FIS vil at Johaug utestenges fra OL:

– Det var tøft, men opplevelsen var bra

Therese Johaug møtte pressen etter høringen i Lausanne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag forklarte Therese Johaug seg i Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne.

Hun kom ut og snakket med de fremmøtte norske journalistene ved 16.30-tiden.

Johaug var lettet og fornøyd etter en lang dag i CAS-lokalene på Château de Béthusy. Johaug svarte på spørsmål i omtrent 40 minutter. Både advokat Christian B. Hjort og Johaug var tilfreds med forklaringen.

– Det har vært tøft, men jeg er veldig glad dagen er over. Jeg føler jeg fikk sagt det jeg skulle si. Jeg går egentlig ut med en god følelse. Jeg har sagt det samme som jeg har sagt før. Det er ikke noe nye ting i saken. Jeg er bare glad for å være ferdig med saken, sier Therese Johaug til TV 2 like etter høringen.

– Jeg hadde det bra der inne, men det var klart det var tøft å gå gjennom alt på ting; alle følelser og minner. Det var tøft, men opplevelse var bra, sier hun.

Therese Johaug er også lettet å være ferdig med høringen før sommeren.

– Det er en fantastisk følelse endelig å være ferdig. Jeg gikk og ventet på en dato, og visste ikke om det ble før eller etter sommer. Jeg har bare sett frem til å være ferdig denne dagen, sier langrennsløperen.

CAS-generalsekretær Matthieu Reeb opplyser overfor TV 2 at dommen vil være klar om seks til åtte uker.

FIS krever 16-20 måneder
Advokat Christian B. Hjort sier at høringen som «omtrent som forventet».

– FIS var også som forventet. De gjorde rede for hvorfor utelukkelsestiden burde forlenges noe, sier Hjort til TV 2.

– Hva betyr «noe»?

– De kvantifiserte det et sted mellom 16 og 20 måneder, sier advokaten.

Det betyr at Det internasjonale skiforbundet (FIS) ønsker å utestenge Johaug til over neste års OL.

– Det er ikke FIS som bestemmer. Det er det de tre dommerne på toppen. Jeg må uansett forholde meg til det dommerne bestemmer seg for. Nå skal jeg vente en liten stund, så får jeg et svar. Nå skal jeg kose meg med at dagen er over og glede meg til å komme hjem, sier Johaug selv.

– Det som er det helt sentrale nå er at Therese får forberedt seg best mulig til neste år. Mer enn 13 måneder vil være veldig problematisk, sier Hjort.

Etter det TV 2 erfarer gråt flere i salen gråt da tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen forklarte seg.

– Vi er skjønt enige om alt som har skjedd. Jeg føler veldig med Fredrik. Han har det også tøft, sier Johaug om møtet med Bendiksen.

Manager Jørn Ernst kom ut noen timer tidligere.

– Det er en veldig glad jente der inne. Hun er veldig fornøyd. Hun er superfornøyd med å være ferdig, men hun var også veldig godt forberedt. Vi har fått igjen for de gode forberedelsene, sier manager Jørn Ernst.

– Det var enklere for Therese her enn i Oslo, sier han.

– Det virker som de nesten har det litt koselig der inne. Det er sikkert alvor, men virker som Team Johaug har kontroll på situasjonen, for det de føler det går deres vei. Jeg blir styrket i troen på at dette ikke ender noe dramatisk for Johaug. Den verste dramatikken er tilbakelaget. Jeg tror det i verste fall blir 15 måneders utestengelse, sier TV 2s Mads Kaggestad om Ernsts uttalelser.

Lege Fredrik Bendiksen brøt tausheten og pratet med pressen for første gang siden pressekonferansen i oktober 2016.

– Nå har jeg forklart meg til CAS og er fornøyd med det. Jeg fikk frem alle detaljer i saken, sier Bendiksen.

– Jeg oppfattet prosessen som profesjonell og ordentlig, fortsetter han.

– Jeg vil ikke kommentere hvilke spørsmål jeg fikk fra FIS. Jeg har avgitt min vitneforklaring og er fornøyd med det. Jeg har snakket med Therese underveis. Jeg traff henne i går, og traff henne selvfølgelig igjen i dag. Det har vært gode møter. Det var godt å treffe hverandre igjen, sier Bendiksen og legger til:

– Jeg håper fornuften seirer. Jeg håper Johaug får starte i OL.

I lett regnvær ankom Therese Johaug og hennes støttespillere dopinghøringen i Idrettens voldgiftsrett (CAS) ved 9.15-tiden tirsdag.

Johaug og hennes støttespillere argumenterte med at langrennsstjernen ikke kan bebreides for den positive dopingprøven – all den tid hun forhørte seg med den medisinske eksperten Bendiksen om hvorvidt bruken av det omtalte medikamentet var innenfor reglementet.

Johaug ble dømt til 13 måneders utestengelse av Domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Den straffen kan både bli redusert og forlenget som følge av høringen i CAS. Fra langrennsstjernens side er det varslet at man vil be om full frifinnelse, mens Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil ha Johaug straffet hardere.