Jan Petter (45) har besvimt flere ganger på uforklarlig vis

Opptil 30 prosent opplever å besvime en eller flere ganger i løpet av livet. Det er stort sett ufarlig, men én ting bør du absolutt ikke gjøre dersom du kjenner at du holder på å besvime.

Besvimelse er en vanlig diagnose på landets akuttmottak og legevakter.

Mellom 20 og 30 prosent av oss opplever å besvime minst en gang i livet, andre langt oftere.

Kommunikasjonssjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, har opplevd å besvime flere ganger helt uforklarlig.

– Jeg har gått rett i bakken. Jeg var på byen med kollegaer i Bergen den første gangen, da kjente jeg meg skikkelig full etter bare et par glass. Da gikk det helt rundt for meg. Det neste jeg husker er at jeg kikker inn i øynene til kollega Arill Riise, forteller han.

Han ble hentet i ambulanse og kjørt til sykehus. Så skjedde det en gang til fire år senere. Begge gangene er promillen målt til mellom 0.6 og 0.7.

– Det skjedde på nytt for tre måneder siden, jeg var på konsert i Halden. Jeg hadde tatt et par glass, spist godt, men så følte jeg meg skikkelig full igjen, før jeg svimte av.

Jan-Petter Dahl har vært til full utredning og det er ikke funnet noe galt.

Dette må du være obs på

Som regel ligger det ikke sykdom bak en besvimelse.

– Den vanligste typen er ufarlig og ikke koblet til sykdom, men relatert til forskjellige typer blodtrykksfall. Det er veldig mange som besvimer og da er det ofte utløsende situasjoner som fører til dette blodtrykksfallet, forklarer spesialsykepleier Mats Olov Åhrstrøm ved besvimelsespoliklinikken ved Sykehuset Østfold på Kalnes.

Det kan være situasjoner man ikke er komfortable med, for eksempel når man tar blodprøver.

– Eller man er i sola en hel dag. Så er det helt klare, utløsende situasjoner trenger man ikke søke hjelp, forklarer spesialsykepleier Mats Olov Åhrstrøm, ved bes

Disse må oppsøke lege

Noen pasientgrupper derimot bør søke hjelp.

BESVIMELSE: Så mange som 20-30 prosent opplever å besvime en eller flere ganger i løpet av livet, forteller Mats Olov Åhrstrøm, spesialsykepleier ved besvimelsespoliklinikken ved Sykehuset Østfold Kalnes.
BESVIMELSE: Så mange som 20-30 prosent opplever å besvime en eller flere ganger i løpet av livet, forteller Mats Olov Åhrstrøm, spesialsykepleier ved besvimelsespoliklinikken ved Sykehuset Østfold Kalnes.

– De som fra før har et EKG som ikke er helt normalt, pasienter som har kjent hjertesykdom, eller dersom det er noen som plutselig har dødd i familien uten at man vet hvorfor.

Han legger til:

– Man må søke hjelp hvis man besvimer under fysisk anstrengelse, eller under trening.

– Dersom du besvimer mens du ligger, for eksempel mens du leser en bok, og helt plutselig forsvinner. Da må du også søke hjelp.

Dette må du ikke gjøre

Før besvimelse opplever mange å bli kvalm, svimmel, man får hjertebank, det blir tåkete og man kaldsvetter.

Man vil da automatisk få lyst til å gå ut for å trekke frisk luft.

– Det skal du absolutt ikke gjøre. Du skal legge deg ned så fort du kjenner disse symptomene. Legg deg ned, sykle med beina i lufta eller sett deg ned med hodet mellom beina.