Det nærmer seg sommerferie og skolefri for mange, og flere kan se frem til en etterlengtet ferie.

Denne uken kom også Virkes årlige undersøkelse om nordmenns ferievaner.

Ifølge rapporten er øya Kreta i Hellas det mest populære reisemålet for nordmenn i skoleferien.

Funnene er basert på informasjon om antall solgte pakkereiser fra store charterselskaper som TUI og Apollo. Dermed kan reisemål som ikke er typisk charter, for eksempel storbyer, havne utenfor rangeringen.

På en god andreplass havner Mallorca i Spania, og deretter Rhodos i Hellas, Split i Kroatia og Kypros.

– Men også Bulgaria har seilt opp som en slags nykommer og ligger rett bak topplista, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør i Virke Reise Utland, til TV 2.

Det er fortsatt soleklart mest populært å legge charterferien til Europa, i forhold til for eksempel Asia.

– Folk reiser i skoleferien og med barn, og da er det enklest og kortest vei å reise i Europa, sier han.

Flere blir hjemme

Virke-undersøkelsen viser også en liten økning i andelen nordmenn som velger å tilbringe ferien hjemme. Mens bare 33 prosent var hjemme i fjor, planlegger 38 prosent å være hjemme i år.

Samtidig er det også en svak nedgang i utenlandsturer i sommerferien, fra 60 prosent i 2016 til 57 prosent i 2017.

Likevel vil ikke Virkes reisedirektør være med på at nordmenn har blitt mindre lystne på å reise bort.

– Det totale antallet nordmenn som reiser på ferie er høyere, og undersøkelsen viser at reiselysten fortsatt er stabil og høy, sier han.

– Nordmenn er pragmatiske

Europa har vært preget av flere blodige terrorangrep det siste året, sist i London, hvor syv personer ble drept og minst 48 skadd. McSeveny-Åril tror likevel ikke nordmenn lar reisevanene påvirkes av terroren.

– Normalt sett gjenopptar reiselysten seg raskt til destinasjoner som har vært utsatt for slike ting. Det har man blant annet sett i Madrid og i London tidligere, sier han.

Noen reisemål ser imidlertid ut til å ha blitt mindre attraktive.

– Vi ser nok likevel en endring i reisemåte og bestilling. Det er en større dreining mot destinasjoner vest i Middelhavet, som Hellas, Spania og Kroatia. Samtidig har vi sett en nedgang i bestillinger til Tyrkia de siste årene, sier han.

Han tror nordmenn er spesielt opptatt av å ikke la seg styre av terrorfrykt. I mai gikk det amerikanske utenriksdepartementet ut med reiseråd for hele Europa, og advarte amerikanere om å reise til kontinentet på grunn av terrorfare.

– Vi nordmenn er normalt nokså pragmatiske og robuste når det kommer til dette. Vi er glade i reise og vil fortsette med det, sier han.