TERRORISTER: Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane og Youssef Zaghba er identifisert som to av terroristene bak London-terroren. 
TERRORISTER: Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane og Youssef Zaghba er identifisert som to av terroristene bak London-terroren.  Foto: Politiet

Dette vet vi om London-terroristene

Politiet har nå navngitt den tredje og siste London-terroristen, og ber nå folk komme med informasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre terroristene som kjørte inn i folkemengden på London bridge for så å hoppe ut av bilen og knivstikke så mange de klarte, ble alle drept av britisk politi etter bare åtte minutter.

Alle tre hadde falske bombebelter på seg.

Strategien bak dette er uklar. Eksperter mener de enten var for å skremme folk fra å hindre dem i knivangrepene, eller for å sikre seg at politiet ville skyte for å drepe dem – og at det slik sett var et selvmordsangrep.

Før de ble skutt hadde de brutalt drept syv tilfeldige personer. 18 er fremdeles kritisk skadet.

Khuram Shazad Butt (27) var også kalt Abu Zaitun, eller bare Abu, skriver Sky News.

Avisen The Mirror avslører tirsdag Butts siste Whatsapp-melding. Han sendte den onsdag, tre dager før angrepet. Den 10. mai endret han profilen sin til et koranvers som sier: «with hardship,comes ease». Han endret også profilbildet sitt på meldingstjenesten til et bilde av flere vers fra koranen om å snakke sant, være høflig og rettferdig.

Butt kom til Storbritannia som barn sammen med sine pakistanske foreldre, og bodde i bydelen Barkin i Øst-London.

Naboer forteller at han ofre kom med nedlatende kommentarer hvis han så kvinner sykle i nabolaget. Han skal også vist veldig interesse for en leiebil en av naboene hadde leid, og spurt mange detaljerte spørsmål om den.

Andre naboer forteller at han var Arsenal-fan, og at han trente på treningsstudio utelukkende for muslimer, skriver Telegraph.

Han skal ha ytret så ekstreme islamistiske holdninger at han ble bedt om å forlate moskeen han tilhørte i Øst-London.

Han figurerte også i en dokumentarfilm på Channel 4 som handlet om jihadister i London. Filmen ble vist på TV i fjor, og viser blant annet Butt som er avbildet sammen med to islamistiske predikanter som er godt kjent av britisk politi på grunn av sine ekstreme holdninger.

De bretter ut et IS-flagg og blir blant annet konfrontert av en politimann. Flere personer skal ha rapportert bekymringsmeldinger om Butt til britisk politi.

For to år siden ble han rapportert for å gi godteri til to barn i en park. Han sa de måtte respektere de eldre og være høflig mot far. Moren til barna fryktet at han ville radikalisere dem.

En CV som finnes på internett viser at Butt hadde studert økonomisk administrasjon, og tatt kurs for å bli lærer i engelsk på voksenopplæring. Han har hatt flere jobber. En på en KFC-restaurant og en i Transport of London. Han skal også ha jobbet på Westminster t-banestasjon, noe som ga ham tilgang til t-bane tunneler i byen. Dette gjør at det blir spekulert i om han var involvert i terrorangrepet mot Londons undergrunnssystem 7. juli 2005.

Butt var far til et lite barn og en baby, ifølge Sky News.

Rachid Redouane (30): har både marokkansk og libisk bakgrunn. Skotland Yard sier han også gå runder navnet Rachid Elkhdar, og at han har brukt falsk ID der det står at han er 25 år.

Redouane hadde et irsk ID-kort på seg da han ble drept av politiet. Sky News skriver at han trolig brukte det irske ID-kortet for å få lovlig opphold i EU og Storbritannia.

Han skal ha en irsk ektefelle, og har bodd minst 18 måneder i Dublin mellom 2014 og 2016. Irsk politi jobber fortsatt med å finne ut om han har vært i Syria.

Skotland Yard ber publikum om hjelp om å få informasjon om alle tre terroristene.

Youssef Zaghba (22): Marokkansk-italienske Youssef Zaghba er offentliggjort som den tredje terroristen.

Han ble ifølge den italienske avisen Corriere Della Sera født i Fez, med marokkansk far og italiensk mor.

Ifølge avisen ble Zaghba stoppet av flyet på flyplassen i Bologna i 2016, mistenkt for å skulle reise til Syria. Italienske myndigheter skal ha tipset britiske myndigheter om denne hendelsen, ifølge avisen.

Det er ikke offentliggjort noe bilde eller ytterligere informasjon om Zaghba.