Mannen fikk tatovert et kors med to hender foldet til bønn og teksten «Jesus is my life» på leggen. Foto: Parkland Health & Hospital System
Mannen fikk tatovert et kors med to hender foldet til bønn og teksten «Jesus is my life» på leggen. Foto: Parkland Health & Hospital System Foto: Parkland Health & Hospital System
Tre dager etter svømmeturen ble mannen innlagt på sykehus i Dallas med store smerter i beina. Han utviklet raskt misfarginger på huden. Foto: Parkland Health & Hospital System
Tre dager etter svømmeturen ble mannen innlagt på sykehus i Dallas med store smerter i beina. Han utviklet raskt misfarginger på huden. Foto: Parkland Health & Hospital System Foto: Parkland Health & Hospital System
Infeksjonen førte til blåmerker og misfarging på huden. Foto: Parkland Health & Hospital System
Infeksjonen førte til blåmerker og misfarging på huden. Foto: Parkland Health & Hospital System Foto: Parkland Health & Hospital System
Foto: Parkland Health & Hospital System
Foto: Parkland Health & Hospital System Foto: Parkland Health & Hospital System
Mannen testet positivt på bakterien Vibrio vulnificus. For friske mennesker er bakterien ikke farlig, men om man har leversvikt kan det være alvorlig. Foto: Parkland Health & Hospital System
Mannen testet positivt på bakterien Vibrio vulnificus. For friske mennesker er bakterien ikke farlig, men om man har leversvikt kan det være alvorlig. Foto: Parkland Health & Hospital System Foto: Parkland Health & Hospital System
Slik så tatoveringen ut to uker etter at mannen ble innlagt. I flere uker var han tungt bedøvet. Foto: Parkland Health & Hospital System
Slik så tatoveringen ut to uker etter at mannen ble innlagt. I flere uker var han tungt bedøvet. Foto: Parkland Health & Hospital System Foto: Parkland Health & Hospital System
Pasienten fikk væskeansamlinger og blemmer på beina. Foto: Parkland Health & Hospital System
Pasienten fikk væskeansamlinger og blemmer på beina. Foto: Parkland Health & Hospital System Foto: Parkland Health & Hospital System

Mann med fersk tatovering døde etter svømmetur

Fem dager etter at han fikk en ny tatovering, bestemte 31-åringen seg for å ta en svømmetur i Mexicogolfen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det gikk fryktelig galt. Han pådro seg en stygg infeksjon i såret etter tatoveringen og døde av septisk sjokk etter et to måneder langt sykehusopphold.

Vi advarer mot sterke bilder i bildeserien øverst i artikkelen.

Hendelsen skjedde i Texas og er omtalt i det anerkjente medisinske tidsskriftet BMJ. Det hele startet uskyldig nok med at den latinamerikanske mannen skaffet seg en tatovering på høyre legg. Motivet var et kors og et par foldede hender med skriften «Jesus is my life».

Det er svært viktig å holde det nytatoverte området rent de første dagene mens huden leges. Tatovering innebærer tusenvis av nålestikk, og det gjør selvsagt huden svært mottakelig for bakterier.

– Det er traumatisert hud, og det skal man ta på alvor. Det er rutiner på hvordan ferske tatoveringer skal vaskes og stelles, sier Remi Sølvberg i Norsk Tattoo Union til TV 2.

Bading er fy-fy

Ifølge CNN er det aller viktigste å unngå å få mye vann på den nye tatoveringen. Det betyr kjappe dusjer, ikke bruke badekar og absolutt ingen svømming. Om huden eksponeres for skittent vann over en viss tid, øker faren for infeksjon.

Det var her det gikk galt for mannen i Texas. Fem dager etter at han fikk tatoveringen, tok han en svømmetur i Mexicogolfen.

Tre dager senere ble han lagt inn på Parkland Memorial Hospital i Dallas med alvorlige smerter i begge beina. Han hadde også feber, frysninger og var rød i området rundt tatoveringen og på beina.

Utviklet seg raskt

– Mange av pasientene som kommer til vår institusjon, er dårlige, og han var absolutt en av de sykere pasientene vi har mottatt, sier dr. Nicholas Hendren til CNN. Hendre er indremedisiner ved Parkland Health & Hospital System og UT Southwestern Medical Center. Hendren er også hovedforfatter av artikkelen i BMJ.

– I løpet av få timer utviklet situasjonen seg raskt. Huden ble mørkere, med blåmerker, misfarging og det vi kaller bulla, eller væskeansamlinger i beina – noe som selvsagt er svært alarmerende, sier legen.

Legene konstaterte at han var i et tidlig stadium av septisk sjokk. Dette er en alvorlig tilstand med sviktende vevsgjennomblødning hos en pasient med blodforgiftning, ifølge Store medisinske leksikon. I tillegg hadde 31-åringen nyreskader. Leveren var også svekket på grunn av langvarig alkoholinntak.

Normalt ufarlig infeksjon

31-åringen testet positivt på bakterien Vibrio vulnificus, som er vanlig i havvann nær kysten. Bakterien forsårsaker rundt 100 dødsfall hvert år i USA. De fleste smittes etter å ha spist rå østers.

Friske mennesker kommer seg som regel på beina igjen etter en runde med oppkast og diarre. Men om man smittes direkte i blodbanen, vil infeksjonen arte seg på en annen måte, forklarer Hendren.

Pasienten ble dopet ned i flere uker mens han fikk sterke antibiotika og var tilkoblet respirator. Etter et par uker begynte legene å fatte håp, men i løpet av den neste måneden ble tilstanden stadig verre.

Kunne ikke reddes

Rundt to måneder etter at han ble innlagt, døde 31-åringen av septisk sjokk.

– For pasienter som er friske, er det veldig sjelden at denne organismen fører til infeksjoner. Hvis de blir infisert, klarer de fleste seg bra og kommer aldri til noe sykehus. Men pasienter som har leversykdom er mye mer mottakelig for infeksjon, sier dr. Hendren.

Han understreker at han ikke vil advare mot tatoveringer, men at folk må sørge for å dra til en godkjent tatovør og behandle såret på samme måte som man ville gjort med et hvilket som helst annet sår.

Remi Sølvberg i Norsk Tattoo Union sier alle tatovører i Norge skal godkjennes av kommunen der de holder til.