hater med amerikanere, skrev blant annet New York Post på sin Twitter-konto.

– Jeg ville ikke leve

Lochte forteller til ESPN om de mørke tankene som fulgte etter hjemsendelsen.

– Det var stunder da jeg tenkte at hvis jeg går og legger meg nå og ikke våkner igjen, så er det greit, sier han til nettstedet.

Ved spørsmål om han tenkte på å ta sitt eget liv, nikker han.

– Ja, det var stunder da jeg vurderte å gi opp hele livet mitt.

Sammen med forloveden sin venter han nå en sønn, og Lochte, som er en av de mestvinnende svømmerne i historien, forteller at han tar sikte på å komme tilbake igjen i bassenget når utestengelsen opphører etter neste måneds VM i Ungarn.

– Alt skjer for en grunn. Jeg var ferdig med svømming tilbake i 2013. Jeg følte meg helt tappet, helt tom. Nå har jeg fått en ny mening med livet .

Amerikaneren mener han har lært fra hendelsen i Rio, men at han alltid har vært annerledes. Han hadde blant annet i en kort periode sitt eget reality-show.

– Du lærer av dine feil. Kommer jeg til noen gang til å bli perfekt? Nei, sier svømmeren med tolv OL-medaljer.

Nå har han planer om å ta mer edelt metall i Tokyo-OL i 2020.

– Jeg er så spent fordi jeg vet hva som kommer til å skje i Tokyo. Alle må se opp.